CIMBRUL DE CULTURA Thymus vulgaris, DE GRADINA Satureja hortensis
CIMBRISOR Thymus serpyllum
MARARUL Anethum graveolens
Mărar proaspăt are o cantitate mai mare de vitamine vitale şi
antioxidanţi, cum ar fi beta-caroten, vitamina C si acid folic. E de preferat să introducem mărarul în meniul
zilnic pentru aportul nutriţional ridicat, bogat în minerale şi vitamine,
pentru proprietăţile sale hipocolesterolemiante şi reglatoare ale digestiei
TELINA Apium graveolens
Ţelina este o sursă bogată de antioxidanţi. Aceasta conţine
următorii fitonutrienţi: acid fenolic,
flavonol, dihidroxistilbenoidul, flavonoizi, furanocoumarins şi fitosterol.
Este foarte bogată în vitamina K şi conţine acid folic, potasiu şi vitamina C. Potenţialele beneficii ale ţelinei includ: scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de dezvoltare a cancerului şi prevenirea deteriorării vederii odată cu
îmbătrânirea.
LEUSTEAN Levisticum officinale
MAGHERAN, MAGHIRAN
Maiorana hortensis
Pãrţile aeriene ale mãghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene,flavonoizi. Mãghiranul are proprietãţi stomahice, antispastice şi sedative. Preparatele medicinale din mãghiran se recomandã pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale şi pentru calmarea stãrilor de nervozitate sau nelinişte. Măghiranul stimulează lactaţia şi transpiraţia. Cea de-a doua acţiune, în combinaţie cu proprietăţile diuretice ale plantei, ajută la eliminarea toxinelor din organism.
TARHON Artemisia dracunculus TARHON MEXICAN Tagetes Lucida
DAFIN LAUR Laurus nobilis DAFIN AMERICAN Sassafras albidum DAFIN INDIAN Cinnamomum
tamala
MENTA
Mentha
spicata MENTA PIPERATA IZMA Mentha
piperita
De asemenea,
senzaţia răcoritoare a mentei pe piele poate preveni iritaţiile,
la nivel intern poate purifica sângele şi încorporată în paste
de dinţi şi apă de gură poate ajuta la albirea naturală a dinţilor şi
elimină halitoza (respiraţia neplăcută).Menta stimulează digestia şi
conţine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esenţiale.
LAVANDA, LEVANTICA Lavandula
angustifolia
Ameliorarea cefaleei, calmarea
durerilor abdominale, relaxează muşchii netezi ai tractului digestive ,
domolind crampele gastrice şi intestinale, care apar după servirea meselor, distrug
bacteriile şi previn infectarea rănilor sau zgârieturilor, vindeca ţesuturile,
promovând creşterea de cellule noi şi ajutând la cicatrizarea rănilor
USTUROI Allium sativum USTUROI RUSESC USTUROI
ORIENTAL, USTUROIUL ELEFANTULUI Allium scorodoprasum
Usturoiul crud zdrobit
sau tăiat conţine multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul
caracteristic şi cu puternică acţiune antibacteriană. Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat
mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină şi, prin urmare,
activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul
crud, tăiat sau pisat este cel mai eficient ca antibiotic. Mai mult de 3 căţei
pe zi consumaţi frecvent pot produce diaree, gaze, balonare şi febră. Acesta
ajută la redarea elasticităţii pielii sau aduce beneficii tenului cu tendinţe
acneice.
100 g de usturoi
crud oferă: 149 calorii, 6.4g proteine, 0.5g grăsimi, 33.1g
carbohidraţi, 2.1g fibre, 181 mg calciu,
25 mg magneziu, 153 mg fosfor, 401 mg potasiu, 1,7 mg fier, 31.2 mg vitamina C,
1.235 mg vitamina B6, 0.2 mg vitamina B1.
PRAZ, Allium
ampeloprasum
LEURDA Allium ursinum
RABARBURA,
RUBARBA, RABARBA, REVENT Rheum
GALBENEA, FILIMICA Calendula officinalis
PETALE TRANDAFIRI MACIES Rosa damascene
MUSCATA,
Pelargonium crispum
FRUNZE PIPER MEXICAN, Piper auritum
PIPER TASMANIAN, Tasmannia lanceolata
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu