duminică, 11 decembrie 2022

Punctul Neiguan (Pericard-6)

 Punctul Neiguan (Pericard-6)


de Subhuti Dharmananda
Neiguan este unul din cele 365 de puncte clasice de acupunctură localizat la trei degete de încheietura mâinii, pe meridianul pericardului. Termenul Nei (intern) se referă la faptul că punctul se află pe partea interioară (yin) a antebraţului şi că meridianul pe care se află trece între tendoanele antebraţului. Guan (trecere) se referă la faptul că meridianul Pericardului se conectează la meridianul Trei Focare trecând de la punctul Neiguan (trecerea internă – Per6) la Waiguan (trecerea externă – TF5) . Punctul Weiguan se află pe faţa exterioară (yang) a antebraţului pe meridianul Trei Focare.
După cum se ştie meridianele yang ale mâinii se află pe faţa exterioară, iar cele yin pe faţa interioară. Ele se grupează două câte două: meridianele inimii (yin) şi intestinului subţire (yang), meridianele plămânului (yin) şi intestinului gros (yang), meridianele pericardului (yin) şi Trei Focare (yang).
Medicul chinez Wang Leting afirma că:
1.Inima guvernează claritatea spiritului şi vasele sanguine, stimularea punctului Neiguan deblochează vasele sanguine şi activizează curgerea sângelui.
2. Deoarece meridianul Pericarului se conectează cu meridianul Trei Focare în punctul Neiguan, stimularea acestuia deblochează curgerea energiei în cele Trei Focare. Prin urmare are funcţia de a debloca şi regla transformarea energiei în cele Trei Focare şi astfel facilitează mişcarea qi-ului şi fluidelor corporale.
3. Pornind de la ideea că „yin şi yang îşi au rădăcina unul în celălalt” şi că „yang de unul singur nu poate înflori, yin solitar nu poate creşte”, stimularea punctului Neiguan serveşte la combinarea yinului cu yangul şi echilibrarea lor.
Prin urmare stimularea punctului Neiguan restabileşte mişcarea qi-ului şi sângelui, interschimbă şi echilibrează yin şi yang, ajutând la realizarea proceselor primare prin care organismul se vindecă.
Pericardul sau Stăpânul Inimii ca organ intern, meridianul Pericardului şi punctele asociate sunt menţionate în tratatul Ling Shu (Axa Spirituală) unde este descrisă influenţa acestora:
„Când meridianul Pericardului nu funcţionează corespunzător palma mâinii devine caldă, antebraţul şi cotul sunt răsucite şi rigide şi apare transpiraţia la subsuoară. În cazuri extreme apare senzaţia de sufocare (plenitudine în piept şi coaste), palpitaţii ale inimii, faţa devine roşie, ochii galbeni şi un râs nesănătos continuu. Acest meridian guverneaă vasele sanguine şi pulsul şi poate produce boli precum nelinişte în inimă (bătăi iregulare), dureri în inimă şi fierbinţeală în mijlocul palmei.”
În tratatul de acupunctură Acul de Aur se menţionează că Neiguan este folosit în tratarea plenitudinii sau bolilor de piept şi a durerilor abdominale. Tang Zhaoliang explică motivul stimulării punctului Neiguan prin faptul că plenitudinea pieptului şi durerea epigastrică sunt simptome tradiţionale ale bolilor cardiace:
„În literatura medicală mulţi medici din diferite dinastii au înregistrat simptome precum xin bi (durere de inimă) şi zhen xin tong (durere veritabilă de inimă), amândouă fiind foarte asemănătoare cu boala coronariană a inimii. În Su Wen în capitolul referitor la vitalitatea organelor se spune că pacienţii cardiaci se plâng de obicei de durere în piept, plenitudine substernală, dureri epigastrice, dureri de spate şi interscapulare şi dureri în ambele mâini. În Ling Shu în capitolul despre atacul de inimă se spune că pacienţii care suferă o durere veritabilă de inimă prezintă o cianoză a extremităţilor, dureri severe de spate şi de obicei decedează seara dacă atacul de inimă a început dimineaţa şi decedează dimineaţa următoare dacă atacul a survenit seara.Compendiul de Acupunctură afirmă că stimularea punctului Neiguan determină recăpătarea cunoştinţei şi îndepărtarea durerii cardiace. Dacă durerea cardiacă este acută este indicată manevra de disipare, dacă este cronică este indicată metoda de tonifiere.”
(Referitor la ceea ce vorbește Adrian Cranta)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce este ThetaHealing®?

Etimologic Theta Ѳ este o litera care provine din alfabetul grecesc   si egiptean, inseamna si Suflet. Therapia Theta este o cale d...