miercuri, 7 februarie 2018

Kum Nye - exercitii de respiratie din yoga tibetana

Practica și teoria lui Kum Nye sunt prezentate în trei cărți principale, create de Tarthang Tulku Rinpoche. Fiecare carte oferă propriul set de exerciții și teorie, oferind practicanților profunzime și varietate în studiul lor. Vă invităm să începeți propria descoperire și explorare a acestei tradiții bogate și antice, învățând mai multe despre ceea ce vă poate oferi Kum Nye.


Mintea și trupul par să aibă nevoie de relaxare, mai ales în lumea de astăzi, unde afacerea activităților cotidiene generează multă stres. Cu Kum Nye, putem slăbi tensiunea legată de acest stres și deschidem senzitivitatea inerentă întruchipării noastre umane.



Kum Nye și sKu-mNyé reprezintă o mare varietate de practici religioase și medicale tibetane. Cei doi termeni sunt caractere diferite în alfabetul latin al aceleiași expresii tibetane (Wylie: sku mnye), care înseamnă literalmente "masajul corpului subtil". Unele sisteme de sku mnye sunt asemănătoare vag cu Yoga, T'ai chi, Qigong sau masaj terapeutic.

Sistemele din Kum Nye se găsesc în multe tradiții budiste și budiste tibetane. Acestea pot fi complet diferite atât în ​​scop, cât și în metodele. De exemplu, unele forme se mișcă foarte lent; altele sunt intens aerobice. Unele sisteme se bazează pe Tantrele medicale tibetane (scripturile) și sunt în principal terapeutice. Alte sisteme se bazează în Dzogchen și sunt, în principal, religioase


Kum Nye este un regim simplu dar precis, care garantează creșterea semnificativă a nivelului de energie, îmbunătățirea capacității de fitness și întărirea și tonarea corpului. Bazat pe un sistem dezvoltat în Tibet de mii de ani, această carte este prima care aduce tehnicile în Occident ca un pachet foarte accesibil și genial de eficient.  

Kum Nye constă din  poziții care vor fi ținute succesiv timp de până la 2 minute. Fiecare poziție este concepută special pentru a lucra pe diferite zone ale corpului, dezvoltând în același timp rezistență și flexibilitate. Dar, cel mai important, aceste mișcări vor crește nivelul de energie, rezistența și vitalitatea.  

Aceasta este eficacitatea lor încât acestea nu trebuie să fie făcute înainte de a merge la culcare!  

Dar ar trebui să se facă primul lucru ca trezirea dimineții cu adevărat revigorantă. Spre deosebire de orice alt tip de exercițiu, acest lucru poate fi stăpânit de oricine - indiferent de vârstă și de fitness și, ca un chiropodist instruit, Wright pune accent pe beneficiile acestei tehnici pentru persoanele care suferă de dureri de spate și leziuni vechi. Inițial folosit pentru a pregăti războinicii tibetani pentru război, această știință străveche este garantată să trezească chiar și cele mai somptuoase capete de somn.


Esenta acestor exercitii este corelarea miscarii cu respiratia, asta in cazul celor dinamice, cand pozitia este deschisa se insira, cans este inchisa se expira.

Numarul de repetari este de 5, in cazul rotirilor, iar la exercitiile simetrice 5 intr-o parte 5 intr-alta.

Respiratia este lenta si profunda, fara a forta. Este de recomandat daca la primul exercitiu s-a inceput rotirea spre dreapta, atunci si la celelalte sa se procedeze la fel. Pozitia de baza este pozitia de meditatie in 7 puncte, cea in lotus, sau turceste, doar pentru aceasta serie de Kum Nye, pentru ca exista si alte exercitii care se efectueaza stand in picioare.  Voi prezenta in contiuare doar cateva din ele si fara a utiliza numarul lor din cartea lui Tarthang Tulku Rinpoche


rotiri cap

1.  Rotirea capului.
Barbia coboara pana atinge pieptul pe expir, se incepe rotirea capului spre dreapta sau stanga. Expirul cuntinua  pana ajunge la nivelul umatului. Miscarea continua pe inspir pana la cealalta ureche, din partea umarului opus , capul fiind aplicat spre spate, apoi de la umar, incepe expirul, pe toata portiunea apecarii capului in fata in timpul rotirii. Se repeta de 5 ori dupa care se schimba sensul.

rotire umeri

2. Rotirea umerilor.
Se efectueaza 5 rotiri ale umerilor inainte si 5 inapoi. cand toracale se deschide, deci umeri sunt spre spate se inspira, iar cand toracele se inchide, si umerii vin in fata expiram. Se efectueasa simultan cu amandoi umerii.

aplecare spre genunchi opus


3. Aplecarea spre genunchi opus
Din pozitia de meditatie, pe expir, umarul drept coboara catre genunchiul stang, Palmelesunt pe genunchi, bratul drept fara a indoi cotul impingetrunchiul. Revenim in pozitia initiala inspirand. Efectuam exercitiul pe partea opusa. Repetam ciclul de 5 ori, adica 5 aplecari spre stanga 5 spre dreapta, alternativ.

aplecari in fata
 4. Aplucari in fata.
Pe expir amplecam trunchiul in fata, ramanem in pozitie si respiram de 5 ori, apoi revenim in pozitia initiala.

rotirea trunchiului

5. Rotirea trunchiului.
Acest exercitiu uneste cele 2 exercitii anterioare intr-unul singur printr-o miscare circulara. Din pozitia de baza, pe expir, umarul drept merge spre genunchiul stang, fara a ridica trunchiul, continuand expirul rotesc prin fata, pana ce umaul stang ajunge la genunchiul drept. Revin inspitand spre pozitia initiala. Repetam miscarea in sens invers. Aceasta este o serie. Efectuez 5 serii adica 5 repetati pe o parte 5 pe alta , alternativ.

rulare coloana

6. Rularea coloanei.
Din pozitia initiala, pe expir, curbam coloana sprefata, vertebra cu vertebra. Pe expir indreptam coloana vertebra cu vertebra. Repetam de 5 ori.
curbare laterala

7. Curbarea laterala.
Din pozitia de baza, palma stanga se afla langa coapsa stanga cu degetele inapoi, cotul ramane drept. Inspirand aducem palma dreapta la urechea dreapta, ne aplecam spre stanga cat putem fata a ne curba coloana in fata sau spate. Ramanem cat t ne permite suflul. Revenim expirand in pozitia initiala. Repetam o singura data.
spalare uscata

8. Spalarea uscata.
Frecam viguros palmele pana se incalzesc, apoi spalam, frectionam, de 3 ori fiecare element al corpului, fata, capul, trunchiul, spatele, picioarele, mainile.

respiratii complete

9. Respiratii complete.
Efectuam un ciclu de 9 respiratii complete, la finalul fiecaruia fortand expirul complet prin ridicarea diafragmului.



Aveti in continuare o lista de filmulete:

Kum Nye
Kum-nye solo yoga
Kum Nye #54 Loosening Up the Self Image
Kum Nye Exercise #70 - Light Energy
kum nye yoga in leiden
Kum Nye practice - Heart gold thread
Yoga tibétain Kum Nyé
Eine kleine Kum-Nye Session
Kum Nye Exercise #57 - Opening the Heart
Kum Nye One - Series 6


Si pentru ca sigur v-ati intrebat care este pozitia de meditatie in 7 puncte am sa v-o descriu in cele ce urmeaza:

 
Pozitia de meditatie in 7 puncte

1. Asezat cu picioarele indoite, unul in fata celuilalt.

2. Ochii deschisi privesc cam la 1 metru in fata.

3. Coloana dreapta fara tensiuni.

4. Umerii relaxati, la acelasi nivel, coatele usor departate de corp, palmele pot fi pe genunchi, pe coapse, sau una intr-alta in dreptul chakrei 2.

5. Barbia coborata usor ca un carlig, pentru a indrepta coloana.

6. Gura usor intredeschisa, atat buzele, cat si dintii.

7. Varful limbii atinge palatul in spatele dintilor din fata.




Articol realizat de Cristina Rusu-Marian ThetaHealing Practitioner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...