vineri, 6 iulie 2018

5 răni care ne împiedică să devenim noi înşine

Printre cercetatori cărora ar trebui să le multumim in primul rand se afla psihiatrul austriac SIGMUND FREUD, pentru monumentala sa descoperirea inconstientului si pentru faptul ca a indraznit sa afirme ca fizicul poate avea 0 legatura cu dimensiunile emotionala si mentala ale fiintei umane, o afirmatie foarte contestata si controversata la acea vreme.
Atunci cand folosim cuvantul DUMNEZEU, facem referire la EUL TAU SUPERIOR, la fiinta ta adevarata, acel EU, care iti cunoalşte adevaratele nevoi, pentru a trai in iubire, fericire, armonie, pace, sanatate, bunastare si bucurie
Lise Bourbeau a identificat 5 rani, 5 traume majore care ne afecteaza viata, ele ne determina sa ne cream niste masti pentru a ne putea continua viata, pentru a supravietui.
Este foarte interesant ca intre aceste rani si forma corpului nostru exista o stransa legatura.
Sunt persoane care pot avea una sau mai multe rani predominante si in functie de ele configuratia corpului se adapteaza, se modifica

Când un copil se naşte, el ştie, în adancul lui, că motivul pentru care se încarnează este acela de a fi el însuşi, trecând print-o serie de experienţe. De altfel, sufletul lui a ales dinainte familia şi mediul în care se va naşte, cu un scop foarte precis.
Toţi avem aceeaşi misiune, venind pe lume: aceea de a trăi 0 serie de experienţe până când ajungem să le acceptam şi să ne iubim pe noi înşine trecând prin ele.
Atata timp cat o experienţă este traita in non-acceptare,  adica fiind judecata, in culpapilitate, teama, regret sau orice alta forma de non-acceptare, oamenii isi atrag fara incetare circumstantele şi persoanele care ii fac sa retraiasca aceeaşi experienta, mereu si mereu.
Chiar daca va spuneţi: "Nu mai vreau sa tralesc aşa", 0 luaţi de la capat.
Trebuie sa iti acorzi dreptul de a repeta de mai multe ori aceeaşi greşala sau experienta neplacuta, inainte de a ajunge sa ai voinţa şi curajul necesare pentru a te schimba, a te transforma.
Oare de ce nu inteţegem de la inceput? Din cauza ego-ului nostru, alimentat de convingerile noastre.
Toţi avem numeroase convingeri care ne impiedica sa fim ceea ce vrem sa fim.
Cu cat aceste maniere de a gandi sau convingeri ne fac rau, cu atat incercam mai mult sa le diminuam. Ajungem chiar sa credem ca nu ne apartin noua.
Doar atunci cand corpul nostru mental, emotional si fizic va asculta de DUMNEZEUL interior, spiritul nostru va fi pe deplin fericit.
Tot ceea ce traim in non-acceptare se acumuleaza la nivelul sufletului. Acesta, nemuritor fiind, revine mereu, sub diverse forme umane, cu tot bagajul adunat in memoria sa.
Inainte de a ne naste, ne hotaram ce anume dorim sa reparam in timpul urmatoarei incamari.
Ti-ai dat seama pana acum ca atunci cand acuzi pe cineva de ceva, acea persoana te acuza la randul ei, de acelaşi lucru?
De aceea este atat de important sa inveti sa te cunoşti sa te accepti cat mai mult posibil. Acest lucru ne ajuta sa traim din ce in ce mai putine situatii dureroase.
Depinde de fiecare dintre noi sa hotaram sa ne luam viata in propriile maini, pentru a deveni stapani pe propria existenta, in loc sa lasam ego-ul fiecaruia sa ne controleze viata.
Dar a face fata aces tor lucruri necesita mult curaj deoarece in mod inevitabil se vor atinge vechile rani, care ne pot produce foarte mult rau, mai ales daca nu au mai fost tratate inca.
Cu cat suferi mai mult intr-o situtie sau cu 0 persoana, cu atat mai de departe provine acea problema.
Cand te naşti, nu mai eşti conştient de tot acel trecut, deoarece te concentrezi mai ales pe nevoile sufletului tau, care vrea să te accepti cu calitatile tale, cu defectele tale, cu fortele tale, slabiciunile tale, dorintele tale, personalitatea ta etc.
Toti avem astfel de nevoi.
Cu toate acestea, la putin timp după naştere, ne dam seama că atunci cand vrem să fim noi inşine, acest lucru deranjeaza lumea adultilor sau pe cea a apropiatilor noştri.
Ajungem astfel la concluzia că, a fi natural, nu este bine, nu este corect.
 Este 0 descoperire dureroasa ce provoacă mai ales copilului, accese de furie.
Aceste crize devin atat de frecvente incat ajungem să credem că sunt normale. Sunt numite "crizele copilariei" sau apoi, "crizele adolescenţei".
Poate au devenit ceva normal pentru oameni, dar cu siguranta nu constituie ceva firesc.
Un copil care se agita in mod natural, care este echilibrat si care are dreptul de a fi el insuşi nu face genul acesta de crize.
Am observat in schimb, ca majoritatea copiilor trec prin urmatoarele patru etape:
1. Dupa ce a cunoscut bucuria de a fi el insuşi, copilul, in prima etapă a vietii.
2. Va cunoaşte durerea  provocată de faptul că nu are dreptul de a actiona mereu aşa, trecand astfel in cea de a doua etapă.
3. Urmează apoi perioada de criză şi cea de revolta, a treia etapa.
4. Dupa aeeea, in a patra etapa, pentru a-şi micora suferinta, copilul se resemneaza şi ajunge sa-şi creeze 0 noua personalitate pentru a deveni ceea ce vor ceilalti sa devină.
Multe persoane vor ramane inchistate in cea de a treia etapa pe toata durata vietii, adica vor fi mereu in reactiune, furioşi sau in situatii de cri
In timpul celei de a treia si celei de a patra etape ne cream mai multe maşti (noi personalitati) pe care le folosim pentru a ne apara impotriva suferintei traite pe parcursul celei de a doua etape.
Aceste maşti sunt in număr de cinci şi corespund celor cinci rani importante, traite de fiinta umana.
RESPINGERE..................FUGAR
ABANDON..................DEPENDENT
UMILIRE..................MASOCHIST
TRADARE................DOMINATOR
NEDREPTATE...............RIGID
Importanta maştii este creata in functie de intensitatea ranii. 0 masca reprezinta un tip de personalitate, cu un caracter care ii este propriu, dat fiind ca s-au dezvoltat numeroase convingeri care vor influenta atitudinea interioara şi comportamentele acelei persoane.
Cu cat rana este mai importanta, cu atat vom suferi mai mult, ceea ce ne va obliga sa purtam mai des aceste maşti.
Purtam o masca doar atunci cand vrem sa ne protejăm.
De exemplu, in cazul in care 0 persoana traieşte 0 nedreptate in urma unui eveniment, sau cand se judeca pe sine ca fiind nedreapta, sau cand ii este team a de a fi judecata ca fiind incorecta, va purta masca ei de rigid, adica va adopta comportamentul unei persoane rigide.
Rana interioara poate fi comparata cu 0 rana fizica pe care o ai pe mana de mult timp, pe care 0 ignori şi pe care nu ai ingrijit-o cum trebuia. Ai preferat sa 0 bandajezi, pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul maştii. Ai crezut ca facand astfel, vei putea pretinde ca nu eşti ranit.
Crezi ca intr-adevar, aceasta este solutia?
Bineinteles ea nu! Ştim cu totii lucrul acesta, dar ego-ul, el, nu îl ştie. Este una dintre modalitatile lui de a ne pacali.
Sa ne intoarcem la exemplul eu rana de la mana. Sa presupunem ca acea leziune te doare foarte tare, atunci cand cineva te atinge pe mana, chiar daca rana este protejata de pansament.
Cand cineva te ia de mana, cu dragoste, iar tu tipi: "Au! Ma doare!", poti sa-ti imaginezi cat de surprins este celalalt.
Oare chiar a vrut sa te raneasca?
Nu, deoarece daca suferi atunci cand cineva te atinge pe mana, este din cauza faptului ca tu eşti cel care a hotarat sa n îşi ingrijeasca rana.
Iar celalalt nu este responsabil de durerea ta.
Este la fel pentru toate ranile. Sunt foarte multe situatiile in care credem ca suntem respinşi, abandonati, tradati, umiliti, sau tratati intr-un mod injust.
In realitate, de fiecare data cand ne simtim raniti, ego-ul nostru este cel care vrea sa creada ca celalalt este raspunzator.
Practic, incercam sa gasim un vinovat. Cateodata, hotaram ca noi suntem cei vinovati, cand, in realitate, nu e cu nimic mai adevarat decat atunci cand il acuzam pe celalalt.
Stiaţi ca, de fapt, in viata nu exista persoane vinovate, ci doar persoane suferinde.
Acum stiu ca, cu cat acuzam mai mult (pe sine
sau pe ceilalti), cu atat se repeta mai mult aceealeaşi experiente. Acuzarea nu serveşte det la nefericirea oamenilor.
In timp ce, daca privim cu compasiune partea
umana care sufera, evenimentele, situatiile şi persoanele vor incepe sa se transforme.
Corpul este atat de inteligent, incat gaseşte intotdeauna un mijloc de a ne arata ce anume avem de rezolvat.
In continuare veti descoperi cum puteti sa va recunoaşteti propriile maşti  precum şi pe cele ale celorlalti.
Aceste rani se pot formea inca din perioada intrauterina, de exemplu in cazul respingerii sexului copilului de catre unul sau ambii parinti, ei dorind sa aiba baiat si descopera la ecograf ca este fata.
Un alt exemplu cand bebelusul este inţărcat si dat bunicilor sa il creasca, bebelusul traieste rana de abandon.
În  copilarie, adolescenta, in relatia cu unul sau ambii parinti pot aparea ca de exemplu criticismul exagerat si observatiile in public duc la rana de umilire.
O rana de tradare poate aparea cand un parinte de sex opus nu si-a respectat angajamentul conform asteptarilor copilului,
Pentru rana de nedreptate un exemplu ar fi cand copiii nu isi pot dezvolta individualitatea din cauza autoritatii parintilor
Se poate sa reactionati şi sa nu fiti de acord, afland ca persoanele suferind de 0 anumita rana, au 0 reactie legata de relatia eu unul dintre parinti.
rintele cu care aveam impresia că ne intelegeam cel mai bine cind eram adolescenti, este cel cu care avem cele mai multe situatii de incheiat. Este greu de acceptat.
Ideea ca suntem resentimentari exact fata de parintele pe care il iubim mai mult. Iar prima reactia in fata acestei afirmatii este, in general, negarea, iar dupa aceea, furia, iar apoi suntem pregatiti sa facem fata realitatii, este inceputul procesului de vindecare.
Amintiti-va ca, la fel ca toate persoanele din jurul vostru, masca este eea care va face sa reactionati, atunci cand nu sunteti voi insiva.
Nu va linişteşte gandul ca, atunci cand va deranjeaza un comportament al cuiva, asta indica faptul ca acea persoana poarta a masca pentru a nu suferi?
Tinand cant de acest aspect, veti deveni mai toleranti şi va va fi mai uşor sa-i priviti pe ceilalti cu iubire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...