Ceai de tei: beneficii și contraindicații
Teiul ne încântă cu aroma lui plăcută la fiecare sfârșit de primăvară și început de vară, și, cel mai probabil, nu există român care să nu fi avut, măcar o dată, ceai de tei în bucătărie.
Ceaiul de tei nu este doar plăcut aromat, ci și extrem de sănătos, dacă este consumat cu moderație. Are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antistres, sedative, sudorifice și emoliente.
Teiul este derivat din genul de copaci Tilia, care cresc de obicei în regiunile temperate din America de Nord, Europa și Asia. Tilia cordata, cunoscută și sub numele de tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică specie din genul Tilia.
Beneficii pentru sănătate
Vitaminele, antioxidanții și uleiurile esențiale găsite în ceaiul de tei pot oferi beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, medicina populară din diferite culturi din întreaga lume a folosit ceaiul de tei pentru efecte diuretice, ajutând pacienții să-și calmeze febra. Ceaiul de tei are, de asemenea, câteva proprietăți sedative, care pot ajuta la adormire, la reducerea anxietății și la calmarea nervilor.
Teiul tratează insomnia și stresul cronic
Infuzia de flori de tei este folosită în special cu rol de calmare, deoarece reduce stresul, oboseala cronică, tratează insomnia, somnul agitat și coșmarurile. Pentru că produce somnolență, ceaiul de tei este interzis șoferilor profesioniști și chiar și ție, dacă urmează să te urci la volan după ce l-ai băut.
În general, ceaiul de tei se recomandă să fie băut seara, după cină, pentru a favoriza adormirea și un somn adânc pe toată durata nopții.
Calmant și antiinflamator
Ceaiul de tei este recomandat și persoanelor cu afecțiuni gastrice, renale sau cardiovasculare. Infuzia din flori de tei fluidizează sângele, reduce riscul apariției de cheaguri de sânge sau tromboză, curăță rinichii și ficatul, ameliorează inflamațiile și calmează durerile de la nivelul acestor organe. Pentru indigestii, se recomandă amestecul de ceai de tei, cu ceai de mentă și ceai de mușețel.
În caz de răceală, gripă sau bronșită, ceaiul de tei favorizează transpirația, eliminarea toxinelor, și reduce febra. Este folosit și pentru a se face gargară sau inhalații, calmând durerile în gât, durerile de cap sau presiunea de la nivelul sinusurilor.
Scade tensiunea arterială
Componentele din tei și din frunzele și florile acestuia pot acționa ca un vasodilatator, o reacție chimică care dilată vasele de sânge și scade tensiunea arterială. Este, de asemenea, clasificată ca o plantă hipotensivă care are tilirozidă flavonoid, un compus despre care s-a demonstrat că reduce hipertensiunea.
Calmează tractul digestiv
Ca orice ceai fierbinte, ceaiul de tei oferă căldură blândă și hidratare. Ceaiul îți calmează tractul digestiv, deoarece apa poate ajuta alimentele să se deplaseze prin intestine. Medicina populară promovează utilizarea ceaiului de tei în perioadele de disconfort la stomac.
Infuzia de tei s-a dovedit utilă și pentru înfrumusețare
Compresele cu ceai de tei cicatrizează rănile, eczemele sau urmele lăsate de acnee, reduc ridurile și cearcănele. În plus, unii specialiști susțin că teiul ar favoriza și grăbi creșterea părului, motiv pentru care se recomandă clătirea părului cu ceai de tei și masarea rădăcinilor firelor de păr de 2 ori pe săptămână.
Efecte adverse și dozare
Teiul este una dintre plantele medicinale cu efecte diferite, în funcție de cantitatea în care este administrat. De exemplu, 1-2 căni de ceai de tei băute seara te pot scăpa de insomnie, însă 3-4 căni vor acționa ca un tonic pentru sistemul nervos, având efectul opus. De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substanțele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele.
Teiul impiedică absorbția fierului, prin urmare este interzis pacienților cu anemie cauzată de lipsa de fier. Nici gravidele și nici acele persoane cu probleme cardiace nu au voie să bea ceai de tei, deoarece infuzia subțiază sângele și poate cauza hemoragie sau accelerarea ritmului cardiac. Discută cu medicul tău înainte de a începe administrarea oricărui tip de remediu natural, în special ceaiul de tei.
Când sunt recomandate remediile din flori de tei
Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamațiile căilor respiratorii, spun fitoterapeuții. Remediile precum ceaiul de tei sunt recomandate ca sedative nervoase, în cazul persoanelor care suferă de insomnii, cât și ca "medicament" expectorant, în cazul persoanelor cu bronșite. Florile de tei pot fi folosite și sub formă de băi și, pentru că au o acțiune sedativă, ele sunt recomandate și la copiii mici.
Cum se prepară ceaiul de tei
Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori de tei fără bractee (frunzele verzi care se află la baza lor) sau o lingură cu flori cu bractee, la o cană cu apă clocotită. Poți să bei 2-3 căni pe zi, de ceai de tei, îndulcit, dacă vrei, cu miere.
Planta trebuie să stea la infuzat în funcție de cât de puternică îți dorești să fie aroma, cu toate acestea, timpul recomandat este de 3 minute. Alte modalități suplimentare de a consuma teiul sunt: ceai răcoritor de vară cu gheață, miere de flori de tei, tinctură de tei, infuzie, mix cu alte ceaiuri, amestec pentru cadă pentru băi relaxante.
Când se recoltează florile de tei
Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important să lași florile la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina directă a soarelui.
Se consideră că ar trebui să profiți de aerul parfumat și să te plimbi în fiecare dimineață sau seară în preajma teilor înfloriți. Parfumul generat de prețioasele flori are rolul de a calma și a stabiliza starea de bună dispoziție. În plus, poate combate starea de anxietate, de a stimula secreția de neuroendorfine, ba chiar de a regla subtil anumite dereglări hormonale în special la femei.
Adăugarea ceaiului de tei în dieta ta este foarte ușor de făcut. Având în vedere că poate promova relaxarea și somnul, poate fi o idee bună să bei o ceașcă înainte de culcare. O poți savura ca atare sau cu o felie de lamâie și o linguriță de miere.
Ceaiul de tei are o multitudine de beneficii asupra sănătății, dar, în același timp, dacă suferi de una dintre afecțiunile amintite mai sus, și nu ești sigur dacă poți consuma ceai de tei, cere sfatul medicului tău specialist.
Sursa Foto: Shutterstock
Bibliografie:
Bud extracts from Tilia tomentosa Moench inhibit hippocampal neuronal firing through GABAA and benzodiazepine receptors activation, Arianna Allio, Chiara Calorio, Claudio Franchino, Daniela Gavello, Emilio Carbone, Andrea Marcantoni - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26144285/
Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico, Lourdes Rodriguez-Fragoso, Jorge Reyes-Esparza, Scott W Burchiel, Dea Herrera-Ruiz, Eliseo Torres - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18037151/
Antiprotozoal, Antibacterial and Antidiarrheal Properties from the Flowers of Chiranthodendron pentadactylon and Isolated Flavonoids, Fernando Calzada, Teresa Juárez, Normand García-Hernández, Miguel Valdes, Oscar Ávila, Lilian Yepez Mulia, Claudia Velázquez - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28539715/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu