duminică, 27 mai 2018

Efectele benefice ale condimentelor, mirodeniilor si altor plante 1



Atunci cand adaugam condimente in mancare, nu numai ca o facem sa arate mai apetisant sau sa capete un gust deosebit, ci ii adaugam si proprietati ce contribuie la o sanatate mai buna!

GHIMBIRUL Zingiber officinale
 
Ingredientul activ ce face ghimbirul atat de sanatos este gingerolul, un component despre care se stie ca relaxeaza vasele de sange, stimuleaza circulatia sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul digestiei si inhiba senzatia de voma.. Ghimbirul este si anti-inflamator, ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai mult, ghimbirul este bogat in antioxidanti care sunt foarte benefici organismului uman.

OREGANO Origanum vulgare  
 
Doua dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul si carvacolul ce au puternice proprietati antibacteriene.  Oregano este si un antioxidant puternic, bogat in fitonutriente.  

SCORTISOARA Cinnamomum zeylanicum Scortisorul Cinnamomum cassia SCORTISOARA INDONEZIANA Cinnamomum burmannii SCORTISOARA VIETNAMEZA Cinnamomum loureirii

Scortisoara este un condiment anti-microbian. Scortisoara previne si formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate imbunatati si functiile creierului, stabilizaeaza nivelului de zahar din sange ; scade nivelul din sange s al trigliceridelor si al colesterolului.   Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre toate condimentele! In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.

CURCUMA, TURMERIC SOFRAN INDIAN Curcuma longa ZEDOARY CURCUMA ALBA

Curcuma zedoaria

 
Curcuma, cea care ii da sofranului de india culoarea galbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanta anti-inflamatoare si poate lupta impotriva unor boli precum fibroza cistica, Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau boala lui Crohn. De asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste functiile ficatului.

 SALVIA Salvia officinalis 

Salvia este anti-inflamatoare si antioxidanta. Salvia contine flavonoide, acizi fenolici si enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si ateroscleroza. Ajuta si la o mai buna functionare a activitatii cerebrale.

 ARDEII IUTE ARDEI DE CAYENNE, CAYENNE Capsicum frutescens, annuum, pubescens, baccatum, chinense, PAPRIKA Capsicum annuum


S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsaicina ajuta la urmatoarele: - curata substantele mucoase din plamani si nas; - imbunatatesc imunitatea organismului; - previn ulcerele stomacale; - ajuta la pierderea in greutate; - reduc colesterolul si nivelul trigliceridelor; - previn cancerul de stomac; - calmeaza durerile. Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsaicina contine.

PATRUNJELUL  Petroselinum crispum

MITSUBA, PATRUNJEL JAPONEZ, Cryptotaenia japonica

Poate ca cel mai interesant lucru pe care il poate face patrunjelul este sa lupte impotriva cancerului, inhiba formarea de tumori, in special pulmonare, neutralizeaza efectele fumului (de tigara sau gratar). Patrunjelul este si o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza inima precum vitamina C, betacarotenul si acidul folic. Excelent pentru o respiratie proaspata dupa ce ati mancat.


PIPERUL NEGRU, Piper Rosu,  Piper ALB, Piper verde,  Piper nigrum PIPER ROZ Schinus terebinthifolius

PIPER DE GUINEEA  Xylopia aethiopica

PIPER TASMANIAN Tasmannia lanceolata  

PIPER DE BALTA Polygonum hydropiper



PIPER DE CUBEBA   Piper cubeba

PIPER INDONEZIAN PIPER LUNG  Piper longum, Piper retrofractum

PIPER DE SZECHWAN PIPER DE SICHUAN Zanthoxylum piperitum, simulans, bungeanum, rhetsa, acanthopodium



Imbunătăţeşte digestia şi stimulează tranzitul intestinal lent. Efecte antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.



BOABELE DE MUSTAR ALB Sinapis alba, MUSTAR NEGRU Brassica nigra



Boabele de muștar conțin acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor,25-32%  proteine, seleniu, zinc, 28% uleiuri bune pentru organism, triptofan, antioxidanți, glucosinolați, cantități mari de izotiocianat de alil. Frunzele de muștar conțin fosfor, calciu, magneziu și vitaminele din complexul B iar uleiul de muștar este bogat în vitaminele A, B3, B4, B6, D, E, K, P, substanțe glicozide, fitosteroili, substanțe volatile, clorofilă, acizi grași polinesaturați, acid linoleic, acizi grași esențiali omega-3, fier, zinc, magneziu, calciu, proteine.Grăbesc metabolismul cu 15% în următoarele ore de după masă, antidepresiv, proprietăți antiinflamatorii, ameliorează astmul bronșic, bronșitele, pneumoni, scade tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular împotriva arterosclerozei,  intensifică metabolismul.





CEAPA cepa Salota Ceapa frantuzeasca Allium ascalonicum
ARPAGIC CIVETA, CEPSOARA, HAJME, ARPAGICA Allium schoenoprasum ARPAGIC CHINEZESC USTUROI ORIENTAL Allium tuberosum



Distruge grăsimile din mâncare şi ajută organismul să elimine excesul de lichide. Bogată în vitaminele C, B6 şi în cele din grupa B, în general, dar şi în vitaminele A Şi E şi cu un conţinut foarte bun de fibre, acid folic, magneziu potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.




ROZMARIN Rosmarinus officinalis


Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice. Stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.



CUISOARE Syzygium aromaticum



Uleiul de cuişoare este compus în principal din eugenol, o substanţă anestezică şi antiseptică. Cuişoarele mai conţin tanini şi flavonoide - antioxidanţi anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor Cuişoarele sunt antiseptice, antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice(calmeaza durerea), antiinflamatorii, tonice, stomahice(favorizeaza digestia), carminative(antibalonare), antiulceroase, antitrombotice, antioxidante si anticancerigene.



CHIMENULCarum carvi CHIMEN DE MUNTE Laserpitium siler CHIMEN INDIAN  Trachyspermum ammi  CHIMEN NEGRU Bunium persicum  AJOWA chimen Indian

Fructele de chimen sunt bogate in uleiuri volatile (carvona, carveol, carvacrol), mucilagii, substante albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, antioxidanti (luteina, caroten), minerale (Fier, Cupru, Calciu, Potasiu, Mangan, Seleniu, Zinc, Magneziu), vitamine (vitamina A, vitamina C, vitamina E si vitamine din complexul B), fitosteroli si fibre. Aceste elemente ofera proprietati carminative, antispastice, astringente, diuretice, expectorante, stomahice, galactogoge (stimuleaza eliberarea de prolactina, hormon necesar pentru alaptare) si vermifuge.

CHIMION, SECARICA Cuminum cyminum CHIMION TURCESC Cuminum cyminum

Chimionul are efect antispastic, stomahic, carminativ, emenagog, galactogog, vermifug, fluidifiant, antimicrobian, astringent, calmant, depurativ, antioxidant; are proprietati anti-diabetice (reduce inflamatia si nivelul colesterolului, acizilor grasi liberi si a trigliceridelor).

 
BUSUIOCUL Ocimum basilicum , BUSUIOC INDIAN BUSUIOC SFANT Ocimum sanctum BUSUIOC LAMAIOS Ocimum americanum BUSUIOC THAILANDEZ Ocimum basilicum horapa

Uleiul volatil din busuioc conţine linalol, eucaliptol, eugenol, estragol, camfor, anetol. Mai conţine taninuri şi saponozide triterpenice, iar seminţele conţin mucilagii. Busuiocul este folosit în fitoterapie pentru acţiunea sa antisepticã, carminativã, galactogogã, antiemeticã, diureticã, antiinflamatoare, antifungicã, febrifugã.



MORCOV Daucus carota


PASTARNAC Pastinaca sativa


PIPERUL LUPULUI, POCHIVNIC, GHIMBIR SALBATIC, Asarum europaeum





GALANGAL Alpinia galangal GALANGAL MIC Kaempferia galanga, Alpinia officinarum



 

GRAUNTELE PARADISULUI, PIPER DE MELENGUETA, Aframomum melegueta










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...