Scurtă istorie
Glanda pineală a fost unul dintre misterele medicinii de-a lungul timpului. Filozoful francez Rene Descartes (1596-1650) afirmă despre glanda pineală că este "sediul principal al sufletului și locul în care se formează toate gândurile noastre". În comunitățile spirituale glanda pineală a fost numită „Organul lui Dumnezeu”, „Al treilea ochi” sau „Ochiul lui Shiva”. Observăm astfel interesul științei cât și al spiritualității în ceea ce privește misterul din spatele acestei glandei pineale.
Abia în 1958 oamenii de știință au descoperit o serie de particularități ale glandei pineale precum: prezența celulelor fotosensibile, sinteza hormonului melatonină, controlul reglator asupra tuturor glandelor endocrine majore, modularea tiparelor de somn/veghe - ritmul circadian și reglarea temperaturii corporale (stimulează producția de căldură).
În prezent s-a confirmat faptul că glanda pineală este un sistem neuroendocrin transductor al informației fotonice în răspuns endocrin prin sinteza hormonală. Glanda pineală a primit astfel un nou nume: ‘’stăpâna orchestrei endocrine’’.
Un pic de anatomie
Glanda pineală (Epifiza) este situată deasupra coliculilor cvadrigemeni superiori și este o componentă a epitalamusului ce cântărește doar 0,2 g. Glanda pineală este înconjurată de cortexul limbic, structură denumită generic și “creierul afectiv”. Prin urmare, glanda pineală se află în strânsă legătură cu centrii emoționali ai creierului.
Glanda pineală devine vizibilă la fătul intrauterin la șapte săptămâni, moment ce coincide cu diferențierea sexului copilului.
Hormonii glandei pineale
Glanda pineală produce un număr de hormoni care sunt eliberați atât în sânge, cât și în lichidul cefalorahidian (LCR). Producția hormonilor este stimulată de către sistemul simpatic, respectiv prin eliberarea direct în glanda pineală de adrenalină și noradrenalină de către neuronii aflați în vecinătatea glandei. Astfel prin intermediul acestei sinapse se stimulează, spre exemplu, producția de melatonină de către glanda pineală ce facilitează somnul. Interesant este că hormonii asociați stresului, (adrenalina și noradrenalina) secretați de către glanda suprarenală nu ajung la acest nivel și astfel nu au influență asupra glandei pineale. Se pare că există un mecanism de protecție la acest nivel care contracarează orice urmă de adrenalină sau noradrenalină generate de stres prin intermediul glandei medulosuprarenale.
Hormonii glandei pineale au o structură chimică comună și anume triptamina, o componentă derivată din aminoacidul triptofan (unul dintre cei șapte aminoacizi esențiali). Serotonina, un alt hormon produs 90% la nivel digestiv și un procent mai mic la nivel cerebral, este structurat tot pe bază de triptamină.
Să facem cunoștință cu “actorii principali”
1. Grupul de hormoni indolamine – melatonina („hormonul întunericului”), serotonina, 5-hidroxitriptamina, norepinefrina și triptofanul
2. Grupul de hormoni peptidici cu rol inhibitor asupra hipofizei, tiroidei, paratiroidei, corticulosuprarenalei și medulosuprarenalei, ovarului, testiculului și pancreasului endocrin
3. DMT (dimetiltriptamina) – singura substanță psihedelică produsă de către organism
4. Pirolina este o substanță chimică betacarbolină ce are o structură monoaminoxidază (MAO) ce acționează asupra receptorilor GABA (gaba-amino-butiric).
Pirolina prezintă numeroase efecte:
- Amplifică și prelungește efectele DMT
- Previne degradarea serotoninei
- Contribuie la replicarea ADN-ului
- Stimulează diviziunea celulară (regenerarea) - prin rezonanța cu pulsul însuși al vieții (8 cicluri pe secundă ), pulsul pe care ADN-ul îl folosește pentru a se replica. Această valoare de 8 Hz rezonanță a fost măsurată de Andrea Puharich la sfârșitul anilor 1970
Glanda pineală – “al treilea ochi”
Aproximativ 5-10% dintre celulele glandei pineale (pinealocite) conțin un grup selectiv de proteine retiniene care sunt implicate în fototransducție, adică traducerea luminii în impuls nervos, care este procesat mai departe de către creier.
Producția hormonală a glandei pineală este în strânsă corelație cu cantitatea de lumină detectată prin intermediul acestui grup selectiv de proteine retiniene.
Totodată există ipoteza conform căreia glanda pineală joacă un rol de magnetoreceptor la persoanele oarbe cu rol de instrument de navigare în absența stimulului vizual. Conform acestei ipotezei ne putem pune întrebarea dacă glanda pineală reprezintă sediul ce mediază percepția culorilor subtile, culori percepute în absența stimulului vizual.
DMT – “molecula spiritului”
DMT (dimetiltriptamina) este singura substanță psihedelică produsă de către organism, la nivelul glandei pineale. DMT oferă conștiinței noastre accesul la cele mai uluitoare și neașteptate viziuni, gânduri și sentimente.
La nivelul glandei pineale se află toate componentele necesare producției de DMT. După cum deja am menționat, DMT are o structură chimică foarte asemănătoare cu serotonina și melatonina, având la bază triptamina. Mai mult, DMT modulează receptarea serotoninei la nivelul receptorilor din creier. La nivelul creierului, receptorii pentru serotonină sunt responsabili pentru stările, percepțiile și gândurile noastre. Putem astfel înțelege importanța DMT în conturarea așa-zisei personalități, adică a manifestării ființei noastre.
„DMT este peste tot. DMT este în această floare aici, în copacul de acolo și în orice animal care vă iese în cale. El există pur și simplu oriunde alegeți să vă uitați.” Alexander Shulgin
Rick Strassman și colegii săi au efectuat un studiu de cinci ani asupra DMT la Universitatea din New Mexico în anii 1990. Rezultatele au oferit informații despre calitatea experiențelor psihedelice (mistice, supranaturale) subiective. În acest studiu, participanții au primit doza de DMT prin injecție intravenoasă, iar rezultatele au sugerat că pot apărea experiențe psihedelice diferite, în funcție de nivelul dozei.
Interesant este faptul că subiecții au raportat ca și trăire preponderentă experiența senzorială vizuală. Să fie oare acest lucru conex cu prezența grupului selectiv de proteine retiniene la nivelul celulelor glandei pineale? Nu putem afirma cu certitudine la ora actuală. Dar înțelegem acum de ce glanda pineală a fost numită de către mistici „al treilea ochi”.
DMT este asociată la ora actuală cu diverse fenomene ce nu pot fi explicate științific în totalitate:
- Visele din timpul somnului
- Experiențele de moarte clinică – s-a descoperit o creștere semnificativă a DMT
- Experiențele mistice apărute cu puțin timp înainte de moarte
- Percepția anumitor fenomene vizuale paranormale
Un alt aspect semnificativ observat în cadrul studiului efectuat de către Rick Strassman este faptul că subiecții care au primit doze mari de DMT au descris ceea ce au perceput ca fiind date de o "altă inteligență", pe care unii au descris-o uneori ca fiind "super-inteligentă", dar "detașată emoțional".
Cum “vedem” în vis?
DMT se leagă la nivelul receptorilor din glanda pineală și dă naștere unor mici punți de legătură între tuburi de flux disjuncte, care transportă fotoni întunecați și tuburi de flux conectate care sunt conectate cu organele senzoriale. La acest nivel, semnalele fotonilor întunecați ar da naștere percepțiilor subiective din timpul visului.
Totodată este interesant faptul că, din punct de vedere anatomic, structura inversată a lentilelor de la nivel ocular facilitează recepționarea acestor semnale ale fotonilor întunecați.
Câmpul electromagnetic – inamicul glandei pineale
Ființele umane sunt înconjurate de câmpuri electrice de 60 Hz în casele noastre, la locul de muncă și în exterior. Câmpul electromagnetic (CEM) suprimă activitatea glandei pineale și reduce producția de melatonină.
În urma unui studiu efectuat în anul 2002 pe 7 voluntari de sex masculin (cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani) la Universitatea din Dortmund, Germania, s-au descoperit diferite părți ale spectrului electromagnetic: (a) lumină moderat-puternică, (b) câmpul magnetic foarte puternic și (c) radiația infraroșie care suprimă sinteza de melatonină.
În concluzie, în urma studiilor efectuate în ultimii ani am ajuns să cunoaștem o serie de particularități ale glande pineale. Descoperirea DMT și funcțiile presupuse ale glandei aflate la limita dintre fizic și mistic ridică și mai multe întrebări și reprezintă intersecția științei cu spiritualitatea.
sursa https://www.eruditusanimo.ro/post/glanda-pineal%C4%83-%C8%99i-dmt?fbclid=IwAR34xXmx32FPX3uJcWZxlteDSEhvgAWOUeuNK82PfAqjEl13w9wa7UsD-YI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu