marți, 6 februarie 2018

Dansul extatic ca forma de meditatie

 „Și cei, care au fost văzuți dansând, erau consideraţi nebuni de cei, care nu puteau auzi muzica”. Friedrich Nietzsche


Șamanii sau diverși mistici folosesc de secole puterea dansului de a îi ajuta să coboare profund în conștiința lor și să ajungă la extaz. Prin dans, ei au reușit să își calmeze mintea și fluxul ei etern de gânduri și să descopere pacea interioară.
Pentru a ajunge la asemenea ”înălțimi” ale conștiinței prin dans, este nevoie să intri mai îmtâi într-o stare de extaz. Cuvântul extaz vine din grecescul ekstasis, care înseamnă ”să fii în afara sinelui propriu”. Cu cuvintele terapeutului Bradford Keeney:
“Acest lucru se referă la o exaltare sau transformare a conștiinței ordinare către o stare în care există o capacitate mărită pentru experiență. Sinonim cu bucuria intensă și deliciul, extazul sugerează emoții atât de intense încât te poartă dincolo de gândul rațional și auto-control. Extazul punctează spre o stare de frenezie, înălțare și hiperexcitare”.


Dansul extatic constient este o forma de meditatie, rugaciune si transa benefica. Asemeni celorlalte forme de arta, ne ajuta sa accesam stari de contiinta extinsa, vindecatorul interior, si e o modalitate de a calatori asemeni samanilor intre lumi. Este o modalitate prin care ne reamintim de intelepciunea spiritului si a trupului, accesam o stare de transa benefica prin care putem experimenta puterea vindecatoare a ritmului; lasam miscarile sa curga din interior, ne unduim, rotim sub miscarea ritmului muzicii, lansand copilul interior sa ne ghideze, sa se joace, sa experimenteze ritmul muzicii, in timp ce vindecatorul interior incepe lucrarea sa de vindecare, a corpului, detensionare, deblocarea rigiditatilor si a blocajelor.
In timpul dansului corpurile noastre devin instrumente muzicale rearmonizandu-ne, se creaza mandale in miscare, roti ale vietii, simboluri sacre, fiecare miscare ducandu-ne mai aproape de realitatea esentiala a fiintei noastre.
Dansul ajuta la constientizarea energiilor ce ne traverseaza trupul armonizand planul afectiv, spiritual si emotional.



Vom folosi trupul ca pe o cale spirituala, o meditatie in miscare, un mod de constientizare profunda a sinelui, dincolo de barierele egoului.
Vom invata abandonul si deconditionarea, vom explora acele zone emotionale si tipare care ne-au indepartat de natura primara a fiintei. Miscarea si respiratia inseamna Viata.
Vom trece impreuna pragul dincolo de ego intr-o stare de constiinta expansionata, intr-un loc al misterului si necunoscutului urmand ritmul interior care curge prin noi fara niciun efort. Ritmurile interioare, in acord cu ritmurile naturale ale vietii, nu pot fi dominate si controlate de catre minte sau oricare alta conditionare exterioara. Aceste ritmuri firesti ne cer sa fim originali, autentici, ne destabilizaeaza si ne centreaza totodata.
Este o calatorie interactiva de restructurare si reinventare personala pe parcursul careia vom aborda tehnici de energizare, respiratie, meditatie in miscare, elemente de Biodans, meloterapie, contact improvisation si multe altele, toate petrecandu-se intr-un cadru familiar, de protectie si siguranta.

De ce sa practici dansul extatic?

- Daca iti doresti sa schimbi ceva in viata ta, sa te cunosti mai bine, sa devii mai armonios cu tine insuti si cu cei din jurul tau
- Daca doresti sa-ti intelegi si sa-ti gestionezi emotiile, tiparele si momentele de cumpana
- Daca esti suprasolicitat mental si sedentar
- Daca iti doresti sa ai relatii mature, echilibrate si o viata sexuala infloritoare, transformativa
- Daca te simti blocat, obosit, tensionat
- Daca ai nevoie sa comunici mai eficient cu trupul tau si sa-i decodifici mesajele
- Daca vrei sa scapi de conventii si sa-ti cunosti Sinele
- Daca-ti place sa te misti si sa comunici, sa fii ludic si creativ




Atunci când te vei decide să dansezi, nu te forța să faci anumite mișcări. În schimb, nu îți mai controla corpul, lasă-l să îți dicteze el mișcările. Nu raționaliza procesul – lasă-te să te joci la fel cum ai fi făcut-o atunci când dansai când erai copil, fără să ai un anumit scop. Odată ce ai redescoperit bucuria dansului, vei fi luat pe sus de energia dansului. Abandonându-te dansului, te vei regăsi natural în extaz – fără niciun efort din partea ta – și vei intra într-o stare profundă de meditație ce va avea un efect extrem de profund și de durată asupra psihicului tău.

Chiar dacă nu vei reuși să ajungi la aceste mișcări extatice, meditative, tot vei câștiga multe din dansul tău. De exemplu, dansul este extrem de distractiv și te va ajuta să îți pui un mare zâmbet pe față. În plus, dansul poate un mod extraordinar de a face mișcare – este bun pentru inimî, te face mai puternic și te ajuta la echilibru și coordonare. Mai important decât aceste lucruri, dansul poate fi o formă de catarsis ce te va auta să îți purifici mintea și inima și în acest fel să îți atingi echilibrul emoțional dar și să îți reduci nivelurile de stres.
După cum poți să înțelegi, dansul poate fi benefic în multe moduri. Cel mai bun lcuru legat de dans este că poți să îl practici aproape oriunde fără alte ajutoare, folosindu-ți doar corpul și poate niște muzică bună.
Când vei avea ocazia să dansezi, fă-o din tot sufletul și extrage tot ce poți din el și, crede-mă, recompensele vor întrece orice așteptare.

Ce mai aștepți? Dansează ca și cum nu ar exista ziua de mâine!

“Dansează, când ești distrus. Dansează, dacă ți-ai rupt bandajele. Dansează în mijlocul luptei. Dansează în sângele tău. Dansează când ești complet liber”. ~Jalaluddin Rumi

Gabrielle Roth a infiintat o asemenea scoala de dans extatic, puteti asculta si urmari cateva filmulete de pe youtube aici:


Gabrielle Roth - Flowing,Staccato,Chaos,Lyrical,Stillness
Gabrielle Roth - The Wave Dance
5Rhythms of Dance -Gabrielle Roth
Gabrielle Roth & The Mirrors - Percussion Through 5 Rhythems

Ea foloseste 5 ritmuri de dans: Flowing,Staccato,Chaos,Lyrical,Stillness altfel spus Curgător, Ritmat, Haos, Liric, Linistit.

Lasa muzica sa vorbeasca prin tine, imi place mie sa spun, curgi in ritmul ei, da-ti voie sa te manifesti, inchidevochii si simte muzica, las-o sa te cuprinda, si da-ti voie sa te manifesti asa cum iti vine, tot ceea ce scoti din tine e armonios, nu controla nimic, doar respira si misca-te. Succes. Poti face asta si acasa si la atelierele special organizare.

Am vazut multe astfel de ateliere dedicate numai femeilor mai ales in Romania. Dragi barbati si voi puteti participa, uitati-va si in filmuletele Gabriellei Roth, nu conteaza sexul, important este ceea ce doresti sa faci, sa realizezi o meditatie dinamica, extatica in ritm de dans.



Pamantul- vindecatorul interior-toba

„ALEG SA ASCULT CU INIMA PLINA DE ACCEPTARE”


Aerul: razboinicul interior- zuruitoare

Aleg sa fiu prezent


Focul: - vizionarul interior- clopot

Aleg sa nu invinovatesc, rostind mereu adevarul


Apa: invatatorul interior – bete

Aleg sa fiu deschis la tot de vine fara a ma atasa de nici un rezultat
 


Ce ai nevoie: tinuta lejera, din materiale naturale, desculti sau cu sosete groase, calduroase, comode, si esarfa de acoperit ochii, pentru a nu fi tentat sa te uiti in stanga si in dreapta, pentru a te focaliza mai usor pe a simti.


Articol realizat de Cristina Rusu-Marian ThetaHealing Practitioner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...