Atunci cand adaugam condimente in mancare, nu
numai ca o facem sa arate mai apetisant sau sa capete un gust deosebit, ci ii
adaugam si proprietati ce contribuie la o sanatate mai buna!
GHIMBIRUL Zingiber officinale
Ingredientul activ ce face ghimbirul atat de
sanatos este gingerolul, un
component despre care se stie ca relaxeaza
vasele de sange, stimuleaza
circulatia sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul digestiei si inhiba senzatia de
voma.. Ghimbirul este si anti-inflamator,
ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai
mult, ghimbirul este bogat in antioxidanti
care sunt foarte benefici organismului uman.
OREGANO Origanum
vulgare
Doua dintre cele mai importante componente din
oregano sunt timolul si carvacolul
ce au puternice proprietati antibacteriene. Oregano este si un antioxidant puternic, bogat in
fitonutriente.
SCORTISOARA Cinnamomum zeylanicum Scortisorul Cinnamomum cassia SCORTISOARA INDONEZIANA Cinnamomum burmannii SCORTISOARA VIETNAMEZA Cinnamomum loureirii
SCORTISOARA Cinnamomum zeylanicum Scortisorul Cinnamomum cassia SCORTISOARA INDONEZIANA Cinnamomum burmannii SCORTISOARA VIETNAMEZA Cinnamomum loureirii
Scortisoara este un condiment anti-microbian. Scortisoara previne
si formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate imbunatati si functiile creierului,
stabilizaeaza nivelului de zahar din
sange ; scade nivelul din sange
s al trigliceridelor si al colesterolului. Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre
toate condimentele! In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita
in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.
CURCUMA, TURMERIC SOFRAN
INDIAN Curcuma
longa ZEDOARY CURCUMA
ALBA
Curcuma zedoaria
Curcuma, cea care ii da sofranului de india
culoarea galbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o
substanta anti-inflamatoare si poate
lupta impotriva unor boli precum fibroza cistica,
Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau boala lui Crohn. De asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste functiile ficatului.
SALVIA Salvia officinalis
Salvia este anti-inflamatoare
si antioxidanta. Salvia contine flavonoide, acizi fenolici si enzime
hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si ateroscleroza.
Ajuta si la o mai buna functionare a
activitatii cerebrale.
ARDEII
IUTE ARDEI DE
CAYENNE, CAYENNE Capsicum frutescens, annuum, pubescens, baccatum, chinense, PAPRIKA Capsicum annuum
S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsaicina ajuta la urmatoarele: - curata substantele mucoase din plamani si
nas; - imbunatatesc imunitatea
organismului; - previn ulcerele
stomacale; - ajuta la pierderea in
greutate; - reduc colesterolul si
nivelul trigliceridelor; - previn
cancerul de stomac; - calmeaza
durerile. Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsaicina
contine.
PATRUNJELUL Petroselinum crispum
MITSUBA, PATRUNJEL
JAPONEZ, Cryptotaenia
japonica
Poate ca cel mai interesant lucru pe care il poate
face patrunjelul este sa lupte impotriva
cancerului, inhiba formarea de tumori,
in special pulmonare, neutralizeaza
efectele fumului (de tigara sau gratar). Patrunjelul este si o sursa bogata
de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza
inima precum vitamina C, betacarotenul si acidul folic. Excelent
pentru o respiratie proaspata dupa ce ati mancat.
PIPERUL NEGRU, Piper Rosu, Piper ALB, Piper verde, Piper nigrum PIPER ROZ Schinus
terebinthifolius
PIPER DE GUINEEA Xylopia aethiopica
PIPER TASMANIAN Tasmannia lanceolata
PIPER DE BALTA Polygonum hydropiper
PIPER DE CUBEBA Piper cubeba
PIPER INDONEZIAN PIPER LUNG Piper longum, Piper
retrofractum
PIPER DE SZECHWAN PIPER DE SICHUAN Zanthoxylum piperitum,
simulans, bungeanum, rhetsa, acanthopodium
Imbunătăţeşte digestia şi stimulează tranzitul intestinal lent. Efecte antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi
timp, energie.
BOABELE DE MUSTAR ALB Sinapis
alba, MUSTAR NEGRU Brassica
nigra
Boabele de muștar conțin acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor,25-32% proteine,
seleniu, zinc, 28% uleiuri bune pentru organism, triptofan, antioxidanți, glucosinolați,
cantități mari de izotiocianat de alil.
Frunzele de muștar conțin fosfor, calciu, magneziu și vitaminele din complexul
B iar uleiul de muștar este bogat în vitaminele A, B3, B4, B6, D, E, K, P,
substanțe glicozide, fitosteroili, substanțe volatile, clorofilă, acizi grași
polinesaturați, acid linoleic, acizi grași esențiali omega-3, fier, zinc,
magneziu, calciu, proteine.Grăbesc metabolismul cu 15% în următoarele ore de după masă, antidepresiv, proprietăți antiinflamatorii, ameliorează
astmul bronșic, bronșitele, pneumoni, scade tensiunea arterială, protejează
sistemul cardiovascular împotriva arterosclerozei, intensifică metabolismul.
CEAPA cepa
Salota Ceapa frantuzeasca Allium ascalonicum
ARPAGIC CIVETA, CEPSOARA, HAJME, ARPAGICA Allium schoenoprasum ARPAGIC CHINEZESC USTUROI
ORIENTAL Allium
tuberosum
Distruge grăsimile din mâncare şi ajută
organismul să elimine excesul de lichide. Bogată în vitaminele C, B6 şi în cele din grupa B,
în general, dar şi în vitaminele A Şi E şi cu un conţinut foarte bun de fibre, acid folic, magneziu potasiu,
calciu, fosfor, zinc, iod, cupru şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.
ROZMARIN Rosmarinus
officinalis
Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat
prin borneol, camfor, eucaliptol,
flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di-
şi triterpenice. Stimuleazã secreţia
sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi
diuretice.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.
CUISOARE Syzygium
aromaticum
Uleiul de cuişoare este compus în principal din eugenol, o substanţă anestezică şi antiseptică. Cuişoarele
mai conţin tanini şi flavonoide - antioxidanţi anticancerigeni, care
ajută şi la fortificarea peretelui
venelor Cuişoarele sunt antiseptice,
antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice(calmeaza durerea), antiinflamatorii, tonice, stomahice(favorizeaza digestia), carminative(antibalonare), antiulceroase, antitrombotice, antioxidante si anticancerigene.
CHIMENULCarum
carvi CHIMEN
DE MUNTE Laserpitium siler CHIMEN INDIAN
Trachyspermum ammi CHIMEN NEGRU Bunium
persicum AJOWA chimen Indian
Fructele de chimen sunt bogate in uleiuri volatile
(carvona, carveol, carvacrol),
mucilagii, substante albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, antioxidanti (luteina, caroten),
minerale (Fier, Cupru, Calciu, Potasiu, Mangan, Seleniu, Zinc, Magneziu),
vitamine (vitamina A, vitamina C, vitamina E si vitamine din complexul B), fitosteroli si fibre. Aceste elemente
ofera proprietati carminative,
antispastice, astringente, diuretice, expectorante, stomahice, galactogoge (stimuleaza eliberarea de prolactina,
hormon necesar pentru alaptare) si vermifuge.
CHIMION, SECARICA Cuminum cyminum CHIMION
TURCESC
Cuminum cyminum
Chimionul are efect antispastic, stomahic, carminativ, emenagog, galactogog, vermifug,
fluidifiant, antimicrobian, astringent, calmant, depurativ, antioxidant; are
proprietati anti-diabetice (reduce
inflamatia si nivelul colesterolului, acizilor grasi liberi si a
trigliceridelor).
BUSUIOCUL Ocimum
basilicum
, BUSUIOC
INDIAN BUSUIOC
SFANT Ocimum
sanctum BUSUIOC LAMAIOS Ocimum americanum BUSUIOC THAILANDEZ Ocimum basilicum
horapa
Uleiul volatil din busuioc conţine linalol, eucaliptol, eugenol, estragol,
camfor, anetol. Mai conţine taninuri
şi saponozide triterpenice, iar seminţele conţin mucilagii. Busuiocul este
folosit în fitoterapie pentru acţiunea sa antisepticã,
carminativã, galactogogã, antiemeticã, diureticã, antiinflamatoare,
antifungicã, febrifugã.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu