joi, 14 iunie 2018

Carotenoizii


Carotenoizii – sunt printre cei mai importanti antioxidanti,sunt pigmenţii de culoare roşie, galbenă sau portocalie,care se găsesc în special în fructele şi legumele de aceeaşi culoare. Cei mai importanţi carotenoizi sunt licopenele, alfa-carotenul, beta-carotenul,luteina si zeaxantina.
LICOPENUL
Licopenul este un puternic antioxidant,întâlnit în aproape orice aliment de culoare roşie : tomate, căpşuni, grape-fruit roşu,pepene rosu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava, papaya, ulei de cătină, dar şi-n struguri.Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg).Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere (bulionul / pasta de roşii).Inainte de a consuma legume sau fructe care contin licopen,consumati 1 linguriţă de ulei de masline sau 1 linguriţă de ulei de in,pentru amplificarea absorbţiei (licopenul prezintă biodisponibilitate si efect antioxidant scăzut in medii apoase, in timp ce mediile lipidice il fac puternic reactiv si biodisponibil).
Proprietaţi:
-are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E;
-este o substanţă cu efecte anti-tumorale in special în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele;
-reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen);
-scade incidenţa infarctului miocardic cu 20-50%;
-reduce procesele de îmbătrânire celulară;
-reduce riscul bolilor degenerative si a maladiei alzheimer;
-alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
ALFA-CAROTENUL
Proprietati:
- este un antioxidant,protejează celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi;
- asigura necesarul de vitamina A;
- imbunatateste sistemul imunitar;
- contribuie al funcţionarea adecvata a sistemului de reproducere;
Surse:morcovii, dovleceii, roşiile, fasolea verde, coriandru si sfecla elvetiana.
BETA-CAROTENUL ( provitamina A )
Beta-carotenul este un antioxidant,important pentru vedere, piele, cresterea si dezvoltarea oaselor, si se gaseste in multe fructe si legume galbene, dar nu numai.Are un efect protector si asupra plamanilor si a ochilor, si un efect benefic in reglarea zahărului din sânge, în special la diabetici.Beta-carotenul a fost asociat decenii întregi cu vitamina A deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Necesar zilnic : 5000-8000 UI (2-3 mg/zi - un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)
Surse: lucernă, migdale,salată, măceşe, alune, arahide, spanac, varză, sfeclă roşie, mango,papaya, pătrunjel, nucă, pepene galben,caise, măsline, tomate, ulei de cătină, germeni de grâu, leguminoase, rădăcinoase, citrice, prune, usturoi, ceapă, fasole verde, tot ce-i verde, zmeură, pere, mere, smochine, creson, mazăre, bostan, dude, gutui, avocado, castane, cireşe, banane, nap, castravete, ananas, coacăze, mei, ovăz, orez, păpădie, struguri, ţelină, aloe.
Proprietati :
-substanta antiinfecţioasă;
-substanţă anti-oxidantă;
-reglează somnul şi tensiunea arterială;
-stimuleaza sistemul imunitar;
-ajută la formarea smalţului dentar;
-asigură vederea normală ;
-ajuta la functionarea optima a sistemului reproducator;
-stimulează creşterea osoasă şi dentară;
-rotejeaza împotriva radiaţiilor de orice fel;
-impreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici;
-utilă în tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile;
-este vitamina longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
-protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor
Factori care genereaza deficite de betacaroten(provitamina A; diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică.
LUTEINA
Luteina( alături de zeaxantină),este un antioxidant natural,care oferă protecţie retinei împotriva radiaţiilor luminoase care o pot afecta şi distruge,cu consecinţe catastrofale care pot afecta vederea pâna la orbire.Luteina(alături de zeaxantină) este o substanţă specifică ochiului,nu se poate sintetiza in organism şi trebuie adusă prin aport alimentar.
Luteina este antioxidantul capabil să lupte cu radicalii liberi,care la nivelul ochiului ar putea da degenerescenta maculara şi cataractă.Rolul luteinei şi a zeaxantinei este de a filtra componenta albastră a luminii solare sau artificiale,pe care ochiul până la retină nu este capabil sa-l porească.Componenta albastră din razele de lumină şi radiaţiile UV in exces sunt deosebit de dăunătoare retinei,pe care o pot distruge ireversibil.O multitudine de studii efectuate in ultimii ani,au evidenţiat rolul determinant al luteinei in buna funcţionare a retinei şi a ochiului in general.Rezultă deci importanţa deosebită a alimentaţiei in funcţionarea optima a ochiului.
Proprietaţile luteinei (alături de zeaxantină)
-Protejează vederea împotriva degenerescenţei maculare şi cataractei.Pentru a avea o vedere optimă,aduceti prin aport alimentar alături de luteină şi surse de acizi graşi omega 3 ( recomandarea mea este consumul uleiului de in-vezi articol despre uleiul de in ).Există studii care au demonstrat că o alimentaţie corectă care include surse de luteină, vitamina E, şi rezveratrol,previne şi întârzie apariţia cataractei şi protejează ochiul.
-Protejează inima  (surse  de luteină + surse de vitamina C);
-protejează creierul;
-protejează pielea-studiile au evidenţiat că suplimentarea zilnică cu 10mg de luteină duce la creşterea hidratării pielii cu peste 30% şi la creşterea elasticitaţii acesteia
-protejează plămânii-studiile au evidenţiat că luteina ajută la refacerea ţesuturilor in special după abandonarea fumatului.La fumători, luteina micşorează stresul oxidativ al componentelor toxice din fumul de ţigară.Deci fumătorii trebuie să-şi completeze zilnic dieta cu alimente bogate in acest antioxidant.
-menţine articulaţiile sănătoase-studiile au demonstrat că luteina consumată frecvent,este un sprijin in evitarea îmbătrânirii articulaţiilor.Pentru articulaţii sănătoase recomand mişcare,alimentaţie sănătoasă,atitudine pozitivă alături de surse de luteină.
-poate fi folosită in profilaxia sau tratarea cancerelor alături de alţi antioxidanţi.
Cantitatea de luteină din alimente( in micrograme/100g )
-nap 18.000
-spanac fiert 12.000
-spanc crud 1.800
-mazare 2500
-dovlecel 2125
-broccoli 1100-1700
-varza bruxelles 1590
-salata verde 1200-1300
-nuci 1200
-morcov fiert 1100
-fasole verde fiarta 800
-ou 150
-porumb 644
-kiwi 120
 Doza recomandata
-3mg/zi doza minim recomandata;
-6mg/zi pentru un consum terapeutic;
-10-20mg/zi in degenerescenta maculara;
-10mg/zi in probleme de nutritie si pentru protectia pielii.
Alte surse de luteină : loboda, dovleacul galben, rubarba, praz, vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense.
Luteina poate fi utilizata cu rezultate bune in pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului de prostata. Efectul luteinei este amplificat de licopen  cu consecinte deosebite in ce priveste scaderea colesterolului sangvin si incetinirea sau stoparea degenerarii maculare.
ZEAXANTINA
Are culoarea galbenă si alaturi de luteina asigura o protectie deosebita ochiului.
Cantitatea de zeaxantina din alimente( in micrograme/100g)
-porumb dulce fiert 530;
-spanac 180-330;
-varza fiarta 266;
-salata verde 187;
-mandarine 142.
Dupa cum putem observa din tabele,biodisponibilitatea luteinei si zeaxantinei este mai mare la legumele fierte.
Alte surse de yeaxantină: ardeii roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde există şi beta-carotenul).
Luteina si zeaxantina se găsesc împreuna in alimente,diferă doar proporţia in care acestea se găsesc.Zeaxantina are roluri asemănătoare luteinei.
Surse de informare
Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006

Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
"Dieta pentru ochi sanatosi",Autor:Milena Sadova,martie 2007,www.supereva.ro
www.vitamin-resource.com-studii despre luteina
www.remediumplus.ro-despre luteina. 
 
 
sursa  https://terapiimasaj.blogspot.com/2012/10/carotenoizii.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...