miercuri, 7 februarie 2018

Respiratia - esenta vietii




Exista in viata noastra o multime de lucruri importante, dar niciunul nu este mai important decat respiratia. Respiratia este darul cel mai pretios din viata noastra. Daca Puterea care ne-a creat ne-a daruit suficient aer pentru a respira, pana la sfarsitul vietii, de ce nu am avea incredere in Ea ca ne va furniza in egala masura si celelalte lucruri de care avem nevoie?

M-am tot gandit la acest subiect, ce sa scriu, cum sa scriu, mi-au aparut in mnte un sir de cuvinte: care chiard aca la inceput par fara nici o legatura  de fapt legatura dintre ele este foarte puternica, indiferent de limba in cere se afla cuvantul, ele semnifica pana la urma exact viata din respiratia la care ma tot gandeam: adiere, vant, respirare, spirit, pneuma, neshama, nepesh, ruach, animus, anima, atmen, nafs, ruh, suflu, suflet, vant, eter, aer, akasha,  atmen, atman, brahman, aum, om.

Din punct de vedere etimologic, spirit provine din latinescul spiritus si insemna suflare, anima insemna suflet, iar in greaca pneuma insemna respiratie, aer, spirit si psykhe insemna suflet. Iar Englezescul soul, este derivat din engleza veche sawol, sawel, inrudit cu goticul saiwala, seula, din germana veche sela,  cu saxona veche seola, sela, din polandeza veche sila, din limba nordica veche sala, si din lituanianul siela. In araba apare nafs, in opozitie cu ruh, in ebraica seshama sau nephesh, in opozitie cu ruach,  neshama are radacina nsm sau suflare.

Cuvantul akasha de origine sanscrita insemna cer, spatiu, sau aether. Prana tot de origine scnscrita insemna respiratie, are radacina pra care insemna a umple, si care semana cu latinul plenus-plin. Atman tot de provenienta sanscrita insemna Sine, si care se refera la spiritul nostru interior.  Radacina et-men care insemna respiratie, este inrudita cu grecescul asthma cu germanul atmen care insemna tot a respira. Cuvantul spaniol alma se inrudeste tot cu atman si este derivat din latinescul anima ce insemna respiratie, suflet, dar si inrudit cu sanscritul anilah care insemna vant. Brahman, spiritul universal suprem, sinele suprem, care este la originea universului, el este de fapt dumnezeu, el este descris ca si Sat, Cit, Ananda, supremul adevar, suprema constiinta, suprema beatitudine. Aum este acest suprem Brahman, este infinitul.  Este sunetul infinitului, esenta tuturor lucrurilor, mie imi place sa-i spun sunet primordial.  Aum, este de fapt trinitatea dumezeiasca, respiratia lui dumnezeu. Interpretarile in ceea ce priveste semnificatia celor trei litere este variata, dar ceea cee consider eu mai important este vibratia acestora, care se poate simtii de la baza coloanei pana in crestetul capului, vibratiile acestea rezoneaza cu insasi fiinta noastra. Foarte interesant ca Aum care se pronunta si Om, desi nu pare la prima vedere sa aiba vre-o legatura cu cuvantul si semnificatia cuvantului om din limba romana, de fapt eu simt ca legatura lor este foarte profunda, om insemna o fiinta multidimensionala, universala, nu limitata asa cum a fost perceputa ea de mintea umana.



Pe parcursul vietii crestem si nu punem deloc accent pe respiratie, uitam ca ea exista si totul devine un automatism, un gest reflex. Uitam sa fim atenti, la respiratie. Respiratia devine de cele mai multe ori inconstienta. Mai mult decat atat ea devine cu timpul din ce in ce mai supaeficiala.  Odata cu respiratia in corp au loc procese fizico-chimice la care nu ma voi opri sa le detaliez, inhalam si prana, energie vitala, viata pura.  Aceasta este de fapt baza respiratiei. Viata inhalata prin respiratei, energia vitala. Daca respiratia este insuficienta, corpul nu mai are energie, chiar daca manaci si te hranesti corespunzator, cu respiratie insuficienta vei conststa ca nu ai pic de energie.  Pate sunt unii dintre voi care au experimentat un astm sau o insuficienta respiratorie, si atunci stiu exact despre ce vorbesc.  

Omul obisnuit respira automat sub forma unui gest reflex, fara sa mai constientizeze ce se intampla in timpul actului respirator, si cum anume este influentat actul respirator mai ales de starile psihice. Astfel o stare de enervare, aduce la un ritm mai accelerat al respiratiei, tristetea duce la o insuficienta respiratorie, bucuria aduce un ritm mai rapid mai regulat, un soc puternic poate chiar bloc arespiratia cateva secunde.

Pentru a ne putea controla respiratia trebuie sa constientizam ce se intampla de fapt pe parcursul acesteia si de asemenea ce anume o influenteaza. Pentru ca se stie deja ca respiratia este strans legata de starile de spirit pe care le avem. Procesul poate fi si invers, modelandu-ne constient respiratia, putem mentine starea de bucurie, putem accesa diverse stari de constiinta, stari meditative foarte extinse. 

  • Actul respirator se realizează reflex. Respirația este coordonată de sistemul nervos și se modifică în funcție de stările psihice ale omului. Unele stări afective pot fi recunoscute după cum respiră omul.
  • Aparatul respirator, deși are aceeași structură, indiferent de vârstă și sex, prezintă diferențe în felul de a respira la bărbați , femei și copii. Aceste tipuri de respirație, luate separat, nu asigură o bună ventilație a întregii suprafețe pulmonare : bărbații, au o respirație bazală, femeile, o respirație claviculară și copiii mici, o respirație aproape corectă.
  • În respirația bazală, aerul pătrunde mai mult în lobii inferiori, lucru ce determină o insuficientă aerare a celorlalte zone pulmonare,  fapt care facilitează afecțiunile zonei superioare a plămânilor. În respirația claviculară, se aerează zona superioară, iar partea inferioară este expusă la diferite afecțiuni.
  • Într-o viață preponderent sedentară, efortul muscular nu se situează la cote ridicate, unele grupe musculare nu sunt solicitate, lucru care afectează unele organe cu nervii și vasele lor sanguine. Asta duce la o autointoxicare lentă.
  • În viața sedentară,  apar tulburări ca: sclerozarea vaselor, îngroșarea pleurelor pulmonare, ulcerații , tulburări neurovegetative etc. Toate acestea pot fi evitate printr-o respirație corectă.

Respiri corect?
Respirația este o artă, ea trebuie învățată și apoi perfecționată și asta asigură o lungă stare de sănătate, longevitate și capacitate de muncă. Această artă o poate însuși orice om. Este la îndemâna oricui să selecționeze mijloacele potrivite pentru a-și însuși o respirație corectă.


Pentru a ne insusi respiratia constienta trebuie sa controlam locul, ritmul si frecventa respiratiei.

Exista trei tipuri clasice de respiratie in functie de zonele aerate:

Respiratie claviculara, sau costal superioara, care este cea mai frecventa in randul femeilor, in timpul inspirului se ridica coastele superioare, clavicula si umerii. Se ridica diafragma dar aerul nu patrunde la baza plamanilor, este o respiratie care un maxim de efort si un minim de randament. Și respirația costală sau mijlocie, este un tip de respirație incompletă dar, luată ca un exercițiu în sine și exersată sistematic,  contribuie la întărirea ganglionlior limfatici hilari din plămâni, cât și la o bună aerare a părții superioare a plămânilor.

Respiratia toracica,  sau costal inferioara, intalnita cel mai frecvent la barbati. La inspir coastele inferioare se ridica si se indeparteaza, toracele se dilata, undeori se ridica si diafragma, abdomenul se contracta, plamanii se dilata doar partial. Respirația mijlocie, efectuată sistematic, are influențe pozitive asupra unor organe interne : inimă, ficat, stomac etc

Respiratia abdominala, sau diafragmatica, este intalnita mai ales la copii, la sportivi, si la persoanele care depun efort fizic in mod constant. Se coboara diafragma, acordand plamanilor mai mult spatiu pentru dilatare. Baza plamanilor se umplu cu aer. Este si ea tot o respiratie incompleta dar are si unele avantaje: stimuleaza activitatea inimii, scade tensiunea arteriala, stimuleaza digestia si regleaza activitatea intestinala.

Cu ajutorul controlului respiratie se poate ajunge la o respiratie completa, care cuprinde cele trei enuntate anterior, si care are efectul cel mai puternic si benefic, exact asa cum respira bebelusi, respira cu tot corpul lor, cu burtica, toracele si clavicula, totul corpul se misca la ei cand respira. Dar mai exista si multe alte forme de respiratie constienta. Reprezintă reunirea în cadrul unui singur act respirator, a celor trei tipuri respiratorii. În acest tip de respirație, toate zonele plămânului primesc  o cantitate corespunzătoare de aer. Respirația completă mobilizează întregul aparat respirator prin activarea întregii cutii toracice și a mușchilor aferenți. Deși este modul cel mai corect de a respira, acest tip de respirație nu poate fi automatizat. El este realizat de om ca o modalitate de aerisire completă a plămânilor.

In mod normal respiratia cuprinde 2 timpi, unul este inspirul, adica patrunderea aerului in plamani,  iar celalat este expirul, eliminarea aerului din plamani.  Dar daca observam cu atentie mai exista 2 momente care sunt foarte scurte, chiar nesesizabile, cateodata aproape inexistente intre cele 2 parti, o perioada de “suspendare” a respiratiei, care se numeste apnee sau retentie, pe plin daca este dupa inspir si pe gol daca este dupa expir. Astfel putem obtine respiratia in patru timpi inspir, retentie, expir, retentie, si ciclul se repeta.

Un alt aspect important al repiratiei in constituie, frecventa respiratorie. Aceasta corespunde cu accelerarea sau incetinirea pulsului.
Prin urmare va trebui sa tinem cont de cele trei aspecte locul, ritmul si frecventa pentru a putea constientiza si controla actul respirator. Exista diverse tehnici respiratorii, care daca sunt executate constient accelereaza procesul metabolic, purifica corpul si mintea, si cu alte cuvinte pot aduce vindecarea.

Foarte importante sunt cele trei aspecte, locul, adica atentia mea mea este localizata acolo dar si zona respectiva este activata prin respiratie, frecvanta inspir, expir urmarind un anumit numar de timpi,  si constientizarea, eu aleg sa respir, eu conduc respiratia, eu doresc sa fac asta si tot eu sunt cel/cea care controleaza procesul repirator. Acolo unde este atentia mea este si energia mea. Daca atentia mea este pe respiratie atunci energia toata este dirijata spre procesul respirator, daca las mintea sa zurde, atunci atentia si energia mea sunt acolo unde merge mintea, si nicidecum in corp, lasand respiratia necontrolata inconstienta. Pentru a castiga energie este nevoie de atentie si constienta in corp, pe procesul respirator.

 De cand nu v-ati mai simtit corpul? De cand nu v-ati mai locuit cu adevarat corpul ? Va simtiti bataile inimii ? Va simtiti curgerea sangelui prin vene? Majoritatea nu mai ne simtim corpul, si nu devenim constienti de el decat atunci cand ne doare ceva, pentru ca locuim in minte si coiunde altundeva dar numai in corp nu.

Ceea ce este interesat este ca locuindu-ne constient corpul nu facem decat sa il reanimam sa-i acordam viata care i se cuvine. Sa-l iubim, sa-l ingrijim cu adevarat. Putem face asta chiar acum, chiar aici, daca am uitat sa facem acest lucru demult. Este foarte interesant ca, corpul de abia asteapta sa-l locuim constienti, si mai mult putem respira connstienti cu intreg corpul, cu pielea si cu organele ca si cum toate ar avea nas. Un astfel de proces respiratoriu ne poate ajuta la vindecarea organelor respectinve si a zonelor respective. Asta ar insemna de fapt ca noi nu facem altceva decat ca ne locuim propriul corp. 
Ca suntem atenti la ceea ce simtim, si ca ne dirijam toata atentia si energia in zona care are nevoie de acest lucru pentru a se vindeca.

Imbunatateste calitatea sangelui si oxigenarea plamanilor, aceasta ajutand la eliminarea toxinelor din organism.

Imbunatateste digestia si asimilarea hranei. Primind mai mult oxigen, stomacul functioneaza mai eficient. Digestia se face mai bine atunci cand hrana este oxigenata.

Imbunatateste activitatea sistemului nervos, implicit a creierului, a maduvei spinarii, a centrilor nervosi si a nervilor in general (creierul are mare nevoie de oxigen, consumand de trei ori mai mult oxigen decat restul organismului).

Reintinereste pielea. Printr-o oxigenare eficienta, pielea devine mai neteda si se reduc substantial ridurile.

Miscarile diafragmului in timpul unei respiratii corecte, profunde, maseaza organele interne din zona abdomenului (stomac, intestin subtire, ficat, pancreas). Miscarea de ridicare a diafragmului, ca urmare a unui inspir profund, maseaza de asemenea si inima. Astfel, este stimulata circulatia sangelui in organele interne.

Plamanii devin mai sanatosi si mai rezistenti.

Respiratia corecta duce, de asemenea, la reglarea greutatii corporale. Excesul de oxigen arde mai eficient grasimile.

Respiratia relaxeaza mintea si trupul. O respiratie ritmica regularizeaza bataile inimii si relaxeaza muschii. Aceasta duce la o relaxare reflexa a mintii, reducandu-se astfel anxietatea.

Respiratia sanatoasa creste elasticitatea plamanilor si a cutiei toracice, sporind capacitatea respiratorie.

 Un om sanatos va observa efectele benefice inca din prima saptamana: mai multa relaxare, mai putina oboseala, cresterea randamentului intelectual, o stare deosebita de confort si de bine.




As mai adauga doar cateva cuvinte pe care de altfel le cunoasteti cu totii. La un moment dat, inaite de moarte, daca ati avut ocazia, ati vazut cum de cele mai multe ori apare ca un fortat, ca o eliberare, urmata de o ultima respiratie, dupa care viata din trup dispare. Daca suntem cu adevarat atenti, observam ca, putem sa traim foarte usor fata mancare, doar cu apa, si mai mult chiar, putem sa traim si fara apa, Jasmuheen este un asemenea exemplu pe langa cele cateva mii de persoane care traiesc doar cu ajutorul respiratiei. Mai mult decat atat, respiratia este pe langa aeru pe care il respiram, este insasi viata.
Cat se poate trai fara aer? cat timp va puteti tine respirati? 2-3 minute de regula. Fara respiratie nu exista viata, si asta oriunde in natura, si la animale si chiar si la plante.

a sufla, suflare, rasuflare, suflu, suflet, insufletire frumoase cuvinte ..........si nu intamplatoare........


Respir constient pentru ca eu aleg acum sa respir, eu conduc respiratia, inspir expir si daca doresc fac si pauzele, retentiile dintre. Nu las respiratia sa mearga de la sine. Raman consteint si atent la procesul respirator. Acolo unde ne este atentia ne este si energia. Prin urmare cu atentia focalizez si energia mea spre procesul respirator. 





Mai mult decat atat, respiratia pe langa aerul pe care il respiram, e compus din ozigem azot, dioxid de carbon si din lumina, prana, energie vitala.


Cat se poate trai fara aer? cat timp va puteti tine respirati? cateva secunde....... Fara respiratie nu exista viata. 

Respir si simt. Respir.
 






   Articol realizat in 2013 de Cristina Rusu-Marian ThetaHealing Practitioner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...