joi, 30 august 2018

Ce este imunitatea organismului?

Bine ne-am regasit sanatosi!
Zilele trecute m-am intalnit cu o doamna pe care nu o mai vazuzem de cativa ani. M-am bucurat sa o vad pentru ca intre noi era o legatura frumoasa. Prima data ne-am intalnit in spital, aveam amadoua copii bolnavi. Pentru ca avem copii cam de aceeasi varsta si s-a creat o afinitate intre noi, am tinut legatura o perioada ca sa ne mai sfatuim si sa ne sustinem reciproc. Dar ceva s-a intamplat si la un moment dat legatura noastra s-a interupt.
Ceea ce ne-a apropiat este faptul ca amandoi copii aveau probleme frecvente le nivelul cailor respiratorii. Ajunsesera la un moment dat la situatia in care medicul ii prescria la un tratament cu antibiotic pe luna.
Dupa schimbul de politeturi obisnuit am facut cate o cana cu ceai si ne-am asezat la o mica sueta. Aveam o gramada de timp de recuperat. Inevitabil discutia noastra a ajuns si la copii. Imi povestea ca desi a facut 7 ani, copilul ei are aceleasi probleme cu caile respiratorii cu toate ca a incercat o gramada de tratamente, inclusiv din cele recomandate pentru imunitate.
Am ramas un pic surprinsa pentru ca, in ultimii 2 an, isi eu administrez copiilor mei sirop pe baza de echinaceea in fiecare toamna, dar am observat o ameliorare semnificativa a starii lor. Daca inainte raceau lunar, anul acesta de exemplu, au facut forme usoare pe are le-am tratat cu ceaiuri si vitamina C.
Innainte sa aud experienta ei eram convinsa ca modalitatea mea de a pregati copii pentru sezonul rece este general valabila. Faptul ca am descoperit ca nu este asa m-a determinat sa vreau sa aflu de ce.
Tie nu ti s-a intamplat niciodata sa te uiti nepuntincios/a la cei apropiati tie aflati in suferinta si sa-ti fi dorit ca sa existe o cale de a preveni asta?
Mi-am propus sa-ti ofer suficienta informatie pentru ca tu sa poti alege calea care ti se potriveste. Nu uita ca orice tratament cu plante trebuie urmat la recomandarea medicului de specialitate!
Pentru ca este un subiect vast o sa il tratez in doua articole!
Inainte de a face vreun pas in directia stimularii imunitatii este firesc ca mai intai sa intelegem ce este aceasta si cum functioneaza. In articolul de fata vom stabili aceste aspecte pentru ca data viitoare sa vorbim despre plantele indicate pentru cresterea imunitatii.
Imunitatea (din latina immunitas = scutire) este insusirea organismului vegetal, animal si uman de a opune rezistenta in fata activitatii microbilor si a substantelor toxice, cu alte cuvinte, capacitatea lui de a-si pastra sanatatea si vigurozitatea.
Imunitatea este de doua feluri:
  • Imunitatea naturala, care este ereditara si se manifesta prin reziatenta la anumite boli, maladii, agenti patogeni. Se patreaza pe tot parcursul vietii. Animalele superioare poseda o imunitate naturala fata de majoritatea microbilor din mediul ambiant; este prima linie de aparare impotriva infectiilor!
  • Imunitate dobandita, apare in urma vaccinarii preventive sau a introducerii in organism a serului curativ. Se pastreaza pe o perioada de la 5 la 25 de ani.
Functia de imunitate este asigurata de sitemul imunitar al organismului, care este format din totalitatea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni.
La om aceste mecanisme sunt:
  • anticorpii-sunt parte afamiliei de molecule mumite imunoglobuline. Ei joaca roluri diferite in organism, astfel:
IgG au rolul de a “imbraca”microbii, usurandu-le leucotitelor munca de distrugerea a acestora.
IgM sunt eficiente in uciderea bacteriilor;
IgA se gasesc in fluidele organismului, lacrimi, saliva, etc.
IgE cu rol in protejarea organismului de infectii cu paraziti si sunt cei care declanseaza alergiile;
IgD raman atasati de celulele B si au rolul de a initia un raspuns rapid al acestora.
  • sistemul complementar– este format din 25 de proteine care lucreaza impreuna pentru a suplimenta forta de distrugere a sistemului imunitar. Ele contribuie la raspunsul inflamator din prima faza a infectiei, caracterizat de roseate, caldura, tumefiere, durere si pierdere a functionalitatii;
  • maduva osoasa– are ca functiune esentiala furnizarea de leucocite sau celule albe;
  • celulele albe– sau leucocitele sunt cele mai importante celule implicate in imunitatea organismului. Ele se impart in fagocite si limfocite. Ambele categorii se combina si reusesc sa neutralizeze agentii patogeni care vin in contact cu organismul.
    Limfocitele se impart si ele la randul lor in doua tipuri:
    * limfocite B – „creierul” sau inteligenta sistemului imunitar – ele sunt mereu in cautarea si recunoasterea microbilor sau germenilor;
    * limfocite T – primesc semnal de la cele B si au rolul de a distruge efectiv antigenii identificati
  • interferonul – o proteina sintetizata in mod normal in unele celule din organism, care rol in special in apararea impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare, si cea anticanceroasa;
  • nodulii limfatici au rolul de a filtra si verifica sangele si substantele care-l compun
  • splina- are atat rol de control cat si de a curate sangele de cellule moarte;
  • hormonii;
  • timusul– este organul în care limfocitele T (celulele T), care se nasc in maduva, se maturizeaza. Tot aici celulele T invata sa identifice celulele propriului organism si se specializeaza in lupta impotriva microbilor. Cel puţin 90% dintre ele pier in procesul maturizarii. Ele nu produc anticorpi, dar sunt responsabile pentru inflamatiile generate la depistarea microbilor. Timusul se dezvolta in timpul adolescentei, dupa care intra in declin.
 sistem inmunitar


Sursa foto: http://www.scientia.ro
Rolul sistemului imunitar este acela de a identifica si elimina orice agresiune interna si externa (intelligent destruction), de a distinge perfect intre ceea ce este propriu organismului si ceea ce ii este strain si de a actiona in consecinta.
Mecanismul prin care face asta este urmatorul: limfocitele recunosc anumite substante chimice de pe suprafata agentilor patogeni numite antigeni. Limfocitele B elibereaza anticorpi care vizeaza anumiti antigeni, paralizeaza agentii patogeni si ii marcheaza pentru distrugere. Limfocitele T identifica si distrug agentii patogeni.
Celulele cu memorie „tin minte”antigenii. Sistemului imunitar ii sunt necesare cateva zile pentru a raspunde la un antigen nou – raspunsul primar. Respectiva persoana se poate imbolnavi.
Data urmatoare, celulele cu memorie „isi aduc aminte” de respectivul antigen si provoaca un raspun rapid al limfocitelor B si T – raspunsul secundar – care distrug invadatorii. Persoana respectiva a devenit imuna prin boala.
Mentinerea unui sistem imunitar sanatos este cheia pentru mentinerea starii generale de sanatate.
Fara un sistem imunitar pe deplin functional, organismul devine sensibil la infectii, virusuri si diverse boli. In mod normal, sistemul imunitar este capabil sa se mentina la parametrii optimi fara ajutor, dar exista unii factori, cum ar fi o dieta dezechilibrata, stres, lipsa de odihna care pot duce la slabirea acestuia.
Cele mai commune manifestari ale unui sistem imunitar slabit  sunt:
– oboseala
– infectii sau boli cronice
– diaree
– insomnie
– depresie
– probleme de piele
– umflarea ganglionilor etc.
Este important sa recunoastem aceste semne pentru a putea stabili pasii de urmat pentru cresterea capacitatii sistemului imunitar de a apara organismul.
  1. consuma fructe şi legume- proaspete care contin antioxidanti. Acestia neutralizeaza radicalii liberi produsi de gandurile si emotiile negative, alimentele nocive, tutun si alcool si care, in cazuri extreme, pot duce la cancer. Consuma de semenea ceaiuri cu rol similar. Atenţie la suplimentele alimentare! Cele de sinteza pot sa-ti faca mai mult rau decat bine.
  2. fa exercitii fizice regulate– orice antrenament fizic care nu devine exagerat mareste apararea imunitara. Atunci cand faci miscare, corpul secreta endorfine, hormoni care aduc placerea si inlatura stresul. E suficient sa renunti la lift pentru a urca patru etaje pe zi ca sa observi efectele. Potrivit Clinicii Cleveland, daca mergi pe jos, la pas intins, timp de 30 minute,  ti-ai facut asigurarea impotriva bolilor si asta pentru ca este stimulate cresterea productiei de limfocite T.
  3. odihneste-te– in timp ce dormi, corpul secreta melatonina, un hormon care inhiba stresul. Cu doua ore inainte de miezul noptii, organismul se regenereaza cel mai bine. Globulele albe, care lupta impotriva microbilor, tot atunci se repara si se reorganizeaza optim. Chiar dacă incerci sa recuperezi in timpul zilei orele pierdute de somn, rezultatele nu vor mai fi aceleasi. Fa-ti un program strict macar pentru cateva saptamani. Dacă ti-e greu sa adormi, fa exercitii psihomotorii cum sunt cele de yoga, tai chi sau qi gong, care regleaza capacitatea organismului de a se odihni si regenera.
  4. relaxeaza-te– stresul este o parte inevitabila a vietii, dar asta nu inseamna ca sanatatea ta trebuie sa aiba de suferit. Stresul social este mai daunator decat ai putea crede. Un studiu efectuat la Harvard, pe doua de sobolani, unii supusi la stress fizic accentuat (care au fost privati de hrana si apa pentru perioade lungi de timp) altii la stres social (in cusca lor a fost introdus un sobolan agresiv). Rezultatele au aratat ca sobolanii cu stress social au fost de doua ori mai susceptibili de a deveni bolnavi decat  ca sobolanii cu stres fizic accentuat. Fa-ti timp in fiecare zi pentru a te relaxa; 20 de minute de mers pe jos alaturi de caine sau 30 de minute yoga, pot face diferenta.
Pana data viitoare cand de intalnim ca sa discutam despre plantele indicate pentru cresterea imunitatii, te invit sa iti imaginezi cum ar fi viata ta daca ai incepe sa urmezi pasii indicati mai sus si organismul tau va fi sanatos si viguros!
Daca randurile de mai sus ti-au fost utile, lasa-mi un comentariu, te rog. Parerea ta ma ajuta sa cresc valoarea articolelor viitoare!

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Imunitate_%28biologie%29
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_imunitar
http://www.naturalist.ro/viata-si-sanatate/sistemul-imunitar-al-doilea-creier/
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/sistemul-imunitar-al-organismului-anticorpii_9086
http://www.naturalist.ro/viata-si-sanatate/sistemul-imunitar-al-doilea-creier/
http://www.scientia.ro/biologie/37-cum-functioneaza-corpul-omenesc/54-cum-functioneaza-sistemul-imunitar.html
http://www.terapiamedicala.ro/sistem-imunitar
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/simptomele-sistemului-imunitar-slabit_9380
http://www.scientia.ro/component/jooanswers/details/Cum-functioneaza-pe-scurt-sistemul-imunitar-al-omului-_476.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...