Ghee ca aliment si ca medicament cu multiple valente terapeutice
Sper ca aceste randuri sa te ajute sa dobandesti o
alta perspectiva asupra vietii.Pornind de la un singur aliment,vei descoperi o adevarata filosofie de viata.Aprofundand cele
prezentate mai jos si completand cu alte carti,materiale,filme pe care le vei
gasi singur, iar daca-ti doresti,comenteaza pe acest blog si-ti voi sta la
dispozitie cu tot ceea ce pot, in limita timpului disponibil cu
articole,carti,filme care sa te sprijine in demersul tau in a
descoperi maretia ta si puterea care este deja in tine.
Untul Clarificat ( GHEE ) este atat un aliment cu
proprietati nutritive deosebite, cat si un remediu de sanatate, descris in textele Ayurvedice. Studiind aceasta minunata
stiinta si arta cuprinzatoare a vietii,mi-am imbogatit viata de zi cu zi,atat
prin schimbarea atitudinii si intelegerii modului simplu in care imi pot pastra
o stare de bine,ceea ce ma ajuta sa duc o viata implinita si fara probleme de
sanatate.A intelege si a simti ca esti o paticica importanta a acestei minunate
lumi,ca esti legat de intreaga
creatie
prin fire nevazute, ca esti o forma prin care insusi Creatorul se
manifesta,vei
reusi sa te onorezi,onorandu-ti astfel Creatorul. O cale usoara,simpla
si
luminoasa se deschide pentru tine atunci cand doresti sa iesi din
aceasta
nebunie in care o lume bolnava in suflet isi imbolnaveste corpul si cu
greu si
eforturi mari reuseste sa iasa.Se impune o schimbare de paradigm in
medicina occidentala care studiaza omul fragmentat,desfacandu-l in parti
componente ca pe o masinarie
iar rezultatele le aveti sub ochii vostri,boli
cornice,alergii,cancere,depresii,dezorientare si nemultumire.
Ayurveda este un sistem de cunostinte medicale
indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500
î.Hr.) si ale carui principii sunt valorificate in ceea ce astazi numim terapii
holistice. Este atat o stiinta a vietiicat si o arta a vindecarii,
în care omul este privit ca un intreg,
ca o unitate intre corp,minte si suflet, integrat in mediul in care
traieste.In aceasta abordare,corpul, mintea,spiritul,conditiile de vietuire au
o importanta egală.Ayurveda ne ofera o invatatura profunda spre dobandirea fericirii.O
persoana fericita,impacata cu viata sa,care traieste in iubire,nu se poate imbolnavi.Abordarea
fragmentata a omului, tratand separat corpul,mintea si spiritul, a dat nastere
realitatii de azi in care cea mai mare parte a populatiei are problem grave de
sanatate,bolile cronice sunt considerate aproape o normalitate,mai ales la
persoane trecute de prima tinerete.Acceptam cu prea mare usurinta boala ca
parte a vietii,oferindu-i statutul de normalitate.Starea de sanatate este
starea de normalitate,cand un aspect al vietii este in suferinta,deja boala iti
bate la usa.Ayurveda, este cel
mai vechi sistem medical,nascut in India in urma cu aproximativ sase mii de ani
si care se practica si in zilele noastre. Este un sistem de vindecare a
bolilor, aproape fara gres, intrepatruns de cunoasterea unor metode de
prelungire a vietii sub toate aspectele ei. Ayurveda este
un sistem complet, o stiinta prin care viata este inteleasa in totalitatea
sa.Fiecare bolnav este examinat de medic de o maniera complexa,analizand toate aspectele legate de suferinta sa, de
obiceiurile de viata, alimentatie, psihic, corelandu-le cu contextul sau de
viata, cu caracteristicile locului in care traieste si cu cele ale
anotimpurilor. Apoi, in raport cu toate, stabileste modificarile sau adaptarile
necesare pe aceste directii, dieta, remediile adecvate si modalitatea optima de
administrare a lor.Unul dintre remediile
si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este ghee. La noi, este
cunoscut si sub denumirea de unt clarificat. In India, ghee se prepara in
fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat
si externa. Este consumat fie ca atare, fie la pregatirea unor mancaruri sau a
unor remedii terapeutice. Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si
ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Prietenii
care sunt la mine in terapie beneficiaza de aceste minunate produse
naturale,simple care imbunatatesc starea de bine,repara imperfectiunile si
actioneaza la un nivel profund al fiintei fara efecte adverse. Voi prezenta
produsele,virtutile lor si modul in care poti si tu sa ti le prepari si sa le folosesti zi de zi in
bucatarie sau ca produse terapeutice.Efectul nu va intarzia sa apara, daca
doreti sa investesti putin timp pentru tine si familia ta. Totul incepe cu
dorinta,cu intentia de a schimba modul de a privi lucrurile,de a iesi din
aceasta valtoare a vietii in care omul este preocupat in mod preponderant de
aspectul material al vietii.Oamenii au uitat sa traiasca,sa se bucure,sa
iubeasca,sunt incastrati in cliseele vietii si privesc viata ca o
lupta continua.Oamenii se pierd in spatele a tot ceea ce “trebuie”,uitand ca
exista o alternativa care schimba complet perspectiva si implicit viata.Elimina
din gandirea si limbajul tau cuvantul “trebuie” si inlocuieste-l cu "vreau".Se va
produce o schimbare in felul de a percepe orice aspect al vietii tale.Nu uita
ca acolo unde-ti este atentia,acolo este constienta ta si acolo este viata ta.
In speranta ca nu te-am plictisit prea mult,iti multumesc si iti sunt
recunoscatoare pentru ca ai avut rabdarea sa citesti aceste randuri. In
articolele viitoare,voi face prezentarea produselor de care am vorbit mai
devreme.Iti urez ca pacea si iubirea sa-si gaseasca loc in
sufletul,gandurile,faptele si casa ta!
GHEE sau UNT CLARIFICAT
Untul clarificat este atat un produs alimentar cat si unul terapeutic, folosit in prepararea alimentelor cat si in prevenirea si vindecarea diverselor afectiuni.Proprietatile sale deosebit de valoroase îl fac sa fie cu mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv. Exista o diferenta fundamentala între untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea.
In prepararea untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi nesanatoase sunt eliminate, ramanand doar grasimea pura din unt, în felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit.Este bogat in omega 3 si are 17 aminoacizi esentiali, vitamine si are un punct de ardere mult mai ridicat decat al untului normal.Contine doar cantitati infime de lactoza si cazeina (despre care in Studiul China se arata ca este principalul agent declansator al cancerului a diferitelor boli cardiovasculare si a altor boli cronice).Poate fi pastrat atat la temperatura camerei cat si la frigider.Il poti unge pe paine cu usurinta imediat ce l-ai scos din frigider deoare ce nu contine apa spre deosebire de untul obisnuit,ramanand moale pufos si usor de manevrat.Se poate folosi ca aliment, in locul untului obisnuit, avand calitati net superioare acestuia. De asemenea, are si valoare terapeutica, fiind introdus in anumite protocoale terapeutice.
Hraneste toate tesuturile si organele, creste vigoarea organismului, este intineritor, antioxidant, antitoxic, este bun pentru memorie, pentru ochi (atat in administrare interna cat si externa), pentru persoanele slabite, in unele afectiuni psihice (ex.: iritabilitate), inmoaie si infrumuseteaza pielea, lubrifiaza mucoasele si face vocea mai buna, ajuta la scaderea colesterolului (persoanele cu afectiuni cardiace pot consuma intre 2 si 4 linguri pe zi, beneficiind de proprietatile sale curative). Este recomandat pentru toate varstele, atat copiilor, cat si batranilor, da gust placut alimentelor in care se adauga.La temperatura camerei devine moale sau chiar fluid, daca temperatura ambientala este mai mare.Se poate folosi ca atare uns pe paine,in prepararea mancarurilor,sosurilor,prajiturilor si in prepararea cremelor terapeutice.
Cum prepar untul clarificat?
Ghee se prepara din unt de vaca, bogat în grasime si
nesarat, ecologic (care nu contine aditivi alimentari) sau din smantana grasa
de la animale.. Daca doresti sa prepari acasa ghee,ar fi bine sa gasesti unt
ecologic preparat in gospodariile taranesti,cel din comert de obicei contine
sare si aditivi( citeste intotdeauna prospectul ).Se pune untul într-un vas de
inox cu fund dublu,pe un foc mic si se topeste incet. Din momentul topirii
sale, apa prezenta în unt incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma
alb-galbuie( atentie ca stropeste si te poti arde sau pata bucataria!!), care
va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va
continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. In primele minute de
fierbere untul topit va scoate la suprafata o spuma alba, ce reprezinta apa si
anumite proteine si grasimi din lapte, care încep sa se separe de ghee. Pe
parcursul procesului de formare, aceste depuneri precipita din ce în ce mai
mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul
vasului) ori se ridica în spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind
eliminate odata cu aceasta spuma.La un moment dat, prin procesul de eliminare a
componentelor reziduale si a apei, are loc separarea clara a gheei sub forma
unui lichid galben stralucitor. În acest
moment luam vasul de pe foc, si imediat prin intermediul unui tifon pus pe o
strecuratoare de inox, il strecuram ( este un lichid galben stralucitor ),
indepartand ultimele urme de spuma si reziduuri. Vom pune lichidul într-un
borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pana în momentul
folosirii.Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu
este nevoie sa fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim
ca ghee preparat de noi este de buna calitate.Este foarte importanta calitatea
untului clarificat,daca nu este preparat suficient va mucegai iar daca este ars
ar fi indicat sa-l arunci imediat deoarece este periculos pentru sanatate.Poate
fi tinut si la frigider.Un amanunt care ar fi bine sa nu-l neglijati:nu prepara
ghee daca esti bolnav sau ai o stare mentala proasta,energiile tale se
transfera creatiilor tale,adevar valabil in toate preparatele dar si in toate
aspectele vietii voastre.Textele ayurvedice stravechi spun ca ghee bine
preparat si obtinut din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura
camerei mai mult de 100 de ani.Dintr-un kilogram de unt ve-ti obtine
aproximativ 700g ghee.Dintr-un kilogram de smantana grasa puteti obtine cam
250g ghee.In prepararea cremelor si untului din plante medicinale,untul se
aereaza,adica folositi un mixer special pentru aceste produse si agitati
continutul cam o jumatate de ora,cu pause sa nu ardeti mixerul.
Spor la preparat si fa totul cu bucurie!.Nu vei
obtine un produs cu valente terapeutice daca starea ta emotionala este
dereglata.Fii armonie, echilibru,iubire si recunostinta!
Valoarea terapeutica a untului clarificat
-reintinereste intregul organism;
-are o deosebita valoare nutritiva deoarece hraneste
toate tesuturile si organele;
-antianemic;
-detoxifica deoarece impiedica acumularea toxinelor
provenite din alimentele ingerate;
-antidot în caz de otraviri;
-scade nivelul colesterolul sanguine;
-este un stimulent al digestiei;
-scade aciditatea gastrica;
-este un ajutor de nadejde în caz de tuse cronica,
bronsita si astm (împreuna cu anumite amestecuri din plante, recomandate de
terapeutul tau)
-este recomandat în afectiuni biliare
-este recomandat în insomnie - o lingurita de ghee
în lapte cald, seara la culcare induce somnul profund în mod natural
-este recomandat în epilepsie si tulburari de
memorie;
-se foloseste cu rezultate bune în afectiuni ale pielii,atat
intern cat si in prepararea cremelor specific afectiunii;
-consumul regulat de ghee duce la lubrefierea
mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii
Utilizarea untului clarificat in bucatarie
In bucatarie poate fi folosit la gatitul alimentelor,
proprietatile sale digestive (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia
anumitor principii nutritive) facandu-l un ingredient deosebit de sanatos in
prepararea alimentelor. În India copiilor li se ofera zilnic o lingurita de
ghee atat pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice dar mai ales pentru
cresterea inteligentei si a memoriei.O felie de paine din faina integral unsa
cu unt clarificat reprezinta un adevarat pansament gastric natural.Utilizati
ghee in locul untului sau al uleiului in orice preparat culinar sau ca atare
pe paine si seara adaugati o lingurita de unt intr-o ceasca de ceai de galbenele si
lavanda si ve-ti avea un somn linistit si un organism sanatos.In timpul
somnului organismal isi regenereaza structurile afectate in timpul activitatii
zilnice,de aceea un somn odihnitor este cheia mentinerii sanatatii.
Oamenii sanatosi pot folosi ghee in alimentatia curenta,hraneste si revigoreaza toate tesuturile si
organelle,este antioxidant si detoxifiant, imbunatateste digestia. Se poate
adauga in diverse mancaruri sau folosi la gatit. Aduce prospetime, tinerete, se
spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale, supla, clarifica
vocea,imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta. Hraneste tesuturile
implicate in reproducere. Este foarte util copiilor si batranilor.
Tratamente cu ghee
Instilatii
nazale
Preparatul este eficient in afectiuni neurologice,
dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL,
ale ochilor si pielii. De exemplu, ghee de 10 ani se poate utiliza la pacientii
cu epilepsie sau Alzheimer, in picaturi nazale si orale. Efectele sunt
deosebite. Ghee trece rapid de mucoasa nazala, apoi prin osul perforat,
strabatut de nervii olfactivi, ajunge direct la creier.
Cand administram un supliment sau medicament - oral,
rectal, injectabil - efectul la nivel cerebral este mult mai slab. Dupa
administrarea pe aceste cai, pe parcurs el poate suferi transformari (in timpul
digestiei de exemplu), apoi drumul de strabatut este mult mai lung, iar
remediul se distribuie in intreg corpul. Ca urmare, doar o mica cantitate
ajunge sa actioneze in organul tinta, creierul.
In textele sanscrite vechi, nasul este considerat
poarta de intrare pentru cap. Nasya este numele procedurii terapeutice de
administrare intranazala a medicatiei, care poate consta din uleiuri, ghee,
lapte (toate acestea simple sau medicinale), pulberi, infuzii, decocturi,
sucuri, fumigatii. Sunt mai multe variante de Nasya, in functie de doza
administrata. Pratimarsa este cea mai usoara, cu doza cea mai mica, de doua
picaturi. Este folosita pentru intretinere la oamenii sanatosi, la copii,
batrani, dar si la cei raniti, emaciati. Pratimarsa se poate aplica celor
sanatosi, de la nastere pana la moarte. Textele vechi spun ca fiecare om
sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate doua picaturi de ghee, in fiecare
nara, spre a-si pastra sanatatea si vigoarea, atat a mintii cat si a trupului.
In functie de momentul administrarii, se obtin efecte variate. Daca cele doua
picaturi se administreaza la sfarsitul noptii, al zilei sau al mesei, atunci se
vor curata toate canalele corpului. Dupa mersul pe distante lungi si dupa actul
sexual, ele redau puterea. Dupa spalatul pe dinti cu periuta, redau fermitatea
dintilor.
In scopuri curative, pentru fiecare boala tratata,
administrarea intranazala se face in variante mai puternice. Specialistul
stabileste numarul de picaturi, care este mai mare, tinand cont de perioadele
zilei, de activitatile desfasurate, de alimentatie, obiceiuri particulare,
afectiuni asociate.
In
boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) ghee este util
atat in instilatii nazale, cat si in administrare interna (o lingurita la
fiecare masa).
Pentru
imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare
se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai
complicate, acasa, fiecare dintre noi poate, pur si simplu, picura ghee, cate o
picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva
globului ocular o pelicula grasoasa, care tulbura usor si temporar vederea,
pana cand ghee se resoarbe. Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a
zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare. Picurarea de ghee se
realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit, la temperatura camerei, el se
prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai
rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de
administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa
calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi
dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se
repeta procedura.
Tratament
vaginal. O aplicatie externa de mare utilitate este cea
intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere
a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.
Utilizat
pe piele, ghee ii reda pielii supletea si prospetimea,curata
ranile si grabeste vindecarea. Se foloseste ghee simplu sau ghee medicinal, cu
extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepara felurite creme pe
baza de ghee. La indemana oricui, iarna, cand pielea poate deveni uscata si
crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la
patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal.
In
psoriazis uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis.
Anti-colesterol.
Untul clarificat contine vitaminele A si D. Ghee se digera usor, imbunatateste
digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din ghee atinge
procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%!
Gratie acestor proprietati, desi ghee se obtine din grasime animala, el nu
produce colesterol. Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni
cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua
lingurite de ghee la fiecare masa. Este bun pentru persoanele cu afectiuni
pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de
droguri, in afectiuni neurodegenerative.
Gastritele
si ulcerele gastro-duodenale Se indica consumul de
unt clarificat inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele
pot fi compuse din lapte cu orez, la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu
radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus este cel mai util. Un
astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se
recomanda administrarea in continuare de ghee, dimineata, pentru inca circa 4
luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
Film "Ayurveda Arta de A FI"
Filmul este o călătorie de mii de kilometri prin
India si dincolo
de
hotarele ei, care ne poartă pe drumul unor descoperiri extraordinare, in
care intalnim oameni remarcabili, care traiesc in armonie cu natura si care si-au dedicat viataa vindecarii semenilor
lor. Pan
Nalin, regizorul filmului, explică motivele care l-au indemnat sa faca
această calatorie: „Personal, cred că
lumea noastră de astăzi are nevoie mai mult ca niciodată de arta naturala de
vindecare. Echilibrul fizic si spiritual va juca un rol esential in asigurarea fericirii noastre în viitorul apropiat. Un singur film nu poate
prezenta stiinta vastă a ayurvedei, dar vreau sa va daruiesc acest film pentru
a va inspira”. Ayurveda este cel mai vechi sistem
holistic de ingrijire a sanatatii,
practicat fără întrerupere în această parte de lume, un mijloc de a atinge o
stare echilibrata de bunastare mentala si fizica. Acest film documentar, realizat in 2005, ne prezinta activitatea si succesele uimitoare
ale catorva practicanti
ai medicinii ayurveda din India, preluata si
de unii medici din Occident, făcand un periplu în universul metodelor antice de
vindecare.
Interviu cu Pan, Nalin (Regizor) Ianuarie 2001,
Paris
"Ca si
copil crescut la ţară in India, am avut ocazia sa cunosc Ayurveda. Familia mea,
chiar şi astăzi, continuă să creadă în Ayurveda asa cum au făcut de mai multe
generaţii. Ştiu deja despre unele diferenţe semnificative între Ayurveda şi
abordarea vestica la diagnostic şi tratament. Cu toate acestea, pînă în prezent
rămân total impresionat de logica Ayurveda şi fermecaţ de puterea şi completa
înţelegere cuprinzătoare a vieţii. În
ultimii 3 ani aproximativ 500 de cărţi despre Ayurveda au fost publicate în 60
de limbi diferite, în 50 de ţări. In următorii doi ani se vor adăuga circa 500 de
cărţi, pe lângă creşterea numarului site-urilor web, CDurilor şi
revistelor. Filmul parcurge aproape
15.000 de kilometri prin peisaje de o frumusete exceptionala si varietate
geografică în India, Grecia si Statele Unite ale Americii. Timp de câteva luni
eu şi echipa mea de cercetare am căutat în mod constant oameni şi locuri
aproape peste tot în lume, pentru a trata acest subiect excepţional. Pentru a
face auzita povestea Ayurveda prin excepţionali Vaidyas (doctori Ayurveda),
pacienţi şi experţi. Unii dintre Vaidyas
au dezvaluit secretele lor şi a deschis casele şi clinici pentru noi. Diverse
triburi cautatori de plante ne-au luat pana în adancinimile întunecate ale
junglei în cazul în care o plantă rară pe cale de dispariţie încă creste in
salbaticie. Vechi manuscrise tinute secrete de 3 - 5 secole au fost în faţa
noastră. Vechea metodă "Diagnostic cu noroi" a fost considerata
dispăruta şi pierduta, dar prin eforturile noastre indelungate am reuşit sa-i
dam de urma in ultimul loc in care mai supravietuia. O ştiinţă rar întâlnită,
chiar pierduta a puctelor vitale Marma, şi modul în care poate ucide sau
vindeca; a fost demonstrat pe o capră, pentru prima dată revelate punctele
vitale care pot paraliza. Pe parcursul celor
3 ani lungi in care am pregătit filmul, am fost surprins sa descopar cât de
ştiinţifica este Ayurveda. Eu personal cred că lumea noastră de astăzi, într-un
mileniu nou, va avea nevoie de arta naturala de vindecare, asa cum niciodata nu
a mai avut nevoie. Echilibrul spiritual şi natural va juca un rol vital în
asigurarea fericirii noastre în viitorul apropiat. Un singur film nu poate
prezenta ştiinţă vastă a Ayurvedei, dar acest film doresc sa-l daruiesc pentru
a va inspira.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu