joi, 22 februarie 2018

Comunismul si distrugerea creativitatii individului

Comunismul si distrugerea, stergerea valorilor personale, a persomalitatii individului, a identitatii individului, a creativitatii, a individualitatii perosnale si crearea de "tovarasi", toti aproape identici, ca niste robotei, miscanduse doar in anumite sabloane, obtuzitatea sistemului.

De foarte mult timp ma gandesc la acest subiect, am observat de foarte mult in jur si tinerii sunt cei care observa cel mai mult acele asa zis "comunisme."  Ma uitasem nu de mult la o fotografie de grup, in fotografie erau profesori, si primul meu gand a fost, ce atitudini "comuniste" au. Nu vreau sa atac profesorii, si eu sut tot profesor, dar ramanerea in vechile paradigme, mentalitati, genereaza aceasta atitudine de "tovarasi", desi au trecut deja destui ani din 1989, de la asa zis-a Revolutie.

Din pacate cu cat persoanele sunt mai in varsta cu atat convingerile lor sunt mai greu de schimbat, au crescut si au trait mult prea mult intr-o societate care "creea roboti umani". Aici nu ma refer la uniforme, imbracaminte, pentru ca la ora actuala orice scoala buna, de prestigiu din lume isi impune propria uniforma si propriile reguli de disciplina si conduita interioara. Am vazut asta in scoli din Anglia, unde elevii chiar si pentru ca aveau camasa scoasa din pantaloni erau eliminati din scoala, sau pentru ca au mancat un mar in sala de clasa, deoarece mancatul se face doar in spatiile special amenajate, si nici nu mai vreau sa spun despre ceea ce insemna sa aiba asupra lui telefonul mobil. Acolo regulile se executa nu se ocolesc. Nimeni nu indraznesste sa comenteze pentru ca e constient ca isi va inrautati situatia. Asta e bine de stiut pentru elevii din tara, ca o scoala care se respecta are si un regulament intern care se respecta cu strictete. Disciplina e pe locul intai.  Ci ma refer la uniforminazrea intelectuala, mentala, atat cat s-a putut, in perioada comunista. Nu contest ca s-a oferit posibilitatea tuturor celor care doreau sa studieze sa beneficieze de gratuitate si de burse.  Au fost si parti bune cu toate ca inclusiv aceste perosoane au fost educate intr-un mod de egalitate care de fapt nu exista, un idealism comunist. Pentru ca noi suntem diferiti, suntem fiecare inzestrati cu diferite calitati si aptitudini, care daca nu se incadrau in sabloanele comuniste, era cam greu.

Am trecut si eu prin asta. Trebuie sa mergi la scoala, trebui sa fii cel mai bun, trebuie sa te lupti, trebuie sa ii intreci pe ceilalti, trebuie sa faci liceul, trebuie sa termini o facultate, trebuie sa obtii o diploma, trebuie sa ai un loc de munca indiferent ca iti place sau nu sau ca esti bine platit sau nu, trebuie sa fie un loc de munca sigur, care sa iti ofere siguranta, trebuie sa iti intemeiezi o familie, trebuie sa te casatoresti,  trebuie sa faci copii, trebuie, trebuie, trebuie......

Nimeni nu te intreba vrei? Iti place? Erai obligat, nu prea era cale de scapare, erai in sistem. Si toate aceste sabloane se regasesc inca destul de mult si in zilele noastre.  Oare cati oameni fac cu adevarat ceea ce le place? Oare cati si-au pus intrebarea asta?

In definitiv nici nu aveai prea multe optiuni si de ai fi vrut.Acum in schimb e altceva.

Haideti sa ne transformam si noi. Nu e asa de greu, important e sa vrei sa te schimbi. Sa vrei sa te deschizi si sa vezi ca exista si altceva. Sa se ofere noilor generatii o alta viziune asupra vietii. O viziune in care ei aleg ceea ce vor sa devina. O viata in care sa fie responsabilizati de mici. Sa inteleaga ca ei isi creaza viitorul prin alegerile pe care ei le fac. Pentru ca acum ei pot alege sa faca tot ceea ce vor. Sa constientizeze ca a da valoare vietii e unul dintre cele mai importante lucruri. Sa inteleaga ca nu sunt obligati de sistem, de familie, si ca pot devenii tot ceea ce isi doresc,. Sa ii incurajam sa isi dezvolte talentele si abilitatie, si sa aiba incredere ca pot reusi.  Pentru ca noi ne aducem prea bine aminte cand parintii sau dascalii nostrii ne-au spus "tu nu esti bun pentru", "tu in veci n-o sa faci asta sau aia". Haideti sa ii incurajam, sa trezim adevaratele valori care stau latent ascunse in ei. Sa-i lasam sa se exploreze pe ei si lumea asa cum vor ei nu asa cum le impunem noi. Pentru ca de foarte multe ori ei sunt mult mai obiectivi, nefiind inca ingraditi de vechile sabloane si convingeri.

Aici ma adresez tuturor acelora care sunt deschisi, parinti, profesori, bunici, pensionari, etc. Incurajati noile generati, incercati sa vedeti in ei o energia si un potential urias pe care il are fiecare.  Pentru ca noi suntem cei care ii putem incuraja sau le putem taia aripile, si unii poate nu vor mai zbura niciodata, pentru ca nu toti sunt la fel.

Daca i se spune unui copil in mod repetat "nu poti", in 98 % din cazuri isi va insusi convingerea ca nu poate si nici nu va mai incerca. Doar 2% se vor zbate si vor demonstra contrariul. Haideti sa le dam si celor 98% aripi sa poata sa zboare.


In eventualiatea ca v-a placut acest articol puteti da like si il puteti distribui si altora.

Va multumesc,
 Cristina Rusu-Marian





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...