luni, 31 octombrie 2022

musetel


Autor: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC
Descriere:

Dr. Oana Cuzino este Medic Primar Gerontologie Geriatrie (2005) și Doctor în Științe Medicale (2005). A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carola Davila” din București în 1995 și a început activitatea medicală în cadrul INGG Ana Aslan București( 1996) unde și-a efectuat specializarea în domeniul Gerontologiei și geriatriei.

Ce poti trata cu musetel si ce beneficii are

Mușețelul (Matricaria recutita) este o plantă cu numeroase virtuți terapeutice, care este folosită în scop medicinal încă din cele mai vechi timpuri. Planta este recunoscută în principal pentru beneficiile pe care le are asupra problemelor stomacului, însă aria sa de acțiune se extinde și la alte afecțiuni.

Ceaiul de mușețel făcut din florile plantei are o culoare galben-aurie și are o aromă plăcută. Acest remediu din mușețel poate ameliora numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cel din sfera intestinală, anxietatea, insomnia și multe altele. Desigur, înainte de a apela la remediile din plante, cere sfatul unui medic specialist, deoarece și acestea au contraindicații.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată o listă cu cele mai cunoscute beneficii ale mușețelului:

Aliat pentru un somn odihnitor

Ceaiul de mușețel este un remediu excelent pentru insomnie și tulburări de somn. Proprietățile ușor sedative ale plantei te vor ajuta să adormi mai repede și să dormi mai bine. Consumul regulat de ceai de mușețel, sub îndrumarea medicului fitoterapeut, te poate ajuta să te bucuri de un somn mai bun.

Cu toate acestea, în ciuda reputației sale ca plantă care facilitează somnul, există puține cercetări solide care să susțină eficacitatea acesteia în acest sens. 

Puținele studii pe oameni care au fost efectuate sunt mici, au câteva limitări (de exemplu, nu au grup de control) și arată rezultate mixte. De exemplu, într-un studiu din 2011, 17 persoane cu insomnie au luat 270 de miligrame de extract de mușețel de două ori pe zi, timp de o lună și au ținut, de asemenea, un jurnal de somn 1. Când cercetătorii au comparat jurnalele acestora cu cele ale persoanelor care au luat un placebo, nu au găsit nicio diferență semnificativă în ceea ce privește viteza cu care pacienții au adormit sau cât de mult au dormit.

În schimb, un studiu din 2017 pe 77 de persoane în vârstă din casele de bătrâni a găsit o îmbunătățire semnificativă a calității somnului atunci când participanților li s-au administrat capsule de 400 de miligrame de mușețel de două ori pe zi timp de patru săptămâni, comparativ cu cei care nu au primit niciun tratament 2

În ceea ce privește modul în care mușețelul ar putea ajuta la inducerea somnului, cercetările pe animale sugerează că are atât efecte sedative, cât și anti-anxietate. 

Anxietate

Cercetările au arătat că mușetelul are beneficii semnificative atunci când vine vorba de reducerea anxietății.

Primul studiu clinic controlat care s-a făcut pe baza extractului de mușețel din 2009 a constatat că poate avea un efect modest anti-anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generală ușoară până la moderată, una dintre cele mai frecvente tulburări de anxietate 3. Participanții au luat 200 de miligrame până la 1.100 de miligrame de mușețel pe zi timp de opt săptămâni. 

Potrivit unei alte cercetări din 2016, administrarea a 500 de miligrame de extract de mușețel de trei ori pe zi timp de 12 săptămâni reduce semnificativ simptomele moderate până la severe ale tulburării de anxietate generalizată, una dintre cele mai frecvente tulburări de anxietate 4. Pe lângă ajutorul pe care-l oferă în anxietate, cercetările arată că extractul de mușețel poate avea și efecte antidepresive.

Un produs de curățare natural

 Advertisement

Ceaiul de mușețel are proprietăți de vindecare, antioxidante și de curățare. În plus, el este un bun agent hidratant pentru piele și este considerat un remediu eficient în rutina de îngrijire a pielii.

Accelerează procesul de vindecare

Ceaiul de mușețel accelerează procesul de vindecare când vine vorba de răni minore și totodată le dezinfectează. În trecut, ceaiul de mușețel era folosit de popoarele din Antichitate, de greci, de egipteni și de romani, pentru că oamenii au descoperit încă de pe atunci că planta poate trata rănile și le poate accelera vindecarea.

Într-un mic studiu care a investigat eficacitatea unei combinații de ulei esențial de lavandă și mușețel la pacienții cu ulcere cronice la nivelul picioarelor, cercetătorii au raportat că patru dintre cei cinci pacienți s-au confruntat cu vindecarea completă a rănilor 5

Mușețelul s-a dovedit, de asemenea, superior aplicării unui unguent cu hidrocortizon de 1% în vindecarea leziunilor pielii după o procedură chirurgicală într-un alt studiu. Rănile tratate prin aplicarea unei comprese de mușețel timp de o oră o dată pe zi s-au vindecat cu cinci până la șase zile mai repede decât cele tratate cu hidrocortizon o dată pe zi. Totuși, sunt necesare mai multe studii care să susțină aceste date.

Îmbogățește culoarea părului

Folosind în etapa de clătire ceaiul de mușețel, vei vedea că acesta accelerează culoarea părului blond. Iar dacă ceaiul de mușețel este folosit cu regularitate pentru a clăti podoaba capilară, remediul va ajuta părul să devină mai deschis la culoare - desigur, pe o perioadă mai lungă de timp.

Calmează spasmele

Mușețelul are puternice proprietăți antispasmodice și antiinflamatoare, care sunt eficiente în tratarea crampelor la stomac, cât și a crampelor intestinale. De asemenea, ceaiul de mușețel reduce problemele legate de tranzitul intestinal și ameliorează și senzația de balonare. La recomandarea medicului fitoterapeut, consumul de ceai de mușețel poate trata probleme precum sindromul de colon iritabil, gastroenterită și greață.

Ameliorează durerile menstruale

Ceaiul de mușețel este cunoscut ca fiind o soluție pentru spasmele menstruale, deoarece substanțele active din plantă relaxează mușchii uterului și calmează crampele.

Stimulează imunitatea

Mușețelul are proprietăți antibacteriene, care ajută la prevenirea și tratarea răcelii și tusei, iar în același timp protejează organismul împotriva infecțiilor cauzate de bacterii. Prin urmare, planta stimulează imunitatea unei persoane, iar consumul regulat de ceai de mușețel protejează organismul de boli.

Remediu în cazul migrenelor

 Advertisement

Mușețelul este o plantă medicinală cu multe întrebuințări terapeutice, iar de-a lungul timpului, oamenii au observat că este benefic în tratarea migrenelor și durerilor de cap. O cană de ceai de mușețel cald, de exemplu, te poate ajuta să calmezi instant o durere de cap.

Cum prepari ceai de mușețel acasă

Ceaiul de mușețel poate fi preparat acasă, urmând câțiva pași simpli. Încălzești ceainicul sau ibricul, turnând o cantitate nu foarte mare de apă clocotită în el, apoi adaugi câteva felii de măr, pe care le pasezi cu o lingură de lemn. Adaugi câteva flori de mușețel în apa clocotită. Acoperi vasul și lași florile la infuzat, câteva minute. Strecori lichidul și îl torni într-o cană, apoi adaugi puțină miere sau zeama de lămâie, după gust.

Contraindicații mușețel

Mușețelul conține cumarină, un compus natural cu efecte anticoagulante sau de subțiere a sângelui. Așa că acesta nu trebuie consumat de persoanele care iau medicamente sau suplimente care au același efect sau să fie utilizat de persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui fără supravegherea unui medic.

A fost raportat un caz izolat al unei femei de 70 de ani care a dezvoltat sângerare internă severă după ce a băut patru până la cinci căni de ceai de mușețel pentru o durere în gât și a folosit o loțiune pentru piele pe bază de mușețel de patru până la cinci ori pe zi. Femeia era tratată cu anticoagulate pentru o afecțiune cardiacă. Se crede că mușețelul (și posibil loțiunea) a acționat sinergic cu acestea pentru a provoca sângerare.

Din acest motiv, mușețelul nu trebuie utilizat cu două săptămâni înainte sau după o intervenție chirurgicală. De asemenea, este important să știi că siguranța suplimentelor la femeile însărcinate, mamele care alăptează, copii și cei cu afecțiuni medicale sau care iau medicamente nu a fost stabilită.

Efecte secundare posibile

Mușețelul face parte din aceeași familie de plante ca ambrozia și crizantema, așa că persoanele cu alergii la aceste plante pot reacționa - uneori sever - atunci când consumă mușețel, chiar și dacă-l aplică local. Mergi de urgență la medic dacă ai vărsături, iritații ale pielii sau reacții alergice (strângere în piept, respirație șuierătoare, urticarie, erupție cutanată, mâncărime) după utilizarea mușețelului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study”, BMC Complementary and Alternative Medicine volume 11, Article number: 78 (2011)Suzanna M Zick, Benjamin D Wright, Ananda Sen & J Todd Arnedt
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-78
2 Studiul„Effects of an intervention with drinking chamomile tea on sleep quality and depression in sleep disturbed postnatal women: a randomized controlled trial”, 2015, Shao-Min Chang MS RN,Chung-Hey Chen PhD RN
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.12836 
3 Studiul „A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Oral Matricaria recutita (Chamomile) Extract Therapy for Generalized Anxiety Disorder”, Journal of Clinical Psychopharmacology: August 2009 - Volume 29 - Issue 4 - p 378-382, doi: 10.1097/JCP.0b013e3181ac935c, Amsterdam, Jay D.; Li, Yimei MS et all.
https://journals.lww.com/psychopharmacology/Abstract/2009/08000/A_Randomized,_Double_Blind,_Placebo_Controlled.13.aspx
4 Studiul „Short-term open-label chamomile (Matricaria chamomilla L.) therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder”, Phytomedicine
Volume 23, Issue 14, 15 December 2016, Pages 1699-1705, John R Keefe et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711316301891?via%3Dihub
5 Studiul „Two US practitioners' experience of using essential oils for wound care”, 2013https://doi.org/10.12968/jowc.2002.11.8.26432, D. Hartman, J.C. Coetzee
https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/jowc.2002.11.8.26432

TEI

 SĂNĂTATE

Autor: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC
Descriere:

Dr. Oana Cuzino este Medic Primar Gerontologie Geriatrie (2005) și Doctor în Științe Medicale (2005). A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carola Davila” din București în 1995 și a început activitatea medicală în cadrul INGG Ana Aslan București( 1996) unde și-a efectuat specializarea în domeniul Gerontologiei și geriatriei.

Ceai de tei: beneficii și contraindicații

Teiul ne încântă cu aroma lui plăcută la fiecare sfârșit de primăvară și început de vară, și, cel mai probabil, nu există român care să nu fi avut, măcar o dată, ceai de tei în bucătărie.

Ceaiul de tei nu este doar plăcut aromat, ci și extrem de sănătos, dacă este consumat cu moderație. Are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antistres, sedative, sudorifice și emoliente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC.RO

Teiul este derivat din genul de copaci Tilia, care cresc de obicei în regiunile temperate din America de Nord, Europa și Asia. Tilia cordata, cunoscută și sub numele de tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică specie din genul Tilia.

Beneficii pentru sănătate

Vitaminele, antioxidanții și uleiurile esențiale găsite în ceaiul de tei pot oferi beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, medicina populară din diferite culturi din întreaga lume a folosit ceaiul de tei pentru efecte diuretice, ajutând pacienții să-și calmeze febra. Ceaiul de tei are, de asemenea, câteva proprietăți sedative, care pot ajuta la adormire, la reducerea anxietății și la calmarea nervilor.

Teiul tratează insomnia și stresul cronic

Infuzia de flori de tei este folosită în special cu rol de calmare, deoarece reduce stresul, oboseala cronică, tratează insomnia, somnul agitat și coșmarurile. Pentru că produce somnolență, ceaiul de tei este interzis șoferilor profesioniști și chiar și ție, dacă urmează să te urci la volan după ce l-ai băut.
În general, ceaiul de tei se recomandă să fie băut seara, după cină, pentru a favoriza adormirea și un somn adânc pe toată durata nopții.

Calmant și antiinflamator

Ceaiul de tei este recomandat și persoanelor cu afecțiuni gastrice, renale sau cardiovasculare. Infuzia din flori de tei fluidizează sângele, reduce riscul apariției de cheaguri de sânge sau tromboză, curăță rinichii și ficatul, ameliorează inflamațiile și calmează durerile de la nivelul acestor organe. Pentru indigestii, se recomandă amestecul de ceai de tei, cu ceai de mentă și ceai de mușețel.

În caz de răceală, gripă sau bronșită, ceaiul de tei favorizează transpirația, eliminarea toxinelor, și reduce febra. Este folosit și pentru a se face gargară sau inhalații, calmând durerile în gât, durerile de cap sau presiunea de la nivelul sinusurilor.

Scade tensiunea arterială

Componentele din tei și din frunzele și florile acestuia pot acționa ca un vasodilatator, o reacție chimică care dilată vasele de sânge și scade tensiunea arterială. Este, de asemenea, clasificată ca o plantă hipotensivă care are tilirozidă flavonoid, un compus despre care s-a demonstrat că reduce hipertensiunea.

Calmează tractul digestiv

Ca orice ceai fierbinte, ceaiul de tei oferă căldură blândă și hidratare. Ceaiul îți calmează tractul digestiv, deoarece apa poate ajuta alimentele să se deplaseze prin intestine. Medicina populară promovează utilizarea ceaiului de tei în perioadele de disconfort la stomac.

Infuzia de tei s-a dovedit utilă și pentru înfrumusețare

Compresele cu ceai de tei cicatrizează rănile, eczemele sau urmele lăsate de acnee, reduc ridurile și cearcănele. În plus, unii specialiști susțin că teiul ar favoriza și grăbi creșterea părului, motiv pentru care se recomandă clătirea părului cu ceai de tei și masarea rădăcinilor firelor de păr de 2 ori pe săptămână.
 

Efecte adverse și dozare

 Advertisement

Teiul este una dintre plantele medicinale cu efecte diferite, în funcție de cantitatea în care este administrat. De exemplu, 1-2 căni de ceai de tei băute seara te pot scăpa de insomnie, însă 3-4 căni vor acționa ca un tonic pentru sistemul nervos, având efectul opus. De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substanțele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele.

Teiul impiedică absorbția fierului, prin urmare este interzis pacienților cu anemie cauzată de lipsa de fier. Nici gravidele și nici acele persoane cu probleme cardiace nu au voie să bea ceai de tei, deoarece infuzia subțiază sângele și poate cauza hemoragie sau accelerarea ritmului cardiac. Discută cu medicul tău înainte de a începe administrarea oricărui tip de remediu natural, în special ceaiul de tei.

Când sunt recomandate remediile din flori de tei

Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamațiile căilor respiratorii, spun fitoterapeuții. Remediile precum ceaiul de tei sunt recomandate ca sedative nervoase, în cazul persoanelor care suferă de insomnii, cât și ca "medicament" expectorant, în cazul persoanelor cu bronșite. Florile de tei pot fi folosite și sub formă de băi și, pentru că au o acțiune sedativă, ele sunt recomandate și la copiii mici.

Cum se prepară ceaiul de tei

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori de tei fără bractee (frunzele verzi care se află la baza lor) sau o lingură cu flori cu bractee, la o cană cu apă clocotită. Poți să bei 2-3 căni pe zi, de ceai de tei, îndulcit, dacă vrei, cu miere.

Planta trebuie să stea la infuzat în funcție de cât de puternică îți dorești să fie aroma, cu toate acestea, timpul recomandat este de 3 minute. Alte modalități suplimentare de a consuma teiul sunt: ceai răcoritor de vară cu gheață, miere de flori de tei, tinctură de tei, infuzie, mix cu alte ceaiuri, amestec pentru cadă pentru băi relaxante.

Când se recoltează florile de tei

Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important să lași florile la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina directă a soarelui.

Se consideră că ar trebui să profiți de aerul parfumat și să te plimbi în fiecare dimineață sau seară în preajma teilor înfloriți. Parfumul generat de prețioasele flori are rolul de a calma și a stabiliza starea de bună dispoziție. În plus, poate combate starea de anxietate, de a stimula secreția de neuroendorfine, ba chiar de a regla subtil anumite dereglări hormonale în special la femei.

Adăugarea ceaiului de tei în dieta ta este foarte ușor de făcut. Având în vedere că poate promova relaxarea și somnul, poate fi o idee bună să bei o ceașcă înainte de culcare. O poți savura ca atare sau cu o felie de lamâie și o linguriță de miere.

Ceaiul de tei are o multitudine de beneficii asupra sănătății, dar, în același timp, dacă suferi de una dintre afecțiunile amintite mai sus, și nu ești sigur dacă poți consuma ceai de tei, cere sfatul medicului tău specialist.

Sursa Foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Bud extracts from Tilia tomentosa Moench inhibit hippocampal neuronal firing through GABAA and benzodiazepine receptors activation, Arianna Allio, Chiara Calorio, Claudio Franchino, Daniela Gavello, Emilio Carbone, Andrea Marcantoni - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26144285/ 
Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico, Lourdes Rodriguez-Fragoso, Jorge Reyes-Esparza, Scott W Burchiel, Dea Herrera-Ruiz, Eliseo Torres -  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18037151/ 
Antiprotozoal, Antibacterial and Antidiarrheal Properties from the Flowers of Chiranthodendron pentadactylon and Isolated Flavonoids, Fernando Calzada, Teresa Juárez, Normand García-Hernández, Miguel Valdes, Oscar Ávila, Lilian Yepez Mulia, Claudia Velázquez - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28539715/ 

Lavanda

 

Ceai de lavanda, remediu pentru insomnii si nu numai

Numele lavandei provine din cuvântul latin „lavare”, care înseamnă „a spăla”. Și asta fiindcă romanii foloseau lavanda pentru parfumarea băilor publice sau private, pentru împrospătarea caselor și a hainelor. Iar în Evul Mediu, planta era folosită și datorită proprietăților dezinfectante. A fost, de asemenea, un ingredient esențial folosit în tratamentele naturale împotriva ciumei.

În mod tradițional, se presupune că lavanda are numeroase proprietăți terapeutice și curative, de la inducerea relaxării până la tratarea infecțiilor parazitare, arsuri, mușcături de insecte și spasm. Există tot mai multe dovezi care sugerează că uleiul de lavandă poate fi un medicament eficient în tratamentul mai multor tulburări neurologice. 

Mai multe investigații pe animale și pe oameni sugerează că lavanda are proprietăți anxiolitice, stabilizatoare de dispoziție, sedative, analgezice, anticonvulsivante și neuroprotectoare.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce beneficii are ceaiul de lavandă

Poate îmbunătăți tulburările de dispoziție

Lavanda este utilizată pe scară largă ca supliment pentru a ajuta la anxietate, depresie și oboseală.

Studiile sugerează că anumiți compuși care se găsesc în lavandă pot stimula activitatea în anumite zone ale creierului și pot influența transmiterea impulsurilor între celulele creierului în moduri care stimulează starea de spirit și produc un efect calmant 1.

S-a demonstrat că atât parfumul extractului de lavandă, cât și preparatele orale cu ulei de lavandă îmbunătățesc starea de spirit și calmează mintea. Dar și ceaiul de lavandă poate oferi beneficii similare. 

Un studiu efectuat pe 80 de proaspete mame din Taiwan a constatat că femeile care au consumat 250 ml de ceai de lavandă pe zi timp de 2 săptămâni s-au confruntat cu mai puțină oboseală și depresie, în comparație cu cele care nu au mirosit și consumat ceaiul 2.

Pentru a calma agitația nervoasă, depresiile, anxietatea și insomniile, ceaiul de lavandă poate fi folosit atât intern, cât și extern. Poți bea 1-2 căni de ceai pe zi sau poți face o baie relaxantă seara, adăugând un litru de infuzie foarte concentrată în apa din cadă. Lavanda tratează insomnia cel mai bine dacă este abordată ca tratament pe termen lung, dacă mănânci sănătos și ai grijă de starea ta de bine.

Ca să te convingem că acest tip de ceai nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, îți dezvăluim și alte motive care îl fac benefic pentru sănătate, pe lângă efectul sedativ și calmant.

Remediu eficient în insomnii

Ceaiul de lavandă poate fi consumat seara, înainte de culcare, de persoanele care suferă de insomnii. Proprietățile anxiolitice ale acestui ceai, precum și cele relaxante, pot combate tulburările de somn, asigurând un somn profund și odihnitor.

Mai mult, un studiu efectuat pe 158 de proaspete mame în perioada postpartum a constatat că femeile care au inspirat parfum de lavandă 4 zile pe săptămână timp de 8 săptămâni au avut o calitate semnificativ mai bună a somnului decât cele din grupul placebo 3.

De ajutor în menopauză

Menopauza apare în urma deficienței de estrogen, ducând în multe cazuri la insomnie, iritabilitate și depresie. Se pare că simptomele menopauzei, variind de la ușoare la severe, sunt întâlnite la 65% până la 68% dintre femei, iar bufeurile sunt cele mai frecvente.

Simptomele vasomotorii și alte complicații legate de menopauză pot fi atenuate prin terapia hormonală (HT). Cu toate acestea, terapia hormonală a fost asociată cu unele efecte secundare, cum ar fi cancerul de sân, boala coronariană și embolia pulmonară. 

Prin urmare, substanțele non-hormonale, cum ar fi fitoestrogenii, ca remediu sigur, sunt în atenția femeilor aflate în postmenopauză. Aproximativ 80% dintre femeile aflate în peri și postmenopauză au consumat suplimente alimentare, dintre care 60% până la 70% au raportat că acestea sunt benefice pentru sănătate. 

Majoritatea femeilor cred că aceste produse pe bază de plante naturale și sigure ca alternative la medicina tradițională sunt în conformitate cu valorile și stilul lor de viață. 

Lavanda, datorită faptului că are în compoziție linalol, acetat de linalil, taninuri, cumarină, flavonoide și fitosterol are câteva efecte pozitive și active, cum ar fi sedative, antidepresive și antioxidante. 

Potrivit unui studiu recent, lavanda ar putea îmbunătăți semnificativ scorul măsurat al indicelui de calitate a somnului la femeile aflate la menopauză și la femeile în vârstă 4. Pe baza acestui studiu, 53,3% dintre subiecți au raportat sentimente de relaxare și de fericire după ce au consumat lavandă.

Tratament naturist pentru cei care se confruntă cu pierderea părului

Lavanda este eficientă pentru tratarea alopeciei areata. Aceasta este o afecțiune în care părul cade definitiv din unele sau din toate zonele corpului.

CUM E RELAȚIA TA CU SOMNUL?

Într-un studiu mai recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a ajutat la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.

Ce beneficii mai are lavanda 

Lavanda calmează colicile abdominale, susține funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Beneficiile se observă atât în urma consumului de ceai, cât și în urma aplicării de comprese pe abdomen. Aceste comprese pot calma și balonarea sau disconfortul abdominal.

Băile cu ceai de lavandă pot facilita vindecarea infecțiilor urinare și pot calma simptomatologia în caz de reumatism și tulburări de circulație. Și inflamația de la nivelul articulațiilor poate fi ameliorata cu ajutorul compreselor de lavandă.

Unele studii au demonstrat că două dintre substanțele din compoziția lavandei, limonenul și alcoolul perilic pot să combată anumite forme de cancer în faza incipientă.

În plus, lavanda este un bun antiseptic natural și te poate ajuta în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivelul pielii.

Cum să prepari ceai de lavandă

Metoda de preparare a ceaiului de lavandă este cât se poate de simpla, însă poate suferi modificări, în funcție de preferințele fiecăruia.

Pentru 2 cesti de ceai de lavandă, ai nevoie de:

  • 1 lingură de lavandă uscată (4 lingurițe de lavandă dacă folosești varianta proaspătă, neuscată)
  • 2 cești de apă
  • miere, după gust.

Se pune lavandă în cești. Apa se pune la fiert, iar apoi se toarnă în cești, peste lavandă. Acoperă ceștile cu o farfuriuță sau cu un capac. După 5 minute, strecoară ceaiul de lavandă. Îndulcește ceaiul cu miere, după gust.

Pentru o aromă diferită, poți folosi și mușețel sau tei în ceaiul de lavandă. Mai mult decât atât, ceaiul de lavandă poate fi consumat și rece, cu câteva cuburi de gheață în pahar.

Contraindicații ceai de lavandă

Lavanda nu este recomandată copiilor mici și persoanelor cu alergii la acest tip de plante.

Principalele efecte secundare ce pot apărea în urma consumului de lavandă sunt următoarele: iritații cutanate, greață, vărsături. Acestea apar, în general, în urma consumului excesiv de lavandă.

Specialiștii avertizează ca persoanele care obișnuiesc să consume ceai de lavandă să fie precauți atunci când combină lavandă cu:

  • medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepinele, precum acestea, și barbituricele, precum acestea,
  • medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi acestea, sau acestea, și tipul acesta.

Riscuri ceai de lavandă

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) a arătat că utilizarea repetată a uleiului de lavandă pe piele ar putea declanșa ginecomastie prepuberală, o afecțiune care provoacă mărirea țesutului mamar la băieți înainte de pubertate.

De asemenea, siguranța administrării lavandei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată, așa că această plantă ar trebui evitată de aceste categorii de persoane.

Deoarece se crede că lavandă încetinește sistemul nervos central, medicii sfătuiesc pacienții să nu mai folosească lavandă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.

De altfel, nu consuma ceai de lavandă dacă urmează să conduci, pentru că poate provoca somnolență.

Evită să utilizezi lavandă împreună cu alte suplimente pe bază de plante care pot provoca, de asemenea, somnolență.  Printre acestea se numără sunătoarea și valeriana. 

Evită utilizarea lavandei împreună cu alte suplimente care pot scădea tensiunea arterială, cum ar fi peptidele, gheara-pisicii, L-arginina, liciu, urzică, teanina și altele.

Mergi de urgență la medic dacă ai semne de reacție alergică: urticarie; respirație dificilă; umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului după ce ai consumat ceai de lavandă.

Nu mai utiliza lavandă și sună-ți medicul dacă te confrunți cu somnolență excesivă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Lavender and the Nervous System”, Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 681304., Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri, Ali Gorji
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
2 Studiul „Effects of Lavender Tea on Fatigue, Depression, and Maternal-Infant Attachment in Sleep-Disturbed Postnatal Women”, Worldviews Evid Based Nurs. 2015 Dec;12(6):370-9. doi: 10.1111/wvn.12122. Epub 2015 Nov 2., Shu-Lan Chen, Chung-Hey Chen 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26523950/
3 Studiul „Lavender Fragrance Essential Oil and the Quality of Sleep in Postpartum Women”, Iran Red Crescent Med J. 2015 Apr; 17(4): e25880., Mahnaz Keshavarz Afshar, Zahra Behboodi Moghadam, Ziba Taghizadeh, Reza Bekhradi, Ali Montazeri, Pouran Mokhtari
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443384/
4 Studiul „Effect of Lavender on Sleep, Sexual Desire, Vasomotor, Psychological and Physical Symptom among Menopausal and Elderly Women: A Systematic Review”, J Menopausal Med. 2019 Aug; 25(2): 88–93., Nasibeh Roozbeh, Masumeh Ghazanfarpour,Talat Khadivzadeh, Leila Kargarfard,Fatemeh Rajab Dizavandi, Khatereh Shariati
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718645/

busuioc

 SĂNĂTATE

Autor: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC
Descriere:

Dr. Oana Cuzino este Medic Primar Gerontologie Geriatrie (2005) și Doctor în Științe Medicale (2005). A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carola Davila” din București în 1995 și a început activitatea medicală în cadrul INGG Ana Aslan București( 1996) unde și-a efectuat specializarea în domeniul Gerontologiei și geriatriei.

Busuiocul – arma secretă în lupta cu colesterolul mărit

Busuiocul este o plantă ierboasă, originară din Asia, care are capacitatea de a reduce colesterolul, dar are și proprietăți antibiotice și, totodată, poate preveni chiar și cancerul. Busuiocul a fost considerat o plantă sacră și nobilă, întrucât cuvântul „busuioc” provine din vechea greacă „basilikhon” care înseamnă „regal”.  Această plantă ierboasă este folosită de secole pentru proprietățile sale impresionante și pentru efectele sale asupra sănătății. Totodată, această plantă aromată este folosită ca condiment într-o varietate de feluri de mâncare și joacă un rol-cheie în bucătăria italienească și thailandeză.

Reduce nivelul mărit de grăsime din sânge

Grăsimile sunt insolubile, ceea ce înseamnă că colesterolul nu se dizolva în sânge, ci se lipește de anumite proteine, formând lipoproteine. Lipoproteinele reprezintă un factor de risc major pentru bolile coronariene, dar și pentru atacul cerebral. Din acest motiv persoanele care descoperă că au colesterolul mărit trebuie să facă tot posibilul să scadă valorile acestuia pentru a preveni bolile de inimă.

Busuiocul poate conține substanțe capabile să scadă concentrațiile plasmatice de lipide și ar putea fi benefice în prevenirea hiperlipidemiei și a bolilor cardiovasculare conexe întocmai cum s-a concluzionat și într-o cercetare1 efectuată în 2009.

În fapt, potrivit studiilor efectuate în ultimii ani, busuiocul elimină colesterolul „rău” din sânge sau LDL-ul, scăzând nivelul de lipoproteine din sânge. De asemenea, eugenolul, substanța care se regăsește în busuioc, are proprietăți antioxidante, inhibând oxidarea LDL-ului și prevenind deci bolile de inimă, precum și ateroscleroza. Mai mult decât atât, extractul din frunze de busuioc (lat. Ocimum sanctum linn) scade nivelul colesterolului total în hipercolesterolemie, într-un studiuefectuat pe șobolani, în 2019. 

Reduce nivelul crescut de zahăr din sânge

De asemenea, într-un studiu3 efectuat pe șobolani cu diabet, extractul de busuioc a ajutat la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Busuiocul poate fi, în plus, de ajutor în tratarea efectelor pe termen lung ale glicemiei crescute datorită extractului de etanol din frunzele sale.

Sursă excelentă de vitamine și minerale

Busuiocul conține multe vitamine, minerale și antioxidanți precum luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina. Multe dintre beneficiile busuiocului pentru sănătate sunt datorate acestor antioxidanți, precum uleiurilor sale esențiale. 

Fiind o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, dar și antioxianți, busuiocul protejează arterele de efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. De asemenea, această plantă este bogată în minerale precum calciu, potasiu și mangan, dar și în flavonoizi.

Busuiocul conține, de asemenea, mulți alți nutrienți vitali precum: calciu, vitamina K, mangan, magneziu, fier, zinc, potasiu. Totuși acești compuși dispar în cea mai mare parte, în timpul procesului de uscare al plantei, de aceea alege să consumi busuioc proaspăt, crud ori de câte ori este posibil.

Alte beneficii ale consumului de busuioc asupra sănătății

Busuiocul nu este doar un remediu popular popular pentru afecțiuni precum greața și mușcăturile de insecte, ci este, de asemenea, utilizat pe scară largă în medicina tradițională ayurvedică. Astăzi, oamenii de știință studiază potențialele beneficii medicinale ale busuiocului. Extractele sau uleiurile esențiale de busuioc, care furnizează cantități concentrate de compuși din plante, sunt de obicei, testate în loc de frunzele întregi.

1. Antibiotic natural – proprietățile antimicrobiene ilustrate într-un studiu4 din 2017 fac din busuioc un antibiotic eficient. Pentru a te bucura de acest efect al plantei de busuioc, poți să-l consumi și în combinație cu un cățel de usturoi pentru a ține virusurile la distanță.

2. Puternic efect antioxidant – cu un conținut bogat de antioxidanți, busuiocul previne o mulțime de boli printre care și cancerul de sân, colon și pancreas conform unor cercetări5,6,7.

3. Antiinflamator eficient – inflamația este un proces normal, care ajută organismul să lupte cu infecțiile, însă atunci când devine cronică inflamația se transformă într-un pericol pentru tine, declanșând la rândul ei alte afecțiuni. Busuiocul reduce inflamația inhibând eliberarea de citokine proinflamatorii. Întocmai cum a demonstrat și un studiu8 publicat în Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, extractul de busuioc are proprietăți antiinflamatorii, iar mecanismul implicat este o interacțiune compusă între inhibarea mediatorului proinflamator și stimularea citokinelor antiinflamatorii.

4. Previne îmbătrânirea – cercetătorii au studiat efectul pe care busuiocul îl are asupra procesului de îmbătrânire. Rezultatele unui studiul9 a dovedit că busuiocul acționează la nivel celular împotriva procesului de îmbătrânire, formula activă care conține extract de busuioc exercită efecte antiîmbătrânire atunci când este aplicată local.

5. Combate stresul – studiile au scos la suprafață faptul că busuiocul funcționează precum un adaptogen natural, adică ajută organismul să se adapteze la stres, astfel încât acesta să nu îi mai dăuneze. Într-un studiu10 efectuat pe 158 de participanți ce au avut cel puțin trei simptome de stres, administrarea zilnică de 1.200 mg de extract de busuioc timp de șase săptămâni a fost cu 39% mai eficientă în ameliorarea simptomelor generale de stres decât un placebo.

Cum să introduci busuiocul în dieta ta

Studiile nu au stabilit încă ce cantitate de busuioc trebuie să consumi zilnic pentru a te bucura de beneficiile pe care acesta le are, însă specialiștii recomandă o cantitate de două linguri pe zi.
Fiind un aliment slab din punct de vedere caloric, adică 100 de grame de busuioc au 20 de calorii, busuiocul poate fi folosit și în timpul curelor de slăbire. Busuiocul are o mulțime de vitamine, minerale și alți nutrienți de preț, fiind extrem de hrănitor pentru organismul tău. 

În 5 grame (2 linguri) de busuioc proaspăt, tocat, vei găsi: 0 g de zahăr și găsime, 0.2 g de proteine, 0.1 g de glucide și fibre, 1 g de calorii. Poți consuma busuioc curd și tocat, adăugându-l drept condiment pentru preparatele tale, dar îl poți consuma și sub formă de ceai ori ulei de busuioc.
 

Sursă foto:  Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Sweet basil (Ocimum basilicum L.) improves lipid metabolism in hypercholesterolemic rats”,  publica în e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 4.4 (2009): e181-e186, autori: Harnafi, Hicham, Mohammed Aziz, and Souliman Amrani
2.Studiul „Basil leaves (Ocimum sanctum linn.) extract decreases total cholesterol levels in hypercholesterolemia sprague dawley rats model”, publicat în  IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. Vol. 546. No. 6. IOP Publishing, 2019, autori: Rachmawati, Nisya Ayu, Brian Wasita, and Lilik Retna Kartikasari.
3. Studiul „Glucose Lowering Effect of Basil Leaves in Diabetic Rats”, publicat în Open access Macedonian journal of medical sciences 7.9 (2019): 1415, autori: Widjaja, Sry Suryani, and Maya Savira Rusdiana
4.Studiul „Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of basil (Ocimum basilicum L.) essential oil”, publicat în Journal of Essential Oil Bearing Plants 20.6 (2017): 1557-1569, autori: Stanojevic, Ljiljana P., et al.
5.Studiul „In vitro antioxidant and antiproliferative activities of six international basil cultivars”, publicat în Natural product research 29.22 (2015): 2149-2154, autori: Elansary, Hosam O., and Eman A. Mahmoud
6.Studiul „Herbs as a food source in Turkey”, publicat în  Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 5.3 (2004): 334-339, autori: Esiyok, Dursun, Semih Otles, and Eren Akcicek
7.Studiul „Phytochemical profile and evaluation of the biological activities of essential oils derived from the Greek aromatic plant species Ocimum basilicum, Mentha spicata, Pimpinella anisum and Fortunella margarita”, Molecules 21.8 (2016): 1069, autori: Fitsiou, Eleni, et al.
8.Studiul „Evaluation of basil extract (Ocimum basilicum L.) on oxidative, anti-genotoxic and anti-inflammatory effects in human leukocytes cell cultures exposed to challenging agents”, Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences 53.1 (2017), autori: Güez, Camila Martins, et al.
9.Studiul „Formulation and in vivo evaluation for anti-aging effects of an emulsion containing basil extract using non-invasive biophysical techniques”, publicat în DARU: Journal of Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences 19.5 (2011): 344, autori: Rasul, A., and N. Akhtar
10.Studiul „Efficacy of an extract of ocimum tenuiflorum (OciBest) in the management of general stress: A double-blind, placebo-controlled study”, publicat în Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012), autori: Saxena, Ram Chandra, et al.

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...