sâmbătă, 30 martie 2024

Cel mai luminos quasar din univers

 

Cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) al European Southern Observatory (ESO), astronomii au identificat un quasar strălucitor, dovedind că este nu doar cel mai strălucitor din categoria sa, ci și cel mai luminos obiect observat vreodată.

Quasarii, nucleele strălucitoare ale galaxiilor îndepărtate, sunt alimentați de găuri negre supermasive. Gaura neagră din acest quasar cu recorduri se dezvoltă în masă cu echivalentul a unui soare pe zi, ceea ce o face cea mai rapid crescătoare gaură neagră cunoscută până acum.

Găurile negre care alimentează quasarii adună materie din jur într-un proces energetic care emite cantități uriașe de lumină. Acestea sunt atât de strălucitoare încât quasarii sunt printre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nostru, chiar și cei mai îndepărtați putând fi văzuți de pe Pământ. În general, quasarii cei mai luminoși indică cele mai rapide creșteri ale găurilor negre supermasive.

Am descoperit cea mai rapid crescătoare gaură neagră cunoscută până acum. Are o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui și consumă puțin peste un soare pe zi. Aceasta îl face cel mai luminos obiect din universul cunoscut, explică Christian Wolf, un astronom de la Australian National University (ANU) și autor principal al studiului publicat în Nature Astronomy. Quasarul, denumit J0529-4351, este atât de îndepărtat de Pământ încât lumina sa a călătorit mai mult de 12 miliarde de ani pentru a ne ajunge.

Materia care este atrasă către această gaură neagră, sub forma unui disc, emite atât de multă energie încât J0529-4351 este de peste 500 de trilioane de ori mai luminos decât Soarele. „Toată această lumină provine de la un disc de acreție fierbinte care măsoară șapte ani-lumină în diametru – acesta trebuie să fie cel mai mare disc de acreție din univers”, afirmă Samuel Lai, student doctorand la ANU și co-autor al studiului. Șapte ani-lumină este aproximativ de 15.000 de ori distanța de la Soare la orbita lui Neptun.

 

Găsirea quasarii necesită date observaționale precise din zone largi ale cerului. Seturile de date rezultate sunt atât de mari încât cercetătorii folosesc adesea modele de învățare automată pentru a le analiza și a distinge quasarii de alte obiecte cerești.

Cu toate acestea, aceste modele sunt antrenate pe date existente, ceea ce limitează potențialii candidați la obiecte similare celor deja cunoscute. Dacă un nou quasar este mai luminos decât orice altul observat anterior, programul ar putea să-l respingă și să-l clasifice în schimb ca pe o stea nu prea departe de Pământ.

O analiză automatizată a datelor de la satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene a considerat J0529-4351 prea strălucitor pentru a fi un quasar, sugerând că ar putea fi o stea. Cercetătorii l-au identificat ca fiind un quasar îndepărtat anul trecut folosind observații de la telescopul ANU de 2,3 metri de la Observatorul Siding Spring din Australia.

Cu toate acestea, descoperirea că este cel mai luminos quasar observat vreodată a necesitat un telescop mai mare și măsurători de la un instrument mai precis. Spectrograful X-shooter de pe VLT-ul ESO în Deșertul Atacama din Chile a furnizat date cruciale.

Cea mai rapidă creștere a unei găuri negre observate vreodată va fi, de asemenea, o țintă perfectă pentru upgrade-ul GRAVITY+ pe Interferometrul VLT al ESO, care este conceput pentru a măsura precis masa găurilor negre, inclusiv a celor foarte departe de Pământ. În plus, Telescopul Extrem de Mare al ESO (ELT), un telescop de 39 de metri în construcție în Deșertul Atacama din Chile, va face identificarea și caracterizarea unor astfel de obiecte eluzive chiar mai fezabile.

Găsirea și studierea găurilor negre supermasive îndepărtate ar putea arunca lumină asupra unora dintre misterele universului timpuriu, inclusiv cum s-au format și au evoluat ele și galaxiile gazdă. Dar asta nu este singurul motiv pentru care Wolf le caută.

Sursa: phys.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...