Ceaiul Lapacho - antiviral, antibiotic si anticancerigen natural pentru organismul uman
1. Ce este ceaiul Lapacho?
Lapacho sau Pau d'Arco este un copac peren, cu flori roz, care aparține familiei Bigniaceae (plante ce au flori sub forma unei trompete).
Denumiri stiintifice:
Tecoma ocheracea, Tecoma ipe, Tabebuia cassinoide, Tabebuia avellanedae
Divizarea taxonomica a plantelor în cadrul familiei Bigniaceae este confuză și in literatura se folosesc adesea genurile Tecoma și Tabebuia. Cele patru specii din aceste 2 genuri mai sunt denumite lapachol dupa ingredientul activ al acestor plante.
Denumiri populare:
Denumirile populare ale acestei plante sunt: Taheebo, LaPacho morado, Lapacho Colorado, ipe Roxo.
Tabebuia este un gen mare de arbori tropicali care creste in toata lumea. Conform unor autori numele corect al speciei este T. impetiginosa, cu toate acestea, literatura de multe ori se referă la T.avellanedae.
Arborele din care este obținut lapacho poate crește până la 38 m și are flori de culoare roz -violet, care înfloresc înainte de apariția frunzelor noi.
Sunt cunoscute aproape 100 de specii de copaci lapacho, dar doar câteva dintre acestea dau materie prima de înaltă calitate pentru
ceaiul lapacho, iar pentru a găsi acest material de înaltă calitate este nevoie de culegători extrem de pricepuți care să spună diferența.
(Jumătate sau mai mult din munca în aducerea lapacho-ului de înaltă calitate pe piață constă în găsirea și păstrarea persoanelor specializate în culegerea acestei scoarțe de copac.)
Ingredientul activ al acestei plante este concentrat in scoarța interioară. Coaja exterioară nu are toate ingredientele
găsită în scoarța interioară.
Copacul crește pe scară largă în toată America de Sud tropicală și este greu, durabil și are un aspect deosebit, cu o rezistență extremă la insecte și creșterea fungilor.
Asa cum am mentionat, partea medicinală a copacului este scoarța, mai exact căptușeala interioară a scoarței, numită floem. Folosirea scoarței întregi duce la micșorarea efectului acestei plante.
Lapacho este cunoscut și prin numele portughez de Pau D'Arco și prin nume tribale precum Taheebo și Ipe Roxo.
Unele texte disting între Lapacho colorado (red lapacho-ipe roxo) (scarlet flowers) și Lapacho morado (purple lapacho) care crește în clime mai reci, cum ar fi în Anzi și locuri înalte în Paraguay. Dovezile recente sugerează că aceste două soiuri de lapacho posedă proprietăți medicinale superioare, iar copacul cu coaja mai purpurie fiind cel mai bun dintre toate.
Compusi fitochimici
Lemnul(scoarta interioara) de Tabebuia avellanedae contine compusi chimici numiti naftochinone, cum ar fi lapacholul, precum și cantitatea semnificativă de quercetină ce are rol antihistaminic(antialergen) si antioxidant.
Lapacholul a fost izolat de inima lemnului speciei în 1882 iar ulterior au fost decoperite si alte naftochinone. Scoarța interioară are un grup distinct de furano naftochinone care nu se găsesc în lemn iar acești compuși sunt cel mai probabil să responsabili pentru bioactivitatea Pau d'Arco. Compusii cei mai importanti ai T. avellanedele sunt cele 16 chinone care conțin atât naftocinoane cât și antraquinone.
Ambele grupuri de chinone apar rar într-o plantă și conținutul de lapachol al plantei este de aproximativ 2-7%.
Istorie si Folclor
Indienii nativi din Brazilia, nordul Argentinei, Paraguay, Bolivia și alte țări din America de Sud foloseau lapacho în scopuri medicinale inca de acum de mii de ani; există indicii conform cărora era utilizat inca din timpul Imperiului Incas.
Lapacho este aplicat extern și intern pentru tratamentul febrelor, infecțiilor, răcelii, gripei, sifilisului, cancerului, problemelor respiratorii, ulcerațiilor, dizenteriei, probleme gastrointestinale de tot felul, afecțiuni debilitante precum artrita, prostatita și tulburări ale circulației sangvine.
În alte surse este indicat faptul că datorită acestei plante au fost vindecate inclusiv boala autoimună lupus, diabetul, boala Hodgkins, boala Parkinson și psoriazis.
Planta mai este folosită pentru ameliorarea durerii fiind considerat un puternic analgezic natural, omorârea germenilor și chiar ca antidot împotriva otrăvurilor.
Triburile din America Latină au numit arborele lapacho „Tajy”, adică „a avea putere și vigoare” sau, pur și simplu, „Arborele divin”.
Utilizarea de lapacho nu poate fi limitată la țările tropicale. Un om de știință iugoslav, Voislav Todorovic, susține că a găsit dovezi că planta a fost folosită și de către vikingi și ruși. De asemenea, el susține că un chimist rus (la sfârșitul anilor 1800) a fabricat o pastă de dinți care conține lapacho și era extrem de eficientă în prevenirea cariilor dentare.
Cercetări și dovezi științifice
Cercetările științifice despre lapacho se desfășoară de multă vreme.
E. Paterno a izolat constituentul activ, lapachol, în 1884. În 1896, S. C. Hooker a stabilit structura chimică a lapachol, iar L. F. Fieser a sintetizat substanța în 1927. Deci ar fi o greșeală să numim lapacho o descoperire modernă.
Încă din 1873, medicii au fost conștienți de acțiunea de vindecare a lapacho. Dr. Joaquin Almeida Pinto a scris în cursul acelui an, "Pau D'Arco: Proprietăți medicinale: prescris ca un reducător de febră; scoarța fiind folosită împotriva ulcerelor; de asemenea, utilizată pentru tulburările venerice și reumatice și utilă în special pentru afecțiunile pielii, eczema, herpesul și grena”.
Un alt medic timpuriu, dr. Walter Accorsi, a raportat că lapacho, „reduce durerile cauzate de cancer”.
Cu toate acestea, cercetările asupra planei lapacho au început în mod corespunzător cu activitatea lui Theodore Meyer din Argentina, care a încercat zeci de ani cu puțin succes să convingă lumea medicală despre valoarea lapacho pentru infecții și cancer. Datele din laboratorul său sunt uimitoare în ceea ce privește rata de succes observată la aplicarea plantei în zeci de tipuri diferite de cancer.
O mare parte din munca lui Meyer a fost primitivă (privita prin standardele de cercetare moderne); cea mai mare parte a acesteia nu avea controale adecvate și evaluare statistică. Dar este o dovadă bună pentru eficacitatea lapacho. Epoca Meyer s-a încheiat odată cu moartea sa în 1972, lumea științifică fiind lăsată încă în mare măsură neconvinsă de utilitatea lapacho ca agent medicinal modern.
Poate cel mai important lucru pe care l-a realizat Meyer, din punct de vedere științific, a fost să aducă lapacho în atenția restului lumii, să extragă planta din junglele Amazonului și să anunțe: „Iată un remediu popular cu mare promisiune pentru întreaga omenire".
Un medic din Brazilia, în jurul anului 1960, după ce a auzit o poveste despre puterile sale curative miraculoase, a folosit lapacho pentru a-și trata fratele care se afla într-un spital din Santo Andre, Brazilia, bolnav de cancer.
Fratele său și-a revenit, iar medicul, dr. Orlando dei Santi, a început să folosească planta pentru a trata alți pacienți bolnavi de cancer. Alți medici s-au alăturat echipei și, după câteva luni, au fost înregistrate mai multe vindecări a acestei boli. În cazul obișnuit, durerea a dispărut rapid și, uneori, a fost remisă completă în cel puțin patru săptămâni.
La Spitalul Municipal din Santo Andre, lapacho a devenit o formă standard de tratament pentru unele tipuri de cancer și pentru toate tipurile de infecții în unitățile medicale din întreaga Brazilie.
În 1968, dr. Prats Ruiz din Concepción, Argentina, a tratat cu succes trei cazuri de leucemie în clinica sa privată. Unele dintre aceste rezultate au fost publicate pe scară largă și au ajutat, de asemenea, la stabilirea popularității lapacho în rândul locuitorilor „civilizați” din țările din America de Sud.
Cercetări moderne despre planta Lapacho au fost facute de numerosi experti in domeniu. La sfarsitul acestui articol este o lista de studii clinice care dovedesc eficacitatea beta-lapachonei (compusul cel mai important din lapacho).
Efectelor plantei Lapacho:
1) Efect Antiviral
Lapachol s-a dovedit in urma studiilor clinice ca fiind activ împotriva anumitor tulpini virale, inclusiv herpes HSV 1 și 2.
Naftochinonele au fost documentate ca fiind eficace impotriva a patru tulpini de virus gripal, polio si virusul stomatitei veziculare.
Mecanismul de acțiune al acestor chinone se presupune a fi prin ADN și inhibarea ARN-polimerazei iar transcriptază inversă a retrovirusului.
Se presupune că în plus beta-lapachone interferează cu replicarea virusului HIV-1 prin inhibiția transcriptazei. Pau D’Arco și substanțele sale fitochimice au demonstrat, de asemenea, proprietăți antivirale in vitro împotriva diferitelor virusuri. Se raportează că lapachol scade replicarea virusurilor la om, cu toate acestea, nu există date clinice concludente disponibile.
2) Efect anticancerigen / antitumoral. Cea mai mare parte a cercetării de bază despre lapacho, atât în Statele Unite, cât și în alte țări s-a ocupat direct de problema cancerului. Evident, această problemă are o importanță deosebită. Orice tendință de lapacho de a ameliora cursul cancerului trebuie să fie făcută cunoscută tuturor persoanelor care pot beneficia de aceasta. Absența efectelor secundare face din lapacho un tratament la alegere chiar și în combinație cu formele standard de terapie. Utilizatorul nu are nimic de pierdut și mult de câștigat din utilizarea judicioasă a lapacho. În mod natural, orice tratament al unei afecțiuni canceroase trebuie făcut sub supravegherea unui medic calificat. O parte din eficacitatea lapacho poate rezulta din capacitatea sa de a stimula producția de globule roșii în măduva osoasă. Creșterea producției de globule roșii îmbunătățește capacitatea de transport a oxigenului din sânge. La rândul său, aceasta ar putea avea implicații importante asupra sănătății țesuturilor din întregul corp. De asemenea, este necesar pentru transportul oxigenului de către celulele roșii este fierul. Acest lucru ar putea explica creșterea proprietăților terapeutice ale lui Lapacho atunci când este combinat cu yerba mate bogat în fier, o altă plantă din America de Sud.
Ca și camptotecina și topotecan, beta-lapachone este un inhibitor al topoizomerazei. Inhibitorii topoizomerazei, inclusiv beta-lapachona, par să fie eficienți împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, de sân, colon, prostată și melanom malign. Se crede că activitatea antitumorală a lapacholului să fie datorata interacțiunii cu acizii nucleici.
Lapacholul a fost testat intens pentru activitatea antitumorală. S-a constatat in unele studii că are activitate antitumorală împotriva carcinomului Walker 256 și sarcomului Yoshida și niciun efect semnificativ în alte modele tumorale cum ar fi leucemie și adenocarcinom. Cu toate acestea,Conform unui studiu, sa raportat că analogii lapachol-ului au mărit durata de viață a șoarecilor inoculați cu celule leucemice cu peste 80% comparativ cu grupul de control. Cu toate acestea, acest studiu nu a fost confirmat cu alte cercetari.
3) Efect de antioxidant. Această proprietate ar putea sta la baza eficacității lapacho împotriva cancerului de piele și ajută cu siguranță să explice efectele anti-îmbătrânire observate.
4) Efect laxativ. Persoanele care întrebuințează această plantă pot observa o slăbire ușoară, această plantă prevenind constipația.
5) Efect analgezic și anti-fungic. Administrarea de lapacho este creditată în mod constant în rapoartele emise de clinici din America de Sud ca modalitate principală pentru diminuarea durerii asociate cu mai multe tipuri de cancer, în special cancerul de prostată, ficat sau sân.
Cât de mult și când consumam ceaiul de lapacho?
Lapacho poate fi utilizat periodic pentru prevenirea răcelii și gripei sau ori de câte ori șansele de infecții sunt mari. Experiența a învățat că lapacho este cel mai bine ingerat ca un ceai, una sau două căni pe zi, dimineața și seara. Folosit în acest mod, ajută sistemul imunitar, ajută la prevenirea apariției răcelilor și a fluxurilor, menține intestinul sănătos și poate produce unele dintre celelalte efecte terapeutice importante, inclusiv un efect pozitiv asupra artritei, durerii, infecției localizate ( de exemplu candida) și infecție sistemică.
Modul de preparare a ceaiului Lapacho
Ceaiul se prezintă sub formă de mici bucățele de scoarță de copac, ca niște bețisoare subțiri, maronii, cu miros de lemn și gust ușor amar și astringent.
La un litru de apă clocotită se adaugă 2 linguri de ceai Lapacho, apoi se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic. Apoi se la 15-20 minute să se dizolve și e gata.
Ceaiul fiert poate fi băut după 20 min sau păstrat în frigider câteva zile, el păstrându-și componentele.
Bine de știut! Pentru bolile de piele se fac loțiuni îmbibate cu acest ceai. Astfel se pune compres pe locul dureros timp de jumătate de ora, iar după mai mult proceduri de așa tip, tratamentul este mai eficient.
Restricții de utilizare. Această băutură magică are puține contraindicații, deoarece nu conține cofeină. Dar trebuie să țineți cont de faptul că ceaiul afectează circulația sângelui și a vaselor sangvine.
Adăugarea de ingrediente posibile la ceai nu este prevăzută. Efectul terapeutic al ceaiului se manifestă în timpul utilizării sale fără niciun aditiv. Dar puteți adăuga zahăr sau miere după gust.
Surse informație:
- http://www.wikiwand.com/ro/Topotecan
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12188909
- https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/beta-lapachone
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0047122
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.4161/cbt.4.1.1382
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X14003731
- https://europepmc.org/article/med/11474885
- https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/38/9/38_b15-00159/_article/-char/ja/
- https://link.springer.com/article/10.1007/BF03402095
- http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-695X2010000500015&script=sci_arttext
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014482701952346
- https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-drug/def/beta-lapachone
- https://www.researchgate.net/publication/11198588_Cancer_therapy_with_b-lapachone
- Pharmacognosy and Phytochemistry: 1st International Congress Munich, 1970, H. Wagner, L. Hörhammer
- Michael T. Murray, Joseph E. Pizzorno. Encyclopedia of natural medicine 2nd ed. PA4Rocklin, CA : Prima Pub., c1998. (p967-972)
- James A. Duke. Handbook of Medicinal Herbs 2nd ed. Boca Raton, FL CRC press 2002
- Linardi, M. et.al A lapachol derivative active against mouse lymphocyte leukemia P-388. J. Med. Chem 1975; 18(11): 1159-62.
- Nagata, et.al. Antimicrobial activity of novel furanonaphtaquinone analogs. Antimicrobial Agents Chemother. 1998; 42(3): 700-2.
- Giuraud, P. et al. Comparison of antibacterial and antifungal activities of lapachol and B-lapachol. Planta Med. 1994; 60:373-74.
- Portillo, A. et.al. Antifungal activity of Paraguayan plants used in traditional medicine. J. Ethanophamacol. 2001; 76(1): 93-8.
- Guiherme, F. et.al. Antinociceptive and antiedematogenic properties and acute toxicity of Tabebuia Avellanedae Lor. Ex Griseb inner bark aqueous extract. BMC Pahrmacol. 2001; 1(1):6.
- Chiang, J. et.al, Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus analog terminal repeat-directed gene expression and virus replication. Proc. Natl. Acad. Sci 1993; 90(5): 1839-42.
- Muller, K. et.al. Potential antipsoriatic agents: Lapacho compounds as potent inhibitors of HaCaT cell growth. J.Nat. Prod 1999; 62;1134-1136. 14. Tylor, Leslie. Herbal Secrets of the Rainforest, 2nd ed.Alabny (NY): Sage Press, Inc 2002
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu