joi, 14 iunie 2018

GHEE sau UNT CLARIFICAT



Untul clarificat este atat un produs alimentar cat si unul terapeutic, folosit in prepararea alimentelor cat si in prevenirea si vindecarea diverselor afectiuni.Proprietatile sale deosebit de valoroase  îl fac sa fie cu mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv. Exista o diferenta fundamentala între untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea.
In prepararea untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi nesanatoase sunt eliminate, ramanand doar grasimea pura din unt, în felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit.Este bogat in omega 3 si are 17 aminoacizi esentiali, vitamine si are un punct de ardere mult mai ridicat decat al untului normal.Contine doar cantitati infime de lactoza si cazeina (despre care in Studiul China se arata ca este principalul agent declansator al cancerului a diferitelor boli cardiovasculare si a altor boli cronice).Poate fi pastrat atat  la temperatura camerei cat si la frigider.Il poti unge pe paine cu usurinta imediat ce l-ai scos din frigider deoare ce nu contine apa spre deosebire de untul obisnuit,ramanand moale pufos si usor de manevrat.Se poate folosi ca aliment, in locul untului obisnuit, avand calitati net superioare acestuia. De asemenea, are si valoare terapeutica, fiind  introdus in anumite protocoale terapeutice.
Hraneste toate tesuturile si organele, creste vigoarea organismului, este intineritor, antioxidant, antitoxic, este bun pentru memorie, pentru ochi (atat in administrare interna cat si externa), pentru persoanele slabite, in unele afectiuni psihice (ex.: iritabilitate), inmoaie si infrumuseteaza pielea, lubrifiaza mucoasele si face vocea mai buna, ajuta la scaderea colesterolului (persoanele cu afectiuni cardiace pot consuma intre 2 si 4 linguri pe zi, beneficiind de proprietatile sale curative). Este recomandat pentru toate varstele, atat copiilor, cat si batranilor, da gust placut alimentelor in care se adauga.La temperatura camerei devine moale sau chiar fluid, daca temperatura ambientala este mai mare.Se poate folosi ca atare uns pe paine,in prepararea mancarurilor,sosurilor,prajiturilor si in prepararea cremelor terapeutice.

Ghee ca aliment si ca medicament cu multiple valente terapeutice



Sper ca aceste randuri sa te ajute sa dobandesti o alta perspectiva asupra vietii.Pornind de la un singur aliment,vei descoperi o adevarata filosofie de viata.Aprofundand cele prezentate mai jos si completand cu alte carti,materiale,filme pe care le vei gasi singur, iar daca-ti doresti,comenteaza pe acest blog si-ti voi sta la dispozitie cu tot ceea ce pot, in limita timpului disponibil cu articole,carti,filme care sa te sprijine in demersul tau in a descoperi maretia ta si puterea care este deja in tine.
Untul Clarificat ( GHEE ) este atat un aliment cu proprietati nutritive deosebite, cat si un remediu de sanatate, descris in  textele Ayurvedice. Studiind aceasta minunata stiinta si arta cuprinzatoare a vietii,mi-am imbogatit viata de zi cu zi,atat prin schimbarea atitudinii si intelegerii modului simplu in care imi pot pastra o stare de bine,ceea ce ma ajuta sa duc o viata implinita si fara probleme de sanatate.A intelege si a simti ca esti o paticica importanta a acestei minunate lumi,ca esti  legat de intreaga creatie prin fire nevazute, ca esti o forma prin care insusi Creatorul se manifesta,vei reusi sa te onorezi,onorandu-ti astfel Creatorul. O cale usoara,simpla si luminoasa se deschide pentru tine atunci cand doresti sa iesi din aceasta nebunie in care o lume bolnava in suflet isi imbolnaveste corpul si cu greu si eforturi mari reuseste sa iasa.Se impune o schimbare de paradigm in medicina occidentala care studiaza omul fragmentat,desfacandu-l in parti componente ca pe o masinarie iar rezultatele le aveti sub ochii vostri,boli cornice,alergii,cancere,depresii,dezorientare si nemultumire.
Ayurveda este un sistem de cunostinte medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) si ale carui principii sunt valorificate in ceea ce astazi numim terapii holistice. Este atat o stiinta a vietiicat si o arta a vindecarii, în care omul este privit ca un intreg,  ca o unitate intre corp,minte si suflet, integrat in mediul in care traieste.In aceasta abordare,corpul, mintea,spiritul,conditiile de vietuire au o importanta egală.Ayurveda ne ofera o invatatura profunda spre dobandirea fericirii.O persoana fericita,impacata cu viata sa,care traieste in iubire,nu se poate imbolnavi.Abordarea fragmentata a omului, tratand separat corpul,mintea si spiritul, a dat nastere realitatii de azi in care cea mai mare parte a populatiei are problem grave de sanatate,bolile cronice sunt considerate aproape o normalitate,mai ales la persoane trecute de prima tinerete.Acceptam cu prea mare usurinta boala ca parte a vietii,oferindu-i statutul de normalitate.Starea de sanatate este starea de normalitate,cand un aspect al vietii este in suferinta,deja boala iti bate la usa.Ayurveda, este cel mai vechi sistem medical,nascut in India in urma cu aproximativ sase mii de ani si care se practica si in zilele noastre. Este un sistem de vindecare a bolilor, aproape fara gres, intrepatruns de cunoasterea unor metode de prelungire a vietii sub toate aspectele ei. Ayurveda este un sistem complet, o stiinta prin care viata este inteleasa in totalitatea sa.Fiecare bolnav este examinat de medic de o maniera complexa,analizand  toate aspectele legate de suferinta sa, de obiceiurile de viata, alimentatie, psihic, corelandu-le cu contextul sau de viata, cu caracteristicile locului in care traieste si cu cele ale anotimpurilor. Apoi, in raport cu toate, stabileste modificarile sau adaptarile necesare pe aceste directii, dieta, remediile adecvate si modalitatea optima de administrare a lor.Unul dintre remediile si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este ghee. La noi, este cunoscut si sub denumirea de unt clarificat. In India, ghee se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa. Este consumat fie ca atare, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii terapeutice. Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Prietenii care sunt la mine in terapie beneficiaza de aceste minunate produse naturale,simple care imbunatatesc starea de bine,repara imperfectiunile si actioneaza la un nivel profund al fiintei fara efecte adverse. Voi prezenta produsele,virtutile lor si modul in care poti si tu sa  ti le prepari si sa le folosesti zi de zi in bucatarie sau ca produse terapeutice.Efectul nu va intarzia sa apara, daca doreti sa investesti putin timp pentru tine si familia ta. Totul incepe cu dorinta,cu intentia de a schimba modul de a privi lucrurile,de a iesi din aceasta valtoare a vietii in care omul este preocupat in mod preponderant de aspectul material al vietii.Oamenii au uitat sa traiasca,sa se bucure,sa iubeasca,sunt incastrati in cliseele vietii si privesc viata ca o lupta continua.Oamenii se pierd in spatele a tot ceea ce “trebuie”,uitand ca exista o alternativa care schimba complet perspectiva si implicit viata.Elimina din gandirea si limbajul tau cuvantul “trebuie” si inlocuieste-l cu "vreau".Se va produce o schimbare in felul de a percepe orice aspect al vietii tale.Nu uita ca acolo unde-ti este atentia,acolo este constienta ta si acolo este viata ta. In speranta ca nu te-am plictisit prea mult,iti multumesc si iti sunt recunoscatoare pentru ca ai avut rabdarea sa citesti aceste randuri. In articolele viitoare,voi face prezentarea produselor de care am vorbit mai devreme.Iti urez ca pacea si iubirea sa-si gaseasca loc in sufletul,gandurile,faptele si casa ta!

Cum prepar untul clarificat?



Ghee se prepara din unt de vaca, bogat în grasime si nesarat, ecologic (care nu contine aditivi alimentari) sau din smantana grasa de la animale.. Daca doresti sa prepari acasa ghee,ar fi bine sa gasesti unt ecologic preparat in gospodariile taranesti,cel din comert de obicei contine sare si aditivi( citeste intotdeauna prospectul ).Se pune untul într-un vas de inox cu fund dublu,pe un foc mic si se topeste incet. Din momentul topirii sale, apa prezenta în unt incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie( atentie ca stropeste si te poti arde sau pata bucataria!!), care va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. In primele minute de fierbere untul topit va scoate la suprafata o spuma alba, ce reprezinta apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care încep sa se separe de ghee. Pe parcursul procesului de formare, aceste depuneri precipita din ce în ce mai mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul vasului) ori se ridica în spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind eliminate odata cu aceasta spuma.La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale si a apei, are loc separarea clara a gheei sub forma unui lichid galben stralucitor.  În acest moment luam vasul de pe foc, si imediat prin intermediul unui tifon pus pe o strecuratoare de inox, il strecuram ( este un lichid galben stralucitor ), indepartand ultimele urme de spuma si reziduuri. Vom pune lichidul într-un borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pana în momentul folosirii.Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca ghee preparat de noi este de buna calitate.Este foarte importanta calitatea untului clarificat,daca nu este preparat suficient va mucegai iar daca este ars ar fi indicat sa-l arunci imediat deoarece este periculos pentru sanatate.Poate fi tinut si la frigider.Un amanunt care ar fi bine sa nu-l neglijati:nu prepara ghee daca esti bolnav sau ai o stare mentala proasta,energiile tale se transfera creatiilor tale,adevar valabil in toate preparatele dar si in toate aspectele vietii voastre.Textele ayurvedice stravechi spun ca ghee bine preparat si obtinut din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura camerei mai mult de 100 de ani.Dintr-un kilogram de unt ve-ti obtine aproximativ 700g ghee.Dintr-un kilogram de smantana grasa puteti obtine cam 250g ghee.In prepararea cremelor si untului din plante medicinale,untul se aereaza,adica folositi un mixer special pentru aceste produse si agitati continutul cam o jumatate de ora,cu pause sa nu ardeti mixerul.
Spor la preparat si fa totul cu bucurie!.Nu vei obtine un produs cu valente terapeutice daca starea ta emotionala este dereglata.Fii armonie, echilibru,iubire si recunostinta!
 
 

Utilizarea untului clarificat in bucatarie



In bucatarie poate fi folosit la gatitul alimentelor, proprietatile sale digestive (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia anumitor principii nutritive) facandu-l un ingredient deosebit de sanatos in prepararea alimentelor. În India copiilor li se ofera zilnic o lingurita de ghee atat pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice dar mai ales pentru cresterea inteligentei si a memoriei.O felie de paine din faina integral unsa cu unt clarificat reprezinta un adevarat pansament gastric natural.Utilizati ghee in locul untului sau al uleiului in orice preparat culinar sau ca atare pe paine si seara adaugati o lingurita de unt intr-o ceasca de ceai de galbenele si lavanda si ve-ti avea un somn linistit si un organism sanatos.In timpul somnului organismal isi regenereaza structurile afectate in timpul activitatii zilnice,de aceea un somn odihnitor este cheia mentinerii sanatatii.

Oamenii sanatosi pot folosi ghee in alimentatia curenta,hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organelle,este antioxidant si detoxifiant, imbunatateste digestia. Se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi la gatit. Aduce prospetime, tinerete, se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale, supla, clarifica vocea,imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta. Hraneste tesuturile implicate in reproducere. Este foarte util copiilor si batranilor.

Tratamente cu ghee



Instilatii nazale
Preparatul este eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. De exemplu, ghee de 10 ani se poate utiliza la pacientii cu epilepsie sau Alzheimer, in picaturi nazale si orale. Efectele sunt deosebite. Ghee trece rapid de mucoasa nazala, apoi prin osul perforat, strabatut de nervii olfactivi, ajunge direct la creier.
Cand administram un supliment sau medicament - oral, rectal, injectabil - efectul la nivel cerebral este mult mai slab. Dupa administrarea pe aceste cai, pe parcurs el poate suferi transformari (in timpul digestiei de exemplu), apoi drumul de strabatut este mult mai lung, iar remediul se distribuie in intreg corpul. Ca urmare, doar o mica cantitate ajunge sa actioneze in organul tinta, creierul.
In textele sanscrite vechi, nasul este considerat poarta de intrare pentru cap. Nasya este numele procedurii terapeutice de administrare intranazala a medicatiei, care poate consta din uleiuri, ghee, lapte (toate acestea simple sau medicinale), pulberi, infuzii, decocturi, sucuri, fumigatii. Sunt mai multe variante de Nasya, in functie de doza administrata. Pratimarsa este cea mai usoara, cu doza cea mai mica, de doua picaturi. Este folosita pentru intretinere la oamenii sanatosi, la copii, batrani, dar si la cei raniti, emaciati. Pratimarsa se poate aplica celor sanatosi, de la nastere pana la moarte. Textele vechi spun ca fiecare om sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate doua picaturi de ghee, in fiecare nara, spre a-si pastra sanatatea si vigoarea, atat a mintii cat si a trupului. In functie de momentul administrarii, se obtin efecte variate. Daca cele doua picaturi se administreaza la sfarsitul noptii, al zilei sau al mesei, atunci se vor curata toate canalele corpului. Dupa mersul pe distante lungi si dupa actul sexual, ele redau puterea. Dupa spalatul pe dinti cu periuta, redau fermitatea dintilor.
In scopuri curative, pentru fiecare boala tratata, administrarea intranazala se face in variante mai puternice. Specialistul stabileste numarul de picaturi, care este mai mare, tinand cont de perioadele zilei, de activitatile desfasurate, de alimentatie, obiceiuri particulare, afectiuni asociate.
In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) ghee este util atat in instilatii nazale, cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).
Pentru imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai complicate, acasa, fiecare dintre noi poate, pur si simplu, picura ghee, cate o picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva globului ocular o pelicula grasoasa, care tulbura usor si temporar vederea, pana cand ghee se resoarbe. Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare. Picurarea de ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit, la temperatura camerei, el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
Tratament vaginal. O aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.
Utilizat pe piele, ghee ii reda pielii supletea si prospetimea,curata ranile si grabeste vindecarea. Se foloseste ghee simplu sau ghee medicinal, cu extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepara felurite creme pe baza de ghee. La indemana oricui, iarna, cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal.
In psoriazis uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis.
Anti-colesterol. Untul clarificat contine vitaminele A si D. Ghee se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%! Gratie acestor proprietati, desi ghee se obtine din grasime animala, el nu produce colesterol. Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa. Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neurodegenerative.
Gastritele si ulcerele gastro-duodenale Se indica consumul de unt clarificat inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez, la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus este cel mai util. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare de ghee, dimineata, pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.

Valoarea terapeutica a untului clarificat



-reintinereste intregul organism;
-are o deosebita valoare nutritiva deoarece hraneste toate tesuturile si organele;
-antianemic;
-detoxifica deoarece impiedica acumularea toxinelor provenite din alimentele ingerate;
-antidot în caz de otraviri;
-scade nivelul colesterolul sanguine;
-este un stimulent al digestiei;
-scade aciditatea gastrica;
-este un ajutor de nadejde în caz de tuse cronica, bronsita si astm (împreuna cu anumite amestecuri din plante, recomandate de terapeutul tau)
-este recomandat în afectiuni biliare
-este recomandat în insomnie - o lingurita de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul profund în mod natural
-este recomandat în epilepsie si tulburari de memorie;
-se foloseste cu rezultate bune în afectiuni ale pielii,atat intern cat si in prepararea cremelor specific afectiunii;
-consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii
 

sursa https://terapiimasaj.blogspot.com/2015/03/ghee-sau-unt-clarificat.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...