duminică, 16 octombrie 2022

Hreanul, un aliment pentru creier, inima si oase.

 Hreanul este o radacinoasa, apreciata pentru aroma sa picanta, care este folosita atat ca aliment – in stare proaspata, cat si ca medicament – sub forma de tinctura si sirop.



Normalizeaza tensiunea.


Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange. Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Calmeaza tusea.

Hreanul descongestioneaza aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant.

Analgezicul natural.


Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea. Hreanul este un leac foarte bun si in cazul durerilor de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz il poti folosi sub forma de comprese aplicate pe frunte.

Cand se planteaza legumele in gradina – calendarul pentru plantarea rasadurilor si a semintelor, pe care trebuie sa-l stie orice gradinar

Impotriva reumatismului.


Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.

Stimuleaza apetitul.


Daca nu ai pofta de mancare, consuma hrean. Substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

Ajuta memoria.


Hreanul este bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei. Are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.

sursa https://graiul-nostru.ro/2021/09/12/hreanul-un-aliment-pentru-creier-inima-si-oase-iata-cum-se-consuma-corect/?fbclid=IwAR1qb8f7W3N8mCBWTfsLqaNU5-OcVmf7OZ6JU4zLHcX7zXvggYvTzt-vyiE


Hreanul folosit de toata lumea in bucatarie, este o planta vindecatoare. Planta infloreste de la inceputul lunii iulie pana aproape de sfarsitul verii. Ca produs nutritiv, este folosita radacina de hrean, dar si frunzele plantei sunt eficiente in scopuri medicinale.

Hreanul contine monozaharide si polizaharide, compusi proteici si acizi organici, minerale si amidon, dar si un complex bogat de vitamine. Aceasta planta perena contine fier, magneziu, aluminiu, clor, calciu, sulf, sodiu, cupru, mangan si fosfor, dar si multe vitamine B.

Hreanul contine de 6 ori mai multa vitamina C decat lamaia, ceea ce inseamna ca poate fi considerat un remediu excelent pentru raceli. Mirosul specific al hreanului este dat de uleiurile esentiale care se acumuleaza chiar la baza radacinilor.

Proprietatile vindecatoare ale hreanului

Aceasta planta vindeca corpul, ajuta ficatul sa functioneze eficient, are efect benefic asupra tensiunii arteriale si creste potenta masculina.

Hreanul este considerat util si pentru diabetici, deoarece imbunatateste starea acestora. De asemenea, hreanul poate curata corpul de paraziti si poate elimina excesul de lichid din tesuturi.

Compresele cu hrean ras sunt un bun remediu pentru sciatica, reumatism, artrita si guta.

Impreuna cu morcovul si sfecla, hreanul ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale.

Beneficiile hreanului pentru barbati

Acest condiment este foarte benefic pentru sanatatea barbatilor. Infuziile de hrean ajuta la cresterea potentei masculine si imbunatatirea functiei sexuale. Radacina de hrean este un afrodisiac minunat.

Poti prepara o tinctura de hrean, daca vrei sa-ti imbunatatesti potenta. Decojeste jumatate de kilogram de hrean si da-l prin masina de tocat carne. Pune amestecul rezultat intr-un borcan de 3 litri si adauga 1.5 litri apa fiarta, calduta.

Inchide borcanul cu un capac si lasa la infuzat intr-un loc intunecat timp de o saptamana. Dupa aceea, adauga sucul stors din 3 lamai si jumatate de kilogram de miere. Lasa din nou la infuzat intr-un loc intunecat timp de 7 zile.

Agita apoi infuzia si consuma cate o lingura de doua ori pe zi, inainte de mese.

Multi barbati incep sa-si piarda parul inca din tinerete. Aceasta problema poate fi eliminata prin frecarea zilnica a scalpului cu suc din radacina de hrean. Pentru a evita arsurile severe, sucul trebuie diluat cu apa.

Hreanul este eficient si in tratarea bolilor urologice cu care se confrunta barbatii. Deoarece aceasta radacina are efect diuretic, imbunatateste activitatea sistemului urinar.

Dilueaza o lingurita de suc de radacina de hrean intr-un pahar cu apa si bea lichidul obtinut dimineata.

Cotraindicatii

Este interzis ca persoanele ce se confrunta cu boli ale stomacului si ale tractului intestinal sa consume hrean. De asemenea, aceasta radacina nu este recomandata celor ce sufera de ulcer, gastrita cronica, hepatita si nefrita.

Hreanul nu arata prea apetisant si nici nu face parte din alimentele pe care le consumam in mod traditional. Si totusi, radacina de hrean poate sa faca diferenta intr-un meniu. Are un gust iute patrunzator, ne poate desfunda, la propriu, caile respiratorii, dar are si o multime de calitati nutritive si terapeutice. Este un miracol al naturii, iar argumentele le puteti citi mai jos.

Pe vremea cand vitamina C nu era cunoscuta, hreanul era unul dintre putinele alimente care ii ajuta pe marinari sa nu se imbolnaveasca de scorbut in timpul lungilor calatorii pe mari si oceane. Popoarele europene il cultivau pentru radacina alba cu aroma picanta si, mai ales, pentru efectele sale terapeutice.

Fara sa stie care sunt substantele care amelioreaza atat de multe probleme de sanatate, oamenii din vremurile vechi mancau hrean ca sa scape de problemele respiratorii, pentru echilibrarea digestiei si, mai ales pentru a se energiza. Acest din urma efect este produs mai ales de continutul generos de vitamina A, B1, B2 sau C, de minerale si uleiuri volatile.

Cum se prepara hreanul cu smantana

Sosul de hrean cu smantana a devenit foarte popular in Romania in ultimele decenii. Il gasim si la raionul de sosuri din supermarket, alaturi de ketchup sau maioneza, insa cel mai sanatos si gustos e cel preparat acasa.

Pentru preparare se iau cateva radacini de hrean de la piata, se curata de coaja, se spala si se rade. Se amesteca bine cu cateva linguri de otet, se adauga sare, piper, putin ulei de masline si, la final, cateva linguri de smantana. Este un preparat delicios care neutralizeaza gustul si efectele carnii grase de porc, a carnatilor, caltabosilor sau chiftelelor. Mai mult decat atat, le adauga o doza serioasa de savoare. Cateva felii de toba de casa alaturi de o farfurioara cu hrean cu smantana poate fi un adevarat festin.

Salata de sfecla rosie cu hrean

De doua ori mai buna este, cu toate acestea, salata de sfecla rosie cu hrean.

Se pun la fiert cateva sfecle mici, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca apoi cu o cantitate egala de hrean, de asemenea curatat si ras. Peste acest amestesc se toarna miere, otet de mere si putina sare. Este o salata minunata care se poate alatura unui meniu cu carne, legume sau la mancaruri cu peste.

Va poate scoate din incurcatura atunci cand aveti musafiri neasteptati. Preparati-le cateva sandwich-uri rapide si serviti-le alaturi de un bol cu hrean si sfecla rosie. Va fi o gustare atat de buna, incat oaspetii va vor considera o gospodina desavarsita!

Salata de cartofi fierti cu hrean

Hreanul va poate scoate din incurcatura si in saptamanile mohorate de februarie-martie, cand toata lumea tanjeste dupa soare si produse proaspete.

Este destul sa aveti la indemana cartofi, ceapa, ulei, condimente si hrean. Fierbeti cartofii, curatati-i si taiati-i in sferturi. Cat sunt inca fierbinti, amestecati-i cu condimentele, ceapa taiata pestisori, ulei si hrean ras. Pentru o consistenta mai cremoasa, puteti adauga o ceasca de iaurt.

Este o mancare de o prospetime neasteptata, savuroasa si vitaminizanta! O puteti servi si ca garnitura, cu preparate cu carne de pui sau peste inabusit.

Supa crema de hrean

Cel putin la fel de revigoranta si vitaminizanta poate fi o supa crema de hrean cu alte radacinoase albe, smantana si unt.

Hreanul bine curatat se fierbe alaturi de bucati de telina, patrunjel si pastarnac. Cand s-au inmuiat bine, se paseaza, se strecoara si se amesteca in blender cu smantana, putin unt, supa de pui si condimente. Se serveste in boluri colorate, cu frunze prospete de menta, patrunjel si telina.

Piureuri cu hrean

Hreanul poate aduce o nota de personalitate in orice piure.

Se fierb potrivit cartofii, se paseaza, se amesteca cu sare, piper si putina smantana. Adevarata savoare vine dupa adaugarea a cateva linguri de hrean ras si cu o lingura de unt de casa. Pentru un plus de culoare si vitamine, se mai pot adauga cateva linguri de frunze aromate, taiate foarte marunt. Puteti alege pentru aceasta patrunjel, busuioc, menta, telina sau oregano.

Daca inca vi se pare ca nu este un piure suficient de aromat, puteti completa totul cu niste conopida fiarta si pasata. Cum aceasta se asezoneaza delicios cu nucsoara, presarati la final si un varf de cutit din aceasta mirodenie, in forma macinata.

(sursa foto: Chris Beat Cancer)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...