duminică, 27 mai 2018

Efectele benefice ale condimentelor, mirodeniilor si altor plante 3



CIMBRUL DE CULTURA Thymus vulgaris,  DE GRADINA Satureja hortensis

Inflamaţia de la nivelul faringelui sau amigdalelor se poate trata tot cu ulei esenţial de cimbru. Tot uleiul esenţial de cimbru, folosit în inhalaţii cu aburi, este de bază, graţie proprietăţilor lui antibacteriene, bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Ceaiul cald, aromat şi foarte gustos, ajută şi el la descongestionarea căilor nazale şi la eliminarea mucusului





CIMBRISOR Thymus serpyllum





MARARUL Anethum graveolens


Mărar proaspăt  are o cantitate mai mare de vitamine vitale şi antioxidanţi, cum ar fi beta-caroten, vitamina C si acid folic. E de preferat să introducem mărarul în meniul zilnic pentru aportul nutriţional ridicat, bogat în minerale şi vitamine, pentru proprietăţile sale hipocolesterolemiante şi reglatoare ale digestiei




TELINA Apium graveolens

Ţelina este o sursă bogată de antioxidanţi. Aceasta conţine următorii fitonutrienţi: acid fenolic, flavonol, dihidroxistilbenoidul, flavonoizi, furanocoumarins şi fitosterol. Este foarte bogată în vitamina K şi conţine acid folic, potasiu şi vitamina C. Potenţialele beneficii ale ţelinei  includ: scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de dezvoltare a cancerului şi prevenirea deteriorării vederii odată cu îmbătrânirea.




LEUSTEAN  Levisticum officinale  


Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Rădăcina proaspătă conţine 0.3-0.5% ulei, iar cea uscată 0.6-1%. Conţine d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic şi al celui benzoic. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale. Leuşteanul are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară,  acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emolient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate.




MAGHERAN, MAGHIRAN Maiorana hortensis


 Pãrţile aeriene ale mãghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene,flavonoizi. Mãghiranul are proprietãţi stomahice, antispastice şi sedative. Preparatele medicinale din mãghiran se recomandã pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale şi pentru calmarea stãrilor de nervozitate sau nelinişte. Măghiranul stimulează lactaţia şi transpiraţia. Cea de-a doua acţiune, în combinaţie cu proprietăţile diuretice ale plantei, ajută la eliminarea toxinelor din organism.




TARHON Artemisia dracunculus TARHON MEXICAN Tagetes Lucida





DAFIN LAUR Laurus nobilis DAFIN AMERICAN Sassafras albidum DAFIN INDIAN Cinnamomum tamala 



MENTA Mentha spicata MENTA PIPERATA IZMA Mentha piperita
 De asemenea, senzaţia răcoritoare a mentei pe piele poate preveni iritaţiile, la nivel intern poate purifica sângele şi încorporată în paste de dinţi şi apă de gură poate ajuta la albirea naturală a dinţilor şi elimină halitoza (respiraţia neplăcută).Menta stimulează digestia şi conţine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esenţiale.




LAVANDA, LEVANTICA Lavandula angustifolia

Ameliorarea cefaleei, calmarea durerilor abdominale, relaxează muşchii netezi ai tractului digestive , domolind crampele gastrice şi intestinale, care apar după servirea meselor, distrug bacteriile şi previn infectarea rănilor sau zgârieturilor, vindeca ţesuturile, promovând creşterea de cellule noi şi ajutând la cicatrizarea rănilor




USTUROI Allium sativum USTUROI RUSESC  USTUROI ORIENTAL, USTUROIUL ELEFANTULUI Allium scorodoprasum

Usturoiul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul caracteristic şi cu puternică acţiune antibacteriană. Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină şi, prin urmare, activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul crud, tăiat sau pisat este cel mai eficient ca antibiotic. Mai mult de 3 căţei pe zi consumaţi frecvent pot produce diaree, gaze, balonare şi febră. Acesta ajută la redarea elasticităţii pielii sau aduce beneficii tenului cu tendinţe acneice.
100 g de usturoi crud oferă: 149 calorii, 6.4g proteine, 0.5g grăsimi, 33.1g carbohidraţi, 2.1g fibre, 181 mg calciu, 25 mg magneziu, 153 mg fosfor, 401 mg potasiu, 1,7 mg fier, 31.2 mg vitamina C, 1.235 mg vitamina B6, 0.2 mg vitamina B1.




PRAZ, Allium ampeloprasum





LEURDA Allium ursinum 



RABARBURA, RUBARBA, RABARBA, REVENT Rheum




GALBENEA, FILIMICA Calendula officinalis




PETALE TRANDAFIRI MACIES Rosa damascene





MUSCATA, Pelargonium crispum


HUACATAY, MENTA NEAGRA PERUVIANA, Tagetes minuta



FRUNZE PIPER MEXICAN, Piper auritum




PIPER TASMANIAN, Tasmannia lanceolata




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...