Epigenetica – Calea spre fericire
Lupta pentru propria sănătate se pierde sau se câștigă în mintea noastră, prin decizii pe care le ia creierul în fiecare zi, clipă de clipă.
Medicina a căutat în permanență noi și noi căi pentru tratarea bolilor cronice. Cu toate acestea obiectivul principal în dezvoltarea unor noi terapii este înțelegerea cauzei, a factorului determinant. Ne putem întreba: De ce anumiți oameni sunt predispuși la anumite boli? Ce-i determină pe unii oameni să rămână sănătoși?
S-a presupus în cercetările anterioare că ființa umană era înzestrată cu o bază de date unică, nemodificabilă, moștenită de la părinți, ce-i guvernează drumul în viață. Această bază de date este cunoscută sub denumirea de “cod genetic”, având ca și componentă structurală ADN-ul.
ADN-ul și genele au fost incriminate într-o serie de patologii a căror altă cauză nu a putut fi descoperită. Observând acest model putem afirma mai în glumă, mai în serios, faptul că “norocul” ar fi echivalent cu un set bun de gene. Dar, este oare totul dictat de către codul nostru genetic? Cu siguranță NU.
Epigenetica – metoda de tratament miraculoasă?
Noțiunea de „epigenetică” a apărut pentru prima oară în anul 1940. Epigenetica este definită ca fiind “studiul modificărilor funcției genelor care sunt mitotice și/sau meiotice ereditare și care nu implică o schimbare în secvența de ADN” sau studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa expresia genelor.
Pare complicat, nu?
Mai simplu spus, epigenetica descrie modul în care genele noastre sunt folosite prezentând următoarele particularități:
- Epigenetica controlează genele (activare+inactivare) – dacă în codul nostru genetic avem o genă spre exemplu care este asociată cu diabetul, nu înseamnă neapărat că acea genă se va activa iar noi vom face diabet
- Epigenetica este pretutindeni, atât în mediul în care ne aflăm (climă, alimentație) cât și în interior nostru (emoții, stil de viață, ritm circadian)
- Epigenetica ne influențează modul unic de a conviețui, adică aspectele particulare ce țin de trup – de ce unora le place frigul iar altora căldura?
- Epigenetica este modificabilă – ființa umană este înzestrată cu capacitatea de a produce modificări la nivel genetic (contrar afirmațiilor anterioare referitoare la codul genetic ca fiind nemodificabil) favorizând expresia genelor pentru a păstra o stare bună de sănătate
Astfel, epigenetica ne-a învățat că obiceiurile noastre nefaste activează anumite gene care favorizează apariția unor dezechilibre în trupul nostru, boli și chiar moartea timpurie.
Cu alte cuvinte suntem atenți la stilul nostru de viață și nu ne mai îmbolnăvim. Dar dacă totul este atât de simplu de ce procentul de oameni ce suferă de diverse afecțiuni este într-o continuă creștere?
"Oaia" – O caracteristică a societății moderne de consum
Majoritatea oamenilor intră în categoria „turmelor de oi”. Nu vor să-și bată capul și nu provoacă bătăi de cap. Urmează de bună voie „turma”. Și conform experiențelor urmează orbește și oaia care se aruncă în prăpastie. “Oaia” din societate este reprezentată de o mare parte a oamenilor așa ziși normali.
Nu vom discuta aici despre categoria oamenilor de rând, leneși, lipsiți de orice urmă de motivație, ușor manipulabili, asociați cu o mentalitate colectivă, dependenți de inteligența artificială, liniile de fast-food, mass-media, lipsiți de discernământ, voință, înțelepciune și cunoaștere.
Spre deosebire de „oaia de zi cu zi”, ființa umană care s-a angrenat pe o cale spirituală este conștientă de manipularea în masă și de armele războiului psihologic.
Pentru ființa umană aflată pe o cale spirituală, într-o continuă transformare, cauzele eșecului în menținerea unei stări de echilibru și armonie sunt de o cu totul altă nuanță. Aici intervine conștiința și capacitatea ființei umane de a modula anumite energii, atenția focalizarea și o muncă continuă. Totodată astfel de ființe cunosc legea rezonanței oculte ce acționează permanent în acest univers.
„Arta supremă a războiului este să-ți învingi dușmanul fără luptă.”
Sun Tzu
Transformarea nu este o luptă ci un stil de viață. Angrenarea pe o cale spirituală este un mod de viață, nu o cursă sau un țel temporar.
Obstacolele și fațetele egoului ce generează dezechilibre
Negarea – negarea totală ne împiedică să căutăm soluții la problemele de sănătate cu care ne confruntăm: „știu eu mai bine, așa ceva nu îmi poate face rău”
Timpul – o energie și o resursă fascinantă. Avem timp pentru evoluție conștientă, sau dedicăm timp suferinței? Cum gestionăm acest aflux energetic pe care noi căutăm de cele mai multe ori orbește să-l măsurăm, să-l controlăm sau sa-l oprim.
Stabilirea greșită a priorităților – o acțiune pe care vrem noi neapărat să o facem la un moment dat și care poate să nu fie în armonie cu capacitățile noastre sau cu voia lui Dumnezeu. De exemplu citim o carte despre postul alimentar susținut cu apă și ne hotărâm brusc că vrem și noi să susținem un post de 49 de zile. Dar oare putem?
Căutarea căii rapide și simple – sau pilula minune
Deși este posibil să aducă rezultate aparent benefice, drumul spre transformare nu este o cursă ci un ciclu repetat de evenimente care, dacă sunt pe deplin conștientizare și corect realizate, produc transformări și salturi spirituale autentice, definitive. Analogic vorbind, drumul nostru în viață este similar moleculei de ADN. Pe măsură ce avansăm de-a lungul spirei ne lovim de cele mai multe ori de situații similare în viață. După ce învățăm acea lecție și depășim obstacolul avansăm în înălțime și ne confruntăm cu alte teste, din ce în ce mai subtile pe măsură ce avansăm și ființa noastră se purifică.
Cheia succesului
Aspirația – focalizarea conștiinței pe aspectele binefăcătoare din viața noastră, pe valorile reale: iubirea, credința și iertarea.
Pe lângă facilitarea unei stări prezente de fericire, mulțumire, abnegație, împlinire, armonie și echilibru, generăm totodată în ființa noastră procese de rezonanță ocultă cu energii subtile binefăcătoare ce ne mențin pe o frecvență de vibrație dumnezeiască, având totodată ca și consecința atingerea și menținerea sănătății.
Capacitatea de analiză și sinteză
Autocunoașterea - Reprezintă procesul prin care atenția noastră poate fi direcționată simultan atât în exterior cât și spre interior, observându-ne astfel prin poziția de martor detașat cum funcționăm noi în viața de zi cu zi, ce simțim, cum reacționăm, ce ne supără etc.
Vitalitatea - Să știm să oferim trupului nostru ceea ce are el nevoie. O ființă umană ce nu dispune de un substrat energetic adecvat poate fi ușor perturbată de factorii din mediul exterior. Aceasta afectează codul nostru genetic și ne face mult mai susceptibili spre exemplu în fața unor microorganisme din mediul înconjurător.
“Eforturile și curajul nu sunt suficiente în lipsa obiectivului și a direcției.”
John F. Kennedy
Perseverența - Odată ce transformarea benefică s-a produs ea trebuie susținută, menținută, aprofundată. Nu ne putem culca pe o ureche crezând că un efort temporar este suficient. Perseverența reprezintă o cheie a succesului. Conștiinciozitatea, controlul impulsurilor, capacitatea de a învăța din greșeli, optimismul, detașarea, umorul sunt necesare pe tot parcursul acestui drum al evoluției spirituale conștiente.
Toate aceste eforturi pe care le facem, grație proceselor oculte de rezonanță, produc modificări la nivelul codului nostru genetic. Ajungem astfel în timp să ne modulăm conștient procesele fiziologice de la nivelul trupului, să obținem buna funcționare de lungă durată a acestuia alături de o viață fericită, împlinită și echilibrată. sursa https://www.eruditusanimo.ro/post/epigenetica-calea-spre-fericire
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu