duminică, 27 mai 2018

Efectele benefice ale condimentelor, mirodeniilor si altor plante 2


SOFRAN Crocus sativus, SOFRANAS, SAFLOR, Carthamus tinctorius


Şofranul conţine carotenoizi, ulei volatil, protocrocină,o substanţă de natură glicozidică, ce are proprietatea de a intensfica senzaţiile euforice şi de fericire în timpul actului sexual, făcând din acest condiment un adevărat afrodisiac natural. Şofranul are proprietăţi antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, este un tonic gastric şi al sistemului nervos central.



IENIBAHAR, PIPER DE JAMAICA Pimenta dioica
Ienibaharul conţine uleiuri volatile, eugenol, compuşi flavonici, mucilagii, alcaloizi, răşini, acizi graşi, zahăr invertit, proteine şi numeroase săruri minerale. Ienibaharul are acţiune antispastică, carminativă, antidiareică, decongestivă,  vasodilatatorie, diuretică, sudorifică, depurativă şi remineralizantă



CORIANDRU Coriandrum sativum ORIANDRU MEXICAN  CULANTRO Eryngium foetidum
CORIANDRU VIETNAMEZ Polygonum odoratum CORIANDRU, FRUNZE DE CILANTRO Coriandrum sativum


Fructele (numite în limbaj curent boabe) se folosesc tradiţional pentru ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi digestia lentă, balonarea, eructaţiile, flatulenţa. Coriandrul uşurează totodată durerile asociate acestor dificultăţi de digestie.

 

NUCSOARA Myristica fragrans; Macis=cojile de nucsoara


Uleiul esenţial de nucşoară, care are gust pregnant şi miros piperat, este compus în majoritate din camfen şi pinen, dar conţine şi miristicină, care este toxică. Are efect afrodiziac, tonic, antiinflamator, antidiareic.




CARDAMON CARDAMOM VERDE  Elettaria cardamomum CARDAMOM NEGRU Amomum subulatum






CURRY FRUNZE DE CURRY Murraya koenigii
 
 



ANASON Pimpinella anisum, Illicium verum


Proprietati antispastice, carminative, ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice ,expectorant în bronşită, este diuretic şi contribuie la calmarea durerilor abdominale şi la eliminarea gazelor intestinale. Ceaiul de anason revigorează activitatea pancreasului, ajută la eliminarea viermilor intestinali, calmează migrenele, combate anorexia şi este eficient în tratamentul asteniei. Atenţie, însă anasonul nu este recomandat bolnavilor de ulcer duodenal, de enterocolite şi de gastrite




FENICUL CHIMEN DULCE, FENNEL, Foeniculum vulgare

Un bulb crud de fenicul conţine doar 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B-6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu. În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen. Fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6 contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase. Vitamina B6 şi acidul folic previn acumularea homocisteinei, un aminoacid ce este asociat cu infarcturile miocardice şi cu atacurile cerebrale, care odată prezentă în corp poate conduce la probleme cardiace şi la deteriorarea vaselor de sânge.




SCHINDUF MOLOTRU Trigonella foenum-graecum

Seminţele conţin o cantitate mare de substanţe proteice, grãsimi, precum şi mucilagii, saponozide, fitosteroli, taninuri, cumarine, substanţe alcaloidice (trigonelina). Seminţele de schinduf  şi preparatele obţinute din ele stimuleazã apetitul, cresc secreţia de salivã şi suc gastric. are proprietatea de a scãdea nivelul de colesterol din sânge, normalizare persistentã a nivelului de glucozã din sânge, indicate în stãri de anemie, convalescenţã, astenie fizicã şi astenie psihicã, nevroze, anorexi.


BOIA ARDEI DULCE Capsicum annuum






SUMAC, OTETAR MIROSITOR, Rhus coriaria
  







HREAN Armoracia rusticana, WASABI , HREAJUL JAPONEZ Wasabia japonica

 Printre darurile pe care le primim de la această plantă, deloc pretenţioasă la condiţiile de mediu, se numără: vitamina C, calciu, potasiu, substanţe cu acţiune antibacteriană şi uleiuri eterice. Principalul scop este decongestionarea căilor respiratorii, substanţele pe care le conţine ajută la reglarea tensiunii arteriale, sunt anticoagulante, îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge şi stimulează circulaţia în zonele periferice.






VANILIA Vanilla planifolia 








ASAFOETIDA Ferula assa-foetida









TAMARIND Tamarindus indica




MASTIC, Pistacia lentiscus





DEGETARITA  Boesenbergia pandurata 



MANGO, AMCHOR, AMCHUR, AMCHOOR, Mangifera indica
SALCAM AUSTRALIAN, Acacia sophorae

SAMBURI DE STRUGURI

I
 





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...